O firmă din Iași dezvoltă noua tehnologie de compresie a imaginilor obținute de sateliți

O firmă din Iași dezvoltă noua tehnologie de compresie a imaginilor obținute de sateliți

6 sept. 2016 Altele

Zilnic primesc comunicate de presă despre tot ce este nou în domeniul tehnologiei, așa ajung să descopăr companii românești de care putem fi mândri, una dintre aceste companii fiind Enea.

Eneacompanie globală de produse software și servicii ce oferă dispozitive de telecomunicații și infrastructură, tehnologie medicală, auto și aerospațială, dezvoltă în Iași noua tehnologie de compresie a imaginilor obținute de sateliți pentru Agenția Spațială Europeană.

Enea va mai dezvolta în centrul de dezvoltare din Iași tehnologii de realitate augmentată și VR pentru industria aerospațială, precum și tehnologii pentru detectarea găurilor negre.

imagine hiperspectrala

Enea România dezvoltă, pentru Agentia Spațială Europeană (ESA), aplicații software de compresie a imaginilor obținute din spațiu ce vor fi rulate pe sateliți utilizând, în premieră pentru industria spațială, platformele hardware multi-core ce folosesc cele mai noi sisteme Sparc V8 (LEON) și QorIQ (Freescale). Proiectul este dezvoltat în centrul de cercetare de la Iași și face parte dintr-un program complex lansat de ESA, la care Enea lucrează în parteneriat cu Airbus. Proiectul reprezintă o premieră pentru industria aerospațială europeană.

Am început colaborarea cu Agenția Spațială în urmă cu 2 ani, când am participat la un proiect pilot de transfer al datelor. În prezent suntem parte din mai multe programe lansate de ESA, colaborăm cu o serie de parteneri consacrați în industria aerospațială europeană și punem bazele unui centru specializat în tehnologii aerospace în Iași”, a declarat Marius Duțu, Country Manager, Enea Services România.

Soluția dezvoltată de centrul Enea din Iași va permite compresia imaginilor obținute de sateliți pe platformele multi-core, fără a altera calitatea imaginii. Compresia este esențială atât pentru transmiterea rapidă a imaginilor pe distanțe mari, cât și pentru stocarea acestora. Astfel, algoritmul de compresie va fi folosit la arhivarea imaginilor foarte mari hiperspectrale și multispectrale, fără pierderi de calitate, în conformitate cu standardul ESA CCSDS.

În prezent, Enea selectează ingineri pentru a participa la aceste proiecte de cercetare.

Enea are birouri în Europa, America de Nord și Asia. Enea este listată la NASDAQ OMX Nordic Exchange Stockholm AB.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.