The dark side of blogging

The dark side of blogging

2 ian. 2017 Altele

Ca singura fată blogger de tech din România, nu a fost deloc ușor să devin cunoscută în această nișă. Am avut parte de multe obstacole, mai multe probabil decât alți bloggeri, așa că m-am gândit să vă vorbesc despre partea negativă… The dark side of blogging.

1

Din când în când trebuie să mai revenim și cu picioarele pe pământ, nu totul e doar lapte și miere în blogosferă. Sunt foarte multe obstacole, atât de percepție, organizare, tehnice sau legate de online în general. O să vă spun cam tot ce poate merge prost, toate greșelile pe care le faceți sau e posibil să le faceți, toate probleme de care vă puteți lovi. Dar la fiecare problemă o să încerc să vin și cu o soluție.

Eu pun mare accent pe conținutul video. Am un canal de youtube destul de apreciat unde postez săptămânal review-uri pentru cele mai noi device-uri aparute, iar în fiecare duminică, seara la ora 20.00, fac un live pe pagina mea de facebook unde discut cu vizitatorii despre cele mai interesante știri din IT&Mobile sau testăm împreună un device. Conținutul video nu doar că este acum la modă, dar și oferă o interacțiune mult mai mare, o apropiere între creatorul de conținut și vizitator așa cum un text nu poate aduce. Eu prefer să arăt cum se mișcă un device decât să scriu pe blog că se mișcă bine, să arăt o funcție pe care cineva o cere în mod expres, nu doar să spun ce cred eu că e interesant la device. Așadar, vom discuta un pic și despre vlogging, despre conținutul video mai bine zis.

Munca din spatele unui conținut video este de vreo 10 ori mai dificilă și ocupă muuult mai mult timp decât o postare text, nu e pentru oricine, mai ales dacă nu vrei să apari în fața camerei, dar cu siguranță este noul trend spre care se îndreaptă toți.

Am încercat să așez probleme în ordine cronologică, cât de cât. În funcție la ce etapă din cariera voastră de blogeri sunteți, o să vă regăsiți în problemele întâmpinate sau o să vă dați seama ce alte probleme urmează, ca să fiți pregătiți pentru orice.

1. 

3

La început asta chiar este o problemă. Cumva ai vrea să scrii despre tot ce te reprezintă, despre hobby-urile tale, despre tot ce ți se pare interesant, dar apoi nu găsesti nici măcar un subiect.

Dacă ai un blog generalist și postezi despre orice îți trece ție prin cap e mai ușor, dar nu devii relevant într-un domeniu. Dacă alegi să ai un blog de nișă, indiferet ce nișă, o să îți fie greu să scrii și despre altceva. Grea decizia, dar indiferent ce alegi e bine să continui alegerea. Nu să scrii o perioadă doar despre rase de câini și cum să întreții un câine și apoi să te gândești că ai vrea să scrii și despre origami, că asta îți place ție.

Eu am ales tehnologia pentru că asta mă atrage, la asta mă pricep. Dacă mâine aș fi nevoită să scriu un articol despre machiaj clar nu m-aș descurca, nu mă pricep la asta. Dar nici nu aș vrea ca pe blog-ul meu de tech să scriu despre lupte de contact, deși blogul are numele meu și aș putea să scriu despre orice îmi place mie. Publicul se obișnuiește cu un anume conținut și apoi o să îți atragă atenția sau o să fie deranjat că citește pe blogul tău lucruri care nu-l interesează.

2. 

4

După ce te-ai hotărât la o nișă, eu una recomand să aveți un blog nișat, trebuie să îți alegi și un nume/ domeniu. Nu doar că este o alegere dificială cu care o să rămâi mult timp, dar este dificil să găsești o adresă unică.

Eu am ales numele meu pentru că este un pic ciudat cu Giorgiana și am găsit imediat domeniul, am vrut numele meu pentru că nu am avut o altă idee mai bună în momentul ală. Acum îmi dau seama că a fost o idee bună pentru că așa am crescut și eu ca imagine, nu doar blog-ul.

Avantajul de a folosi numele tău este că devii tu mult mai cunoscut, ceea ce e un mare plus. Avantajele de a folosi un nume general sunt: poți ruga și pe altcineva să scrie pe blog, poți lăsa blogul altcuiva, pari ceva mai profi și parcă te prezinți mai bine la un eveniment sau în fața cuiva când nu folosești numele tău ca adresă a blogului.

3. 

5

Neapărat, dar neapărat, să vă cumpărați un domeniu. Nu folosiți adrese cu .wordpress sau .blogspot. Denotă o lipsă imensă de profesionalism și o lipsă de implicare din partea voastră.

Nu costă mult. Domeniul este în jur de 100 lei, depinde aici de mai multe lucruri, iar pe hosting dai 30-50lei pe lună. Pot să vă recomand firma de hosting folosită de mine (easyhost), eu dau 35lei pe lună și sunt tare mulțumită de ei. Au suport 24/24 și nu am limită la capacitate de stocare.

4.

6

După ce cumpărați adresa blogului veți primit și o adresa de mail aferentă. Folosiți-o! Dacă folosiți adresa personală de mail, mai ales dacă aveți una mai ciudată de prin liceu, e posibil ca cei pe care îi contactați nici măcar să nu deschidă mailul.

Eu am o adresă de gmail care este adresa mea principală, dar adresa de contact de pe blog este cu @prettytech.ro, deși mailurile le primesc tot pe adresa de gmail ca redirect. Dacă nu sunteți persoane tehnice, puteți ruga pe cineva să vă ajute ca interfața să fie gmail sau yahoo. Iar la mail neapărat să aveți semnătură, se poate seta foarte ușor și are un impact major atunci când cineva vă citește mailul.

5.

7

Tot ce am discutat până acum se poate seta ușor în 2-3 ore în fața calculatorului. Dar ce te faci când trebuie să mergi la un eveniment, să socializezi, să cunoști alți bloggeri?

Dacă ești la început nu te aștepta ca ceilalți bloggeri să te primescă cu brațele deschise, să vină ei la tine să te întrebe cine ești și despre ce scrii sau să îți propună ei să colaborați cumva. Ba dimpotrivă, majoritatea vor fi reticenți, se vor uita ciudat la tine sau te vor ignora.

Știu ce zic, mai ales că sunt fată și la evenimentele de tech 95% din bloggeri sunt băieți. La început toți se uitau ciudat la mine, nu doar pentru că eram nouă, dar nu înțelegeau ce caut eu acolo. Mi s-a întâmplat să fiu întrebată cu cine mai scriu pe blog, cine mă ajută să fac review-urile – deși le fac singură. Am fost marginalizată o perioadă până au înțeles că mă țin de treabă, că merg pe la toate lansările de device-uri, că sunt atenta, fac poze, filmez, stau până la sfârșit ca să nu pierd ceva important etc.

Respectul celorlalți bloggeri vine în timp. La început o să stai pe lângă alți bloggeri noi sau, vrând-nevrând, pe lângă bloggeri considerați slabi sau neinteresanți. Dar dacă vă țineți de treabă, sunteți serioși și încercați să discutați pe subiecte clare cu bloggeri mai cunoscuți, încet o să vă integrați foarte bine.

Nu aș spune că există teama că un alt blogger îți poate lua locul, dar bloggeri mai vechi se uita ciudat la cei noi pentru că ei cumva se cred experți, iar ce noi sunt doar copii pe lângă ei.

6. 

8

Dar cum ajungi la evenimente? Cum ajungi să ai contacte de la agenții de PR/comunicare sau chiar de la un brand?

În primul rând, trebuie să ai deja destule postări pe blog/youtube. Trebuie să ai un blog care să arate bine, ușor de citit și tot ce am discutat mai sus ca să te prezinți cât mai bine. Apoi trebuie să faci rost de contacte de la un alt blogger, de pe net – site-ul agenției etc. sau mai nou chiar poți discuta sau cere o adresa de contact chiar pe facebook.

Unele agenții sau companii or să te refuze, altele nici nu vor deschide mailul, dar unele chiar or să te placă.

7. 

9

La început or să vă urmărească doar prietenii și mai toate comentariile or să fie pozitive, dar și atunci o să vedeți că o să aveți cel puțin un prieten care o să-și facă un cont fals ca să vă lase un comentariu răutăcios.

Fiind fată, nici nu cred că trebuie să vă zic de câte comentarii răutăcioase am avut parte. La început citeam toate comentariile negative și le puneam la suflet. Și acum le citesc, dar încerc să învăț din ele, să înțeleg de ce au impresia că mă ajută cineva, ce nu pare natural, unde mai am eu de lucrat. Dar pentru că fac asta din pasiune, niciun comentariu negativ nu o să mă facă să renunț, mai ales atâta timp cât sunt mai  multe comentarie pozitive decât negative.

8. 

10

Ca să nu mai zic de vlogging sau de conținutul video.

Pentru mine durează cam 3 ore să scriu un review + câteva zile chiar să testez și să folosesc intens un device. Un review video îl fac cam în 8 ore fără oprire – ceea ce înseamnă: scrisul unui speach, repetarea lui ca să nu mă bâlbâi, filmarea device-ului, filmarea mea când vorbesc despre device, fac mai multe poze pe care să le folosesc, editarea video-ului, randarea lui și încărcarea pe youtube + activități de SEO, distribuirea de rețele de sozializare și alte modalități de promovare. Per total, un review îmi ocupă o zi întreagă fără să pun la socoteală timpul în care chiar mă joc cu acel device.

Munca nu e grea, dar durează foarte mult, iar timpul este cea mai prețioasa resursă a noastră.

9. 

11

Dacă ești foarte foarte bun, poate peste un an o să câștigi suficient cât să supraviețuiești… Dar nu o să reusești prea ușor să câștigi destul încât să te întreții fără probleme. Poate după doi ani, dacă ești foarte urmărit, o să ajungi și la nivelul ăla.

Cei mai mulți bloggeri au și un job sau o altă sursa de venit, așa cum e și cazul meu. Nu aș putea trăi bine doar din blogging. Dar pasiunea mea fiind tehnologia și device-urile, mă bucur tare mult când un device abia apărut pe piață ajunge la mine mai întâi, asta e răsplata mea. Și astea sunt beneficii, dar beneficiile materiale clare… or să vină mai greu.

10.

12

Cunosc bloggeri care scriu de 4-5 ani și tot nu sunt relevanți, bloggeri care au un articol bun la 2-3 luni și în rest strâng foarte puține vizualizări. Care e rețeta să ai un blog de succes? Multă muncă, ceva noroc și subiecte interesante.

Dacă ai citit până acum tot ce poate merge rău în blogging și încă mai vrei să fii blogger/vlogger…. Atunci exact asta să faci! Înseamnă că ai o pasiune pentru ceva anume, pasiune pe care vrei să o împarți și cu ceilalți, iar asta o să te ajute foarte mult să te dezvolți.

Multă baftă!

Comentarii

  1. Finally, primesc si eu pe email ceva ce imi atrage atentia…Stiu ca in general scrii despre tehnologie, desiiii sincer rar accesez cate un email primit de la tine pentru ca prefer sa selectez doar ce ma intereseaza, totusi am citit articolul si imi place, ai detaliat foarte bine cateva din obstacolele pe care bloggeri si vloggeri le intampina, dar acum, daca esti pasionat… te tii de treaba 😀

    La punctul 9 hmm, poti castiga, dar asta inseamna ori un blog plin de bannere, ori advertoriale multe sau reclama.

  2. Felicitari! Ma regasesc in cele spuse la 5 si 6. Loc este pentru toata lumea, iar ajutorul primit de la un blogger cu experienta il avantajeaza…influenteaza in bine calitatea mediului online.

    Nu mai vorbesc de 8…timpul este cea mai mare problema si pt. mine.

  3. Ai putea sa folosesti un prompter (ca la stir!i) atunci cand prezinti la un review. Daca ai o tableta sau chiar oe monitorul PCului e foarte usor!

    1. Nu vreau sa citesc, nu pare personal si se observa. Prefer sa repet de cateva ori si sa ma uit fix in camera

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.