fbpx

Expoziția Huawei 5G – Galileo

Expoziția Huawei 5G – Galileo

22 iul. 2020 Altele

Oricâte proteste anti-5G ar exista, oricâte postări conspiraționiste se vor distribui pe Facebook, oricâte antene 5G or să fie vandalizate, viitorul nu o să stea în loc, tehnologia mereu o să evolueze, iar tehnologia 5G este viitorul.

Știți deja că tehnologia 5G oferă viteze de 10 ori mai rapide decât tehnologia 4G, iar aceste viteze super rapide nu te ajută doar să downloadezi un film în 5 secunde sau să participi live la un concert prin VR/AR, fără asta putem evolua. Ci permite controlarea mașinăriilor sau mașinilor cu pasageri de la distanță, vor deveni posibile operațiile chirurgicale cu roboți controlați de medici – tot de la distanță, permite crearea unor uzine în care să lucreze doar roboți foarte bine sincronizați și multe altele, cam tot ce vezi prin filmele SF o să folosească tehnologia 5G.

Pentru a susține această viteză, echipamentele 5G sunt foarte importante. Iar când zic echipamente nu mă refer doar la smartphone-urile 5G care deja se găsesc pe piață, ci la antenele 5G ce distribuie această tehnologie (și care nu sunt mai periculoase decât un cuptor de microunde) și alte device-uri folosite pe post de routere sau pentru tethering.

Sunt câteva companii, destul de puține, ce oferă aceste echipamente. Una dintre companii este și Huawei. Huawei chiar a început să lucreze la echipamentele 5G de acum 10 ani, când erau doar o idee, și a investit peste 40 de miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiei 5G .

Huawei oferă device-uri dedicate tehnologiilor de transmitere a datelor pentru rețele celulare fără fir (wireless) de foarte mult timp. Acum 10 ani, primul meu modem de la Telekom (Romtelekom) a fost de la Huawei, acum 5 ani am primit tot un modem Huawei 4G wireless de la Orange, acum folosesc tot un modem Huawei de la UPC. Compania Huawei este bine ancorată în aceste tehnologii, ceea ce este important. Chiar dacă 5G-ul este o tehnologie nouă, nu este atât de diferită de 4G, doar folosește alte frecvențe și este mult mai rapidă, dar principiile sunt asemănătoare.

Cum tehnologia 5G este standardizată și orice îmbunătățire o să ducă cel mai probabil la apariția rețelei 6G, companiile producătoare de echipamente 5G aducă îmbunătățiri la device-urile transmițătoare. Exact asta face și Huawei.

Săptămâna trecută am participat online la Expoziția – 5G Huawei Galileo unde am aflat mai multe detalii despre planurile lor și mai ales despre produsele 5G pe care le oferă companiilor sau clienților finali. Expoziția a fost transmisă live cu ajutorul unui device 5G – P40 PRO.

Poate nu v-ați gândit la asta, dar e super important ca antena 5G ce o să fie montată pe stâlpi să aibă dimensiuni reduse, o greutate cât mai mică și un semnal puternic, iar asta ține strict de modul în care e construită antena și de materialele din care e făcută. În Coreea, de exemplu, este o limită strictă legată de greutatea antelelor – ce nu trebuie să depășească 28kg pentru că stâlpii nu rezistă la o greutate mai mare.

Fiecare țară are regulile ei legate de tehnologia 5G sau doar de aspecte ce țin de mărime și greutate, iar Huawei produce echipamente care să satisfacă toate cerințele.

Cel mai interesant device pe care l-am descoperit la Expoziția Online Galileo a fost un modem 5G de mici dimensiuni ce nu doar că era un hotspot portabil la care se puteau conecta până la 10 persoane, dar era și baterie externă – ca să îți și încarci device-ul 5G. O să am nevoie de așa ceva în viața mea. Device-ul deja e disponibil în China și Japonia și o să vină și în Europa în curând.

Un alt sistem 5G util ce a fost prezentat în cadrul expoziției Galileo a fost un rucsac special pentru cameramani, rucsacul conținea tot ce e necesar pentru broadcasting live 4K către o televiziune – înlocuia o întreagă mașină (broadcasting van) și costă aproximativ 1.000euro.

Nu pot să nu aduc în discuție și restricțiile pe care unele țări le-au impus companiei Huawei (precum SUA și Marea Britanie), dar țineți cont că aici sunt la mijloc mari interese comerciale, politice și mai ales economice.

Fiecare țară are regulile ei, fiecare persoană are convingerile ei, dar nimeni nu se opune evoluției tehnologiei. Mai bine ne asigurăm că avem disponibilă o tehnologie ce o să revoluționeze lumea, dar și devie-uri și echipamente pe măsură.

Specificații 5G:

CapacitateDescriere5G țintăScenariul de utilizare
Viteza datelor de vârfRata maximă de date realizabilă20 Gbit/seMBB
Rata de date experimentată de utilizatorRata de date realizabilă în zona de acoperire1 Gbit/seMBB
LatențăContribuția rețelei radio la timpul de călătorie al pachetelor1 msURLLC
MobilitateViteza maximă pentru transferul și cerințele QoS500 km/heMBB/URLLC
Densitatea conexiuniiNumărul total de dispozitive pe unitate de suprafață106/km2MMTC
Eficiența energeticăDatele trimise/primite pe unitatea de consum de energie (pe dispozitiv sau rețea)Egal la 4GeMBB
Eficiența spectruluiCantitatea de intrare per unitate de bandă wireless și pe celula de rețea3-4x 4GeMBB
Capacitatea de trafic pe zonăTrafic total în zona de acoperire10 (Mbit/s)/m2eMBB

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.