Cum să te filmezi ca să ieși bine

Cum să te filmezi ca să ieși bine

30 apr. 2021 Tutorial

În acest articol o să vă prezint super multe recomandări de cum să te filmezi ca să ieși bine pentru conținut de tip vlogging, live-uri, TikTok, InstaStories, Reels, IGTV și orice altceva are legătură cu conținutul video filmat cu telefonul.

Video-urile adăugate în acest articol au fost filmate cu Samsung Galaxy A52 sau cu Galaxy A72. Scrie la fiecare cadru cu ce smartphone a fost filmat 😀

Iar aici este video-ul complet:

A52 și A72 sunt două smartphone-uri mid-range cu camere foto/video foarte bune, pe care le recomand tinerilor care vor să se filmeze singuri. Iar cu cele două telefoane o să vă prezint recomanările mele de filmat cu telefonul pentru vlogging/TikTok/live-uri etc.

O să împart materialul în 4:

  1. Video-uri filmate cu camera principală în casă – în lumină artificială. Unde o să vă spun recomandările mele, ce lumini să folosiți, cum să filmați, de ce trebuie să țineți cont etc.
  2. Video-uri filmate cu camera secundară – de selfie – în casă. Unde o să vă spun ce accesorii vă recomand, cum să țineți telefon etc.
  3. Video-uri filmate cu camera principală afară. Video-urile filmate afară trebuie tratate diferit de cele filmate în casă, sunt mai pretențioase. Aici o să vorbim mult de sunet.
  4. Video-uri filmate cu camera secundară – de selfie – afară. Cât de importanță e locația, lumina naturală și dacă chiar te poți filma singur afară.

Toate aceste 4 secțiuni or să aibă secțiuni fie filmate folosind ori Galaxy A52 fie cu A72 ca să vedeți și cum filmează aceste telefoane în toate condițiile: afară în lumină naturală dar și în casă, dar și cum filmează cu camera principală sau cu cea de selfie + mici îmbunătățiri pe care le puteți face prin setări și vedem și cât ține bateria.

Ambele telefoane au un sistem de 4 camere. La A52 e format dintr-un obiectiv de 64 MP wide, unul de 12 MP ultrawide, unul de 5 MP macro și ultimul de 5 MP de adâncime. Iar A72 sistemul de 4 camere are tot un obiectiv de 64MP wide, 12MP ultrawide, tot 5MP macro și 8MP telefoto. În mare, Galaxy A72 are un sistem de camere mai bun, dar camera pe care o folosiți cel mai des – cea wide, are 64MP la ambele telefoane. Video-urile pot ajunge până la 4K la 30 fps.

Camera de selfie este aceeași și are 32 MP și filmează și ea 4K la 30fps – ceea ce e perfect, exact ce trebuie. E super bună pentru o cameră frontală!

Dar mai întâi și mai întâi, dar trebui să vă hotărâți în ce format filmați, landscape (orizontal) sau portrait (vertical). Asta depinde mult de unde veți încărca video-ul. Pentru Youtube, formatul recomandat e cel orizontal, dar pentru story-uri, TikTok, IGTV chiar și Facebook, formatul preferat e vertical – cu telefonul în picioare. Pentru că apoi e aproape imposibil ca un video filmat vertical să arate bine pe Youtube, sau un video filmat în picioare – vertical – să arate bine pe TikTok.

Hai să începem cu Video-uri filmate cu camera principală în casă:

Camera principală a unui telefon e și cea mai bună, din acest motiv video-urile filmaet cu camera principală sunt cele mai clare, cele mai reușite, dar au dezavantajul major de a nu te vedea când te filmezi, din acest motiv ai nevoie ori de un prieten care să te ajute, ori de un trepied pe care să-l folosești.

Trepiedele te ajută mult când filmezi cu camera principală. Poți seta cadrul înainte și apoi doar te așezi la locul stabilit și te filmezi. Dar pentru că nu te vezi, s-ar putea să fi nevoit/ă să filmezi de mai multe ori. Combinația recomandată de mine e de trepied + un amic care să se uite dacă filmulețul iese bine.

E foarte greu să te filmezi cu camera principală fără trepied, nu e imposibil, dar e mult mai greu.

Dacă filmezi cu camera principală în casă, într-o încăpere, în lumină artificială, ai marele beneficiu că poți controla lumina. Poți aprinde mai multe becuri, poți folosi veioze sau chiar aparatură profi ca să te vezi cât mai bine.

Lumina e super importantă în video-uri și e foarte importantă și pentru telefon. Mai multă lumină înseamnă o imagine mai clară, focalizare mai bună, culori mai frumoase, dar să nu exagerați, prea multă lumină arde cadrul și totul pare mult prea alb, se pierd din detalii. Dar pentru că ești într-un mediu unde poți controla lumina, astfel de probleme se rezolvă rapid.

Dacă filmezi în casă poți controla mult mai bine și ce se întâmplă în cadru și ce fundal ai. Îți poți amenaja background-ul așa cum îți place ție.

2. Video-uri filmate cu camera secundară – de selfie – în casă

Dacă te filmezi cu camera frontală, ai mare grijă la poziția mâinii. Nu ține mâna foarte întinsă, încearcă să faci un unghi de 90 de grade la cot. Pentru asta te ajută mult și telefonul, și Galaxy A52 și A72 au un unghi mare de filmare pentru selfie-uri ca să prinzi și mai multe lucruri în cadru fără să te întinzi foarte mult.

Avantajul de a seta lumina și background-ul se aplică și aici. În plus, dacă te filmezi cu camera frontală poți să te vezi în timp ce înregistrezi, ce o să te ajute extrem de mult. Te vei încadra corect, o să vezi dacă ceva intră urât în cadru, dacă nu-ți stă părul bine etc. și o să faci modificările necesare.

Ce vă recomand e să vă uitați mereu pe marginea filmării. Suntem atrași să ne uităm la noi, la cum arătăm și ignorăm ce se întâmplă în cadrul de lângă noi sau din spatele nostru. Să vă uitați mereu pe toată marginea ecranului când filmați, așa, din când în cand.

Un ecran mare, de peste 6,2 inci este foarte util. Galaxy A52 are un ecran de 6,5 inci, iar A72 are un ecran de 6,7 inci.

Țineți telefonul către fața voastră și încercați să nu-l mișcați brusc. A52 și A72 au o stabilizare a imagini bună care ajută să nu iasă video-ul foarte mișcat, dar încercați să vă mișcați și voi cât mai fluid, fără mișcări bruște, zmucite.

3. Video-uri filmate cu camera principală afară.

Care e principala diferență între video-urile filmate în casă și cele filmate în exterior? Faptul că nu controlezi tot ce se întâmplă. Nu controlezi lumina, nu controlezi mereu ce apare în spate.

Îți recomand să ieși afară să filmezi ori la primele ore ale dimineții, ori după ora 17.00-18.00, când soarele nu este foarte puternic. perioada de după ora 17.00 se cheamă golden hour pentru că atunci este cea mai bună lumină pentru poze și pentru video-uri. Culorile arată mai natural iar fața ta o să iasă mult mai bine pe filmare.

Mereu să te uiți ce apare în cadru. Pentru că suntem afară oricând poate intra o persoană în cadru sau un obiect neplăcut – ca un coș de gunoi. Trebuie să film foarte atenți ce se întâmplă în filmare.

Afară este extrem de important și sunetul sau zgomotul de fundal. Trebuie să fim într-o zonă liniștită, în care să se audă și să se înțeleagă ce spunem. Smartphone-urile, în general, nu au microfoane foarte bune, de asta trebuie să fie liniște în jur și noi să vorbim ceva mai tare decât am vorbi într-o încăpere.

4. Video-uri filmate cu camera secundară – de selfie – afară

Toate recomandările de la filmările cu camera principală afară se aplică și aici. În plus, ai mare grijă, când filmezi afară trebuie să te asiguri că ai destulă baterie, să nu rămâi fără baterie în mijlocul filmării.

Eu nu am de ce să-mi fac griji, Galaxy A52 are o baterie de 4.500mAh, iar Galaxy A72 are o bateria de 5000mAh, care se încarcă fast-charging, ceea ce este destul pentru 2-3 ore de filmare. Dar să nu uitați să vă încărcați bateria telefonului înainte să plecați la filmare.

În plus, trebuie să aveți și destulă memorie. Ambele telefoane au 128 GB spațiu de stocare intern, cu posibilitatea de extindere cu ajutorul unui card extern de memorie – ceea ce vă recomand să folosiți.

Când filmezi din mână contează mult să ai un device ușor, ca să nu te doară mâna dacă filmezi mult. În jur de 200 de grame, cu au și cele două modele de smartphone-uri testate de mine e super ok.

Afară se pot întâmpla și multe accidente. Ce bine că ambele device-uri sunt rezistente la apă, la stropii la ploaie și la praf. Cel mai bine e să stai liniștit, de asta recomand un telefon rezistent la apă și la praf.

Acum că ați văzut recomandările mele și comparație între filmările cu A52 și A72, hai să vedem și diferența de preț dintre cele două device-uri.

Samsung Galaxy A52 costă aproximativ 1.550lei, iar Galaxy A72 costă aproape 2.000lei. Tu pe care l-ai alege?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.