fbpx

Cum te desparți de iubit/iubită în mediul online?

Cum te desparți de iubit/iubită în mediul online?

28 ian. 2017 Social media

Despărțirile mereu or să fie complicate, chiar și cele amiabile (hotărările de a renunța luate de comun acord) devin complicate după doar câteva zile, mai ales dacă fostul/fosta este peste tot pe rețele de socializare pe care le folosești.

Poate după momentul despărțirii, mai ales dacă a fost unul cu scântei, o să vrei să-l ștergi și chiar să-l blochezi de peste tot, asta nu e ceva rău dacă chiar ești hotărât/ă că nu vrei să mai vezi vreodată persoana respectivă. Dar multe se spun și se fac la nervi. Probabil, ca și mine, îl/o vei șterge, poate chiar bloca, ca peste 2-3 zile să o adaugi înapoi, ca apoi să vezi o poză care te deranjează și apoi să-l/să o ștergi din nou… Dar cum te poți asigura că prezența fostului/fostei nu te deranjează sau că el/ea nu vede noua ta cucerire (o nouă pisică)?

r2

O să încerc să vă dau câteva sfaturi cu pași clari de urmat pentru a vedea cât mai puțin din activitatea fostului/fostei și cum să te feriști ca el/ea să vadă tot ce faci pe principala rețea de socializare (Facebook):

1. Unfriend, Block sau Unfollow?

Asta e prima decizie pe care trebuie să o iei. Trebuie să ții cont de gravitatea situației, de timpul petrecut împreună, de rezistența ta de a nu controla zilnic profilul fostului/fostei, de reacțiile tale dacă vezi ceva ce nu îți convine, de planurile tale de viitor și cel mai important, de cum o să te simți apoi.

Eu cred că am încercat toate variantele în relațiile anterioare, recunosc că sunt o fană a Block-ului și a Unfriend-ului, dar poate un Unfollow este mult mai potrivit.

Block-ul îl recomand pentru relațiile cu adevărat dezastruoase, nu neapărat pentru despărțirile urâte și lucrurile spuse la nervi. În momentul în care ai dat Block tu nu mai vezi nimic din activitatea fostului/fostei și nici ea nu vede activitatea ta, nu-l/nu o poți contacta și nici nu vezi comentariile sau pozele cu amicii voștri comuni. Este o soluție extremă pe care trebuie să o iei doar dacă ești sigur că cealaltă persoană merită asta, Block-ul fiind și o lovitură destul de puternică și directă pentru fostul partener. În plus, nu poți adăuga și scoate o persoană de la block de mai multe ori într-un termen scurt – trebuie să aștepți 24 de ore pentru a-l scoate de la block a doua oară. Been there, done that.

r1

Unfriend-ul este versiunea mai soft a Block-ului. Rezultatul final e asemănător, nu vezi tot ce face, dar vezi postările publice, la fel și pentru el/ea – o să vadă tot ce pui public dacă intră special pe profilul tău. Poți vedea comentariile și like-urile oferite prietenilor comuni, dar pentru a-l/a o adauga înapoi în listă trebuie să accepte cererea ta de prietenie.

Mare grijă cu Unfriend-ul, e posibil să ajungi apoi să-ți faci un profil fals de pe care să-l adaugi la prieteni ca să-i urmărești activitatea. Cunosc cazuri, dar asta nu am făcut vreodată. Aici contează mult cât de ușor treci tu peste o relație și cât de ușor accepți să arăți că încă îți pasă de activitatea fostului/fostei. Nu face pe durul/dura dacă nu ești.

Unfollow este cea mai simplă și utilă funcție pe care o ai la dispoziție, astfel te asiguri că nu vezi nimic din ce face fostul exact în momentele cele mai nepotrivite, te asiguri că nu te îneci cu înghețata când vezi că a pus o poză cu noua cucerire. Poți intra oricând pe profilul lui/ei ca să vezi ce a mai făcut, dar alegi tu momentul potrivit, probabil seara după un pahar de vin.

Eu am dat unfollow foarte multor persoane, chiar dacă nu am avut vreo relație vreodată, mi se pare cea mai bună funcție inventată de Facebook. Unfollow spune: „Da! Suntem prieteni… dar nu mă interesezi!” Și cel mai tare e că persoana respectivă nu știe asta 😀

2. Cum te ascunzi de fostul/fosta?

Cele trei opțiuni prezentate mai sus limitează ce vezi tu legat de activitatea fostului/fostei. Dar dacă alegi unfollow, e bine să iei măsuri în plus ca să te asiguri că el/ea nu vede tot ce faci.

Cea mai utilă soluție este Restricted – listă creată de Facebook unde adaugi prieteni care vrei să-ți vadă doar postările publice, nimic din ce adaugi pentru prieteni. Eu folosesc această listă pentru destul de multe persoane care mă stresează. Ca un plus, poți limita vizibilitatea tuturor postărilor publice din trecut în doar câteva secunde.

Dar fostul/fosta își poate da seama imediat că a fost trecut în lista restricted și că l-ai blocat să vadă tot ce faci tu. Așadar, o soluție mai bună și mult mai subtilă este să faci o listă separată sau să-l scoți doar pe el de la Privacy-ul fiecărei postări în parte.

Poți crea o listă separată pentru fostul/fosta și toți prietenii comuni, asta dacă vrei să te asiguri că nici de la ei nu o să afle ce faci tu, iar de fiecare dată când postezi ceva ce nu vrei ca ei să vadă, doar selectezi Custom și îi treci în secțiunea Restricted. Atenție! Trebuie să faci asta la fiecare postare în parte. Eu zic că asta e cea mai bună soluție, așa nu află nici el și nici prietenii comuni ce faci tu ca să treci mai ușor peste despărțire, mai ales că unele lucruri îl/o pot răni.

Nu uita să schimbi setarea pentru Tag-uri, nu el accepta în mod automat și nu lasă ca oricine să posteze pe Timeline-ul tău. Aceste setări se poat face din setările de Privacy de la contul tău.

r4

Știu că sună ca o atitudine pasiv-agresivă, dar te poate ajuta mult să treci mai ușor peste momentele dificile ale despărțirii și te poate ajuta să eviți discuții deranjante, menținând totuși o relație decentă cu fostul.

3. Single?

Cum îți schimbi statusul de pe Facebook contează foarte mult. Dacă ai avut In a Relationship și treci brusc la Single o să atragă atenția tuturor prietenilor tăi. Asta vrei? E posibil să vrei asta dacă vrei să-l rănești pe fostul și să-ți găsește repede pe altcineva, dar nu pare o soluție frumoasă privită din afară.

r6

Dacă vrei să apară că ești Single ca să atragă atenția potențialilor viitori iubiți/iubite, dar nu vrei să faci tam-tam cu asta printre prietenii tăi, îți recomand ca mai întâi să schimbi privacy-ul relației de la Public/Friends la Only Me, să salvezi și abia apoi să schimbi din In a Relationship în Single, salvezi iar, aștepți 1-2 ore și schimbi iar privacy-ul. Așa te asiguri că nimeni nu o să vadă în News Feed-ul lor că tu ai schimbat ceva la statusul relației tale, doar cei care intră special să vadă or să observe diferența, dar nici nu or să știe când a fost făcută modificarea.

Poți alege să nu apară nimic la relație, perfect dacă nu vrei să răspunzi la întrebări incomode venite din rândul prietenilor.

4. Ce faci cu pozele și postările cu voi doi?

Prima intenție o să fie să le ștergi, dar eu zic că nu este cea mai bună soluție. Clar ele trebuie eliminate de pe Facebook, mai ales dacă vrei ca în viitorul apropiat să începi o nouă relație. Nu vrei ca noul iubit/noua iubită să vadă pe profilul tău poze cu fostul/fosta, nu ar aprecia deloc. Zic că nu e o idee bună să le ștergi pentru că până la urmă sunt amintirile tale, bune… rele… e viața ta acolo. Eu țin foarte mult la amintirile mele, mai ales la cele postate pe Facebook, pentru că avem înclinația să postăm pe Facebook doar ce e bun și frumos, doar amintirile plăcute, pozele cele mai frumoase și check-in-urile pe care nu vrem să le uităm vreodată. Iar cu opțiunea On This Day, o să vrei să-ți amintești lucrurile frumoase de acum 2-3 ani.

r5

Eu recomand să ascunzi pozele, albumele, check-in-urile, tag-urile și orice alte postări pe care le ai cu fostul/fosta. Doar te duci la Privacy și selectezi Only Me. Doar tu vei putea vedea acele poze dragi.

Și uita să salezi pozele postate de el/ea și în care ești tăguit, poate o să vrea el/ea să le șteargă…

5. Mai vorbiți pe Facebook Chat?

Dacă ai ales să îl/o păstrezi la prieteni, poate doar să-i dai Unfollow, fostul/fosta or să fie în continuare online pe chat. Faptul că o să-l/să o vezi online pe Chat e posibil să nu te ajute deloc. Sau poate nu vrei să te vadă el/ea online. Dacă e la Friends nu poți evita să discuți cu el/ea, dar poți selecta să apari mereu offline pentru el/ea, așa poate o descurajezi să îți tasteze (o să apari când ești online ca și cum ești offline de un minut, așa că e posibil să se prindă că ai dat Turn Off chat pentru el/ea).

Trebuie să mergi la setările Chat-ului (rotița de jos) și să alegi Turn Off Chat, apoi alegi Turn off chat for some contacts only și treci acolo numele fostei/fostului. Eu chiar am setat să fiu mereu offline pentru aproape toți prietenii, doar 4-5 persoane mă văd online pe Facebook.

Doar opțiunea de Block te poate ajuta ca fostul/fosta să nu îți trimită mesaje… Dar poți trece conversația pe Mute pentru a nu primi notificări.

6. Și Facebook te ajută.

Imediat ce ai schimbat starea relației tale de la About Me, Facebook o să te întrebe (pentru următoarele câteva zile) de fiecare dată când intri la About Me-ul fostului/fostei dacă vrei să iei o pauză, la fel și când intri la tine la About Me la Family and Relationship. Pauza propusă de Facebook te ajută să treci exact prin toate setările pe care vi le-am prezentat mai sus și să alegi exact ce e mai potrivit pentru tine.

r3

Nu există cea mai bună soluție, și tot ce ar trebui să conteze e ce o să te facă pe tine să te simți mai bine pe termen lung, nu pe termen scurt.

Mai important e să reușești să te abții să îi verifici constant profilul, să pui poze sau postări menite să-l/să o rănească sau să strigi în gura mare că nu mai sunteți împreună. Reține! Tot ce faci la nervi se poate întoarce împotriva ta.

Eu una reacționez la impus în astfel de situații, îmi vine să șterg tot și să distrug orice amintire, iar de multe ori am regretat că am făcut asta. Nu am reușit vreodată să rămân prietenă cu vreun fost, mai mult pentru că îmi pasă cum și cât de repede trec ei peste relație, dar amintirile nu le mai distrug.

Și nu uita! Toate trec!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.