În primul rând, trebuie să vă ofer detalii despre modelul Acer Aspire 5 (A514-54) testat de mine.
Configurația lui este următoarea:
Ecran – 14 inch, 1920 x 1080 px, 16:9 aspect ratio, IPS, mat
Procesor – Intel Tiger Lake Core i3-1115G4 2C/4T
Video – Intel Iris UHD graphics
Memorie RAM – 8 GB LPDDR4x 2626 MHz
Memorie internă – 1x M.2 PCIe x4 SSD (128 GB Samsung PM981)
Conectivitate – Wireless 6 (Intel AX201), Bluetooth 5.0, Gigabit Ethernet
Porturi – 2x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-A 2.0, 1x USB-C 3.2 gen1 (data only), HDMI, LAN, 3.5 mm jack, Lock
Baterie – 48 Wh, 45W barrel-plug charger
Dimensiuni – 363 mm (l) x 238 mm (l) x 17.9 mm (g)
Greutate – 1.44 kg+ 0.22 kg încărcător
Sunet – stereo speakers în partea de jos
Dar Acer Aspire 5 vine cu o multitudine de configurații, în special legat de procesor. Toate modelele au ecran IPS mat și aceeași baterie.
Design și conectivitate
Aspectul metalic îi conferă o aură modernă, dar metalul este doar pe suprafața frontală, în interior și pe spate este un plastic dur pentru a face laptopul mai ușor și mai ieftin.
Construcția este foarte bună, solidă, mai ales pentru o grosime de doar 17,9mm. Laptopul nu se vrea unul premium, așadar așteptările nici nu sunt foarte mari la partea de design.
Cei mai mulți conectori sunt pe partea stângă, aici avem: 2 USB-A, USB-C, HDMI, LAN și portul de încărcare. În dreapta este status LED, jack căști și microfon. Portul USB-C este doar de date, nu poți conecta un monitor la el, lipsește slotul pentru cardul de memorie ce e un minus important și lipsește și senzorul de amprentă – căruia nu-i duc dorul.
Tastatura și trackpad
Tastatura este una simplă, de bază, ca la mai toate modelele Aspire de la Acer. Tastele sunt generoase, nu e prea compactă, nu vei apăsa greșit, dar cursa lor e foarte mică. E o tastatură bună de dactilografiat.
Un pic deranjant e că nu ai LED pentru CapsLock sau NumLock, dar eu m-am obișnuit deja cu asta, mai ales că îți apare mare pe ecran când schimbi.
Trackpad-ul este unul normal, nici mare, nici mic. Chiar nu prea am nimic de zis de el, își face treaba bine.
Ecran
V-am zis deja că ecranul este de 4-inch IPS FHD mat. Culorile se văd bine, saturația este bună, contrastul foarte bun – doar este un panou IPS, faptul că e mat înseamnă că îl poți lua și în parc și o să vezi ceva în ecran.
Acer Aspire 5 este un laptop multimedia, business, nu este un laptop de gaming – deci ecranul nu este super rapid – și nu este un laptop pentru designeri – deci acoperirea sRGB este mai mică, de doar 60%.
Hardware și performanță
Modelul testat e mine are o configurație entry-level, cu un procesor Intel Tiger Lake Core i3-1115G4 și grafică Intel UHD, 4 GB RAM DDR4 2666 MHz și un SSD de 128 GB Samsung, destul de bun.
Eu vă recomand o variantă de configurație cu un procesor i5-1135G7 și Iris Xe, este muult mai bună, mai ales dacă vei ultiza intens acest laptop. Pentru task-uri mai simple și configurația testată de mine o să facă o treabă bună.
Cei 4 GB RAM DDR4 2666 MHz, dual-channel și Samsung PCIe x4 SSD sunt ok pentru această configurație. Desigur, poți face un upgrade pe viitor.
Zgomot, încălzire, extra
În task-uri mult prea solicitante pentru el, Acer Aspire 5 se va încinge, nu tare. Are un singur ventilator, mare ce trage aerul prin spate și elimină aerul cald prin ventilația de sub ecran. Asta e și bine, e și rău. Dar ține restul laptopului un pic mai rece.
Desigur, când ventilatorul merge la putere maximă, laptopul o să fie un pic gălăgios. Nu ceva extrem de deranjant, dar sigur îl auzi.
Sunetul este decent, Acer nu a investit prea mult în sunet în acest laptop, dar te poți uita fără probleme la un film sau pe Youtube.
Și un aspect din ce în ce mai important la laptopuri – camera web. Acer Aspire 5 are o cameră web HD deasupra ecranului ce se vede bine. Lângă ea sunt două microfoane ca să te auzi super bine în meeting-uri sau cu prietenii pe skype.
Baterie
În mare, după câteva zile de utilizare, am observat că bateria ține 6-7 ore dacă lucrez prin documente, aproape 7h pe Youtube/Netflix/HBO GO și vreo 4h de plimbat pe internet – peste tot. O baterie destul de bună aș zice, nu?
Concluzie și preț
La prețul cerut de 2.500-2.800 este un laptop foarte bun. Dar eu v-aș recomanda configurația cu procesor i5 ce ajunge la 3100lei, aceea chiar își merită toți banii.
Singurul lucru căruia i-aș simți lipsa este cititorul de carduri, asta pentru că fac poze multe cu DSLR-ul și mereu îmi uit cititorul de carduri.
Prea scump. Gasesti variante la 2200-2400 cu 8 GB ram si Ryzen 5.