Cum să alegi microfonul perfect pentru tine. 4 super opțiuni de la Trust

Cum să alegi microfonul perfect pentru tine. 4 super opțiuni de la Trust

1 sept. 2020 Altele

Am patru microfoane de la Trust pe care le voi testa în continuarea. Mai întâi o să discut un pic de microfoane și de ce tip de microfon aveți nevoie în funcție de ce vreți să înregistrați cu el, apoi o să testez fiecare microfon, iar la final vă las cu sample-uri înregistrate cu fiecare microfon și concluziile mele.

Ca la orice altă comparație de device-uri, ca să-ți dai seama rapid care e mai bun te uiți la preț. Cel mai scump device aproape tot timpul e și cel mai bun pentru că are cea mai nouă și cea mai bună tehnologie, tehnologie care e și cea mai scumpă.

Și la microfoane poți face aceeași comparație de preț și să alegi ce e mai bun, dar eu vă recomand să țineți cont de ce aveți voi nevoie. De ce să dați triplu de pe un device, pe un microfon, dacă și unul mai ieftin este foarte bun pentru voi?

Microfoanele pe care le voi testa costă: Mantis – 130lei (redus de la 180lei), BUZZ – 290lei (redus de la 370lei), Exxo – 420lei (redus de la 550lei) și Fyru – 500lei (redus de la 630lei).

Dar, pe lângă preț, hai să vedem ce alte aspecte mai sunt importante când alegi un microfon.

Ca să nu vă trec acum prin toate componentele și tehnologie care împreună formează un microfon, deși o să punctez câteva caracteristici super importante pe parcursul acestui video, hai mai bine să împărțim microfoanele în 3 categorii:

  1. Microfoane de înregistrat podcast-uri/review-uri cu sau fără invitați
  2. Microfoane de gaming/streaming
  3. Microfoane pentru artiști

Este o împărțire pe care am făcut-o eu ca mai întâi să vă gândiți la ce veți folosi microfonul. Aceasta fiind cel mai important aspect când alegi un microfon.

  1. Microfoane de înregistrat podcast-uri/review-uri cu sau fără invitați

Pentru că vei înregistra podcastul sau review-ul într-un mediu setat de tine, cel mai important e să folosești un microfon care nu ocupă mult spațiu și la care îți este comod să vorbești. Poate are un suport care se poate înălța, sau este ușor flexibil.

Trebuie să înregistreze foarte bine toate fluctuațiile vocii tale, dar să elimine anumite sunete care pot deranja, P-uri sau F-uri care te zgărăie pe ureche. Pentru asta e nevoie de un pop filter, extern sau integrat, care elimină diferențele foarte mari între litere/sunete.

Pop-up filterul este de fapt o plasă sau un burete prin care trece sunetul. Plasa sau buretele taie din sunetele înalte, puternice, ca să aducă totul la un volum cât de cât constant și este un element care ar trbui să fie în toate microfoanele, indiferent la ce le folosești.

Toate cele patru microfoane se vor descurca super bine la podcasturi și review-uri, dar eu vă recomand Mantis și Exxo.

Mantis nu doar că are un preț foarte bun – 130lei, dar nu ocupă mult loc, are un pop filter extern de care v-am zis că e util, se setează simplu și are și un amortizor de șoc ca să nu prindă sunete făcute de mișcarea microfonului.

Dar Mantis este un microfon onmidirecțional, ceea ce înseamnă că va capta sunetul venit din toate direcțiile, nu doar de la tine. Dacă cineva intră în cameră, sunetul preluat o să se audă destul de bine pe înregistrare. De aceea, Mantis este un microfon foarte bun pentru podcasturi cu invitați.

Dacă ai un invitat, nu trebuie să folosiți două microfoane, e destul să stați mai aproape de microfonul Trust Mantis.

EXXO este un microfon cardioid, sau unidirecțional, ceea ce înseamnă că doar vocea ta o să se audă foarte bine pentru că microfonul va capta doar sunetul care vine din fața lui, vocea unei alte persoane o să se audă foarte încet. Așadar, EXXO este super util pentru review-uri sau dacă vrei să ții podcasturi singur.

În plus, EXXO are o structură foarte rezistentă, este din metal, are montură rezistentă la șoc ce neutralizează tremururile de suprafață ale microfonului. Dar mai util este că se poate regla unghiul de înregistrare ca să îți fie cât mai comod de folosit.

Are și el pop filter, iar diferența de preț, EXXO costă 420lei, aduce și iluminare LED în 5 culori, suportul universal face ca microfonul să se poată atașa la aproape orice braț de microfon, iar conexiunea USB a cablului de 1,8m face montarea și demontarea lui să fie super simplă. Dar cea mai tare funcție este cea de monitorizare live a vocii cu ajutorul portului jack pentru căști – ca să te auzi în timp ce vorbești și să modifici sunetul pe live-uri dacă nu se aude bine. Chiar există un buton de mute, o rotiță de volum sunet preluat și una pentru volumul din căști ca să faci rapid modificările.

2. Microfoane de gaming/streaming

Pentru microfoanele de streaming e important să capteze bine sunetul și de la distanță, pentru că o să-ți fie greu să te joci și să stai și cu fața aproape de el.

Recomand un microfon Carioid – unidirecțional – ca să nu se audă tot zgomotul de fundal.

Și trebuie să fie mai special, să iasă în evidență, poate să aibă iluminare LED. La streaming mai tot timpul se vede și gamerul și trebuie să ai un decor interesant sau ceva ce atrage atenția.

Pentru streaming și gaming recomand EXXO de care deja am vorbit, BUZZ și FYRU.

BUZZ costă 290lei, are un aspect foarte interesant, standul pe tripod nu ocupă mult spațiu și nu o să te încurce, iar pe stand e și montura de șoc ca să nu se audă foarte ciudat când mai dai cu pumnul în masă în timpul jocului.

Cablul de 1,8m e suficient de mare, iar ca și celelalte microfoane, cablul are conexiune USB.

Pentru streaming eu aș alege EXXO, sau, dacă vă permiteți, chiar FYRU ce costă 500lei.

FYRU este potrivit și pentru artiști, pentru cei care vor să se înregistreze cântând cu vocea sau la vreun instrument.

Pentru artiști recomand un microfon cu mufă jack pentru căști pentru monitorizarea sunetului. Dar neapărat un microfon dinamic precum e FYRU, celelalte microfoane au fost de tip condensator.

Microfoanele condensator sunt mai sensibile și oferă o înregistrare mai naturală. Microfoanele dinamice rezistă mai bine la șocuri și captează mai bine vocile puternice care nu sunt distorsionate dacă ating note foarte înalte. De aceea microfoanele dinamice sunt deseori recomandate cântăreților, dar și pentru streaming sunt foarte bune.

Ca și EXOO, și FYRU permite setări de volum al microfonul și în căști direct de pe microfon. Are lumini LED – 5 nuanțe și dispune de un pop filter integrat în microfon, nu extern.

Funcția care crește prețul acestui microfon este posibilitatea de a schimba între 4 moduri: cardioid pentru înregistrări pe care le faci singur, bi-direcțional pentru înregistrări în care mai ai un invitat, Stereo pentru un sunet mai plăcut sau omnidirecțional dacă vrei să se audă toată lumea din încăpere. Poți schimba între aceste patru moduri doar apăsând butonul de pe microfon.

Test

Aș putea înregistra separat cu fiecare microfon, dar nu este un test corect. Vocea mea o să difere, volumul o să difere, poate zgomotul de fundal se schimbă. Nu pot recreea aceleași condiții oricât de mult aș vrea. Așa că o să folosesc toate cele patru microfoane în acelați timp, desigur, pe device-uri diferite. O să folosesc 3 laptopuri și un PC. Fiecare microfon o să fie conectat la alt device, iar înregistrarea o să fie făcută în Adobe Audition.

Rezultatele sunt în review-ul video de la începutul acestui articol.

Concluzia este excat impoteza de la care am început, cel mai scump microfon – FYRU este și cel mai bun, oferă cele mai multe opțiuni și setări și este perfect pentru orice vrei să faci. Poate azi vrei să înregistrezi un padcast singur, poate mâine te apuci de cântat și peste o săptămână faci un streaming cu un amic.

Dar toate microfoanele se aud foarte bine și chiar și cel mai ieftin model o să aducă un plus înregistrărilor tale.

Mantis vs. BUZZ vs. EXXO vs. FYRU

TipCondensator/ Condensator / Condensator /Dinamic
Tip conexiuneCu fir
Tip transmisieDigital
ConectivitateUSB
Tip captareOmnidirectional/
Cardioid/ Cardioid si
Bidirectional + Cardioid + Stereo + Omnidirectional
CuloareNegru

SPECIFICATII TEHNICE

Raspuns in frecventa50 – 16000 Hz/ 30 – 18000 Hz / 30 – 18000 Hz / 30 Hz – 18000 Hz
Impedanta iesire32 Ω / 250 Ω / 150 Ω / 32 Ω
Sensibilitate-38 dB / 36 dB / -36 dB / -36 dB
Raport semnal zgomot – / 79 dB / 86 dB / –
Nivel presiune sunet 115 dB / 130 dB / 130 dB / 130 dB
Lungime cablu150 cm / 180 cm / 180 cm / 180 cm
Greutate120 g / 716 g / 1757 g / 1030g

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.