Am tot vorbit de monitoare în ultimele luni, în special de cele de gaming, dar cum job-ul meu full-time este de Visual Designer, nu pot să nu vă recomand și monitoare speciale create pentru Grafic Designeri, așa cum e BenQ PhotoVue SW321C.
Dacă faci materiale grafice pentru web: banere online, vizualuri de social media, elemente grafice pentru site, culorile sunt importante, dar monitorul nu trebuie neapărat să fie unul special de design. E recomandat, dar nu obligatoriu.
Dar dacă faci materiale grafice pentru print: postere, flyere, reviste, fotografii printate, mash-up-uri, orice alt element vizual ce o să fie în format fizic, calibrarea monitorului este extrem de importantă. Din cauza unui monitor slab, fără o calibrare făcută cum trebuie, culoarea finală, de la print, poate să fie total diferită față de cea dorită. Culorile Pantone, ce sunt un standard în print, ajută multă pentru uniformizarea culorilor – ce vezi pe monitor față de ce printezi, dar nu e destul.

Monitoarele destinate graficienilor, designerilor, fotografilor, le consider obligatorii pentru toți cei ce fac elemente vizuale pentru print, chiar dacă sunt doar fotografi care apoi își printează pozele pentru a le vinde. Are chiar și o funcție specială pentru fotografi – Modul GamutDuo, ce permite previzualizarea fotografiilor în două game de culori în paralel, pentru comparare și pentru perfecționarea finală a imaginii.

BenQ PhotoVue SW321C are un ecran 4K UHD de 32” IPS, cu tehnologie Paper Color Sync, care sincronizează culorile de pe ecran cu cele de pe print. Mulțumită tehnologiei exclusive AQCOLOR, SW321C asigură fotografilor platforma perfectă pentru editarea precisă a fotografiilor și reproducerea întocmai a acestora pe hârtie. Desigur, este nevoie și de o calibrare înainte. Deși monitorul vine cu un document ce atestă calibrarea din fabrică, raport de calibrare individuală și certificările CalMAN / Pantone.

Fiind un monitor profesional echipat cu tehnologie AQCOLOR, SW321C oferă o acoperire în proporție de 99% a spectrului Adobe RGB, 95% pentru DCI-P3 și 100% pentru sRGB. Prin intermediul unei adâncimi de culoare pe 10bit și a unei palete 3D pe 16bit, acesta produce culori impecabile, cu o acuratețe Delta E≤2 .
Interesant e că în cutie primești și o rolă de curățare a ecranului. Eu una nu am mai văzut monitoare care să vină cu așa ceva.

Ce sunt aceste extensii detașabile? Ele formează capacul pentru umbrire, util pentru a reduce reflexiile și strălucirea ecranului monitorului, ca rezultat al iluminarii ambientale. Pentru o imagine perfectă, mată, naturală. Mi-a luat un pic până m-am prins cum se montează, dar dacă eu am reușit sigur puteți și voi. A, apropo de ce am reușit, mare atenție, monitorul este mare și greu, este dificil să montezi capacul de umbrire fără ajutor, iar cutia monitorului, cu totul, este super mare și super grea.

SW321C suportă în mod nativ formatele video 10bit 4:4:4 și 4:2:2, precum și tehnologiile HDR10 și HLG, ceea ce îl face perfect și pentru Video Editori, mai ales pentru cei care lucreză în zona de colorizare. Suportă conținut de 24P/25P, pentru a fi afilat la cadența nativă, fără denaturarea sau distorsionarea conținutului sursă.
Dar să revenim și la specificații mai fizice. PhotoVue SW321C are un ecran 4K UHD IPS de 32, cu o rezoluție de 3840x2160px, are în față mai multe butoane rapide pentru setări, dar vine și cu telecomanda BenQ Hotkey Puck G2 pentru selectarea și alegerea preseturilor/modurile de culoare sau pentru a ajusta volumul, intensitatea, contrastul etc.

Deși în spate are 2 portusi HDMI și un Display Port, pe lângă Service Port, jack audio, 2 USB-uri 3.0 și power, mai are și un port USB-C care este suficient și pentru video, audio dar și alimentare, îl puteți folosi doar pe el. În plus, are și slot pentru cardul SD, cât de tare e asta? 😀

Suportul este destul de mare, dar permite ajustarea pe înălțime și rotirea lui. Bezelul e și el destul de lat, mai greu să pui două monitoare la fel unul lângă altul și să ai o imagine bună, dar nu sunt dezavantaje importante. Un aspect care mie îmi place mult e că nu captează amprente, materialul are o textură foarte mișto și parcă nici praful nu se așează pe el, asta îmi place mult.

Eu am folosit monitorul aproape 2 luni de zile, și deși nu realizez materiale grafice pentru print, eu sunt mai mult Digital Designer, ecranul m-a ajutat mult să văd exact ce fac, ce culori folosesc, alte monitoare suprasaturează mult culorile. Sunt sigură că nu am reușit să-i descopăr chiar toate secretele și că nu l-am folosit la potențialul lui maxim.

Da, SW321C nu este ieftin deloc, costă aproape 8.000lei. Îl găsiți la F64.
Dar dacă faci bani din Graphic Design, atunci acest monitor este o investiție care merită.
