Tehnologia avansează cu paşi grăbiţi iar din dorinţa de a fi şi a vă tine constant informaţi am decis să vorbim astăzi despre un subiect nou, şi anume, camerele 360 datorită faptului că mai marile platforme de socializare şi content video (facebook şi youtube) oferă suport acestor dispozitive.
Videoclipurile la 360 de grade înregistrează imagini din orice direcție în același timp, iar în timpul redării, spectatorul controlează direcția de vizualizare ca o panoramă.
În general, înregistrarea video la 360 de grade este realizată utilizând fie un device special cu camere multiple, fie folosind o cameră dedicată care conține mai multe obiective de cameră încorporate în dispozitiv și filmând unghiuri de suprapunere simultan. Printr-o metodă cunoscută sub numele de cusătură video (video stiching), materialele separate sunt îmbinate într-o singură piesă sferică video, iar culoarea și contrastul fiecărei imagini sunt calibrate pentru a fi coerente cu celelalte. Acest proces este realizat fie de camera în sine, fie de un software specializat de editare video, care poate analiza vizuale și audio comune pentru a sincroniza și a lega diferitele fluxuri de cameră. Mai mereu, singura zonă care nu poate fi vizualizată este viziunea spre suportul camerei.
Camere video omnidirecționale specializate au fost dezvoltate pentru a filma imagini video de 360 de grade, inclusiv platforme precum Omni și Odyssey de la GoPro, Nokia OZO, Facebook Surround 360, Kodak Pixpro SP360 4K Dual Pack Pro și Studio AZilPix de la Axon. Dar sunt și camere video compuse din mai multe camere instalate într-o singură platformă sau camere digitale cu două obiective, precum Ricoh Theta S, Samsung Gear 360, Garmin VIRB 360 și obiectivul panoramic de cameră Kogeto Dot 360.
Cele mai multe videoclipuri de 360 de grade sunt monoscopice (2D), ceea ce înseamnă că este privită ca o imagine (360×180 echiterangulară) îndreptată spre ambii ochi. Videoclipul stereoscopic (3D) este privit ca două imagini distincte (360×180 echirectangular) direcționate individual la fiecare ochi.
Videoclipurile de 360 de grade sunt în mod obișnuit vizionate prin intermediul computerelor personale, al dispozitivelor mobile, cum ar fi smartphone-urile sau al afișajelor dedicate capului. Când este vizualizat pe PC, mouse-ul este de obicei utilizat pentru a panorama în jurul videoclipului făcând clic și tragând. Pe smartphone-urile, senzorii interni, cum ar fi giroscopul, sunt utilizați pentru a panorama videoclipul în funcție de orientarea dispozitivului. Profitând de acest comportament, dispozitive precum telespectatorii Google Cardboard și VR Samsung Gear servesc drept carcasă pentru stereo în formă de căști în care poate fi introdus un smartphone, pentru vizualizarea acestui conținut într-un format de realitate virtuală. Acestea imită funcționarea unui afișaj dedicat capului, dar care utilizează afișarea telefonului însuși și lentilele interne, mai degrabă decât să conțină propriile ecrane.
Din martie 2015, YouTube a lansat oficial abilitatea utilizatorilor de a vizualiza și de a încărca videoclipuri de 360 de grade, cu redarea pe site-ul său web și prin aplicațiile mobile Android. Vimeo, o altă platformă pentru găzduirea video, a lansat suportul pentru videoclipul de 360 de grade în martie 2017. Compania mamă Google a anunțat, de asemenea, că va colabora cu producătorii de camere pentru a face mai ușor creatorii să încarce conținutul de 360 de grade înregistrate cu produsele lor pe YouTube. Facebook (compania care produce și căști VR Oculus VR) a urmat exemplul prin adăugarea unui suport video de 360 de grade în septembrie 2015.
Am încercat să aleg camerele urmărind compatibilitatea lor (sunt anumite aparate dedicate unor modele de telefoane ce merită menţionate), raportul calitate-preţ şi facilităţile device-ului.
În legătură directă cu lansarea phabletului Samsung Galaxy Note 8 este camera Samsung Gear 360 2017 ce va fi disponibilă utilizatorilor care precomandă telefonul în Statele Unite, aceasta fiind o gratuitate inclusă în pachet. De menţionat este şi preţul ei cu care poate fi achiziţionată din magazine – 150 LEI – care este unul numai bun pentru o cameră 360 entry-level şi un punct bun de plecare pentru utilizatori începători.

Samsung Gear 360 2017 încorporează specificaţii mai mult decât decente pentru costurile sale deşi nu se observă un avans tehnologic deosebit în comparaţie cu fratele mai mic, Samsung Gear 360 2016. Diferenţele ce reuşesc să ne convingă să achiziţionăm modelul actual ar fi:
– manevrabilitatea comodă datorită dimensiunilor şi greutăţii reduse;
– bateria sigilată, deşi de o capacitate mai mica, care reuşeşte să filmeze până la 2 ore la o rezoluţie 2K (2048p x 1080p);
– rezoluţie video 4K în filmări efectuate cu ajutorul camerei duale;
– înregistrare video la 60 de cadre pe secundă în rezoluţie Full-HD comparată cu 24 FPS a Samsung Gear 360 2016;
– 2 noi moduri de fotografiere (“Little Planet” şi “Landscape HDR”) cât şi o funcţie de supra-scriere în cazul în care vă îngrijoraţi din punctul de vedere al stocării.
Achiziţia uneia dintre cele 2 camere 360 de la Samung depinde de gustul fiecărui cumpărător, camerele reuşind să satisfacă nevoile clienţilor fiind un produs cu specificaţii bune pentru preţul pe care îl poartă.
Am vorbit destul despre Samsung. Haideţi să trecem şi la alte firme ce se mândresc cu produsele lor pe piaţa camerelor 360.
Un exemplu bun de cameră accesibilă este Ricoh Theta S, model bine primit de către amatorii orizonturilor extinse şi “cusute”. Deşi puţin mai scumpă decât camerle Samsung mai sus menţionate, acest dispozitiv se remarcă prin uşurinţa utilizării şi forma ergonomică. Editarea şi upload-ul filmărilor se face cu uşurinţă utilizând aplicaţia pentru desktop iar compatibilitatea tuturor funcţiilor atât cu sistemele de operare Android cât şi cu cele iOS este considerată un avantaj.
Camera, de asemenea, poate înregistra independent nefiind nevoie de un smartphone pentru a capta poze sau videoclipuri, memoria internă de stocare fiind de 8GB (ştim… cam puţin).
Alte specificaţii ce merită menţionate ar fi rezoluţia cel 2 senzori CMOS de 12Mpx, cea video fiind de Full-HD iar deformarea imaginii la vizualizare fiind foarte redusă. Totuşi, să enumerăm şi dezavantaje (nimic nu e perfect). Din păcate bateria camerei 360 nu este detaşabilă iar lipsa oricărui standard de protecţie împotriva prafului şi a lichidelor cât şi lipsa unul slot pentru card MicroSD/SD constituie minusuri pe care suntem nevoiţi să le luăm în calcul.
Camerele 360 discutate până în momentul de faţă fac parte din segmentul entry-level, iar acum, este timpul să trecem la categoria mid-range, unde am găsit un produs ce merită atenţia noastră: Garmin Virb 360.
Garmin au reuşit să îşi focuseze resursele şi atenţia pe producerea unei camere 360 ce ne-a surprins aşteptările prin specificaţiile sale, precum:
- rezoluţie 5.7K/30FPS şi funcţie de stabilizare sferică în filmări 4K;
- Software dedicat pentru desktop şi telefonul mobil, editarea şi partajarea datelor fiind mai facilă;
- înregistrări constante ce depăşesc 60 de minute cu o singură încărcare (rezoluţia filmării fiind, bineînţeles, relevantă);
- Rezistenţă la scufundări sub apă de până la 10 m.
Garmin Virb 360 este o cameră robustă şi performantă cu un preţ potrivit pentru clasa în care se află – 4.000 de lei
Camerele 360 sunt în continuă dezvoltare şi schimbare şi se bucură de atenţia multor entuziaşti. Este complet normal ca pentru astfel de produse să avem o piaţă care ne poate oferi de la dispozitive entry level cu preţ modest pentru cei interesaţi cât şi produse care ajung la mii de lei pentru entuziaşti, precum, GoPro Omni şi Nokia Ozo la prețul de 37.500 de euro.


O să revin în zilele următoare cu un review complet pentru Garmin Virb 360. Până atunci vă las cu un sample 4K filmat de mine cu Garmin Virb 360 la Electric Castle:
Articol scris de: Tudor Croitor