fbpx

Galaxy Note8 vs. Galaxy S8 – Cine are camera foto mai bună?

Galaxy Note8 vs. Galaxy S8 – Cine are camera foto mai bună?

Mulți spun că cel mai recent smartphone lansat de Samsung – Galaxy Note8 este doar un S8 cu S-Pen, iar în mare parte au dreptate. La design cele două telefoane par identice (mai ales dacă comparăm S8+ cu Note8), funcțiile sunt asemănătoare, iar performanțele nu diferă cu mult, cele mai sesizabile diferențe fiind prețul și faptul că Note8 are S-Pen. Dar sunt destule îmbunătățiri aduse lui Galaxy Note8, ceea ce era și normal fiind vorba de un model lansat mai recent, iar cea mai importantă este camera foto duală de 12MP.

IMG_5140

Până și la camera foto sunt multe persoane reticente care cred că este identică cu cea de pe S8, și nici de data asta nu îi pot contrazice în totalitate. Galaxy Note8 dispune de două lentile, ambele cu Stabilizare optică a imaginii (OIS) – principala diferență față de sistemul dual-camera de pe iPhone7 Plus:

– una wide-angle de 12MP 1 f/1.7, autofocus, 1/2.5″ sensor size, 1.4 µm pixel size, 4K video recording, OIS, Auto HDR, LED flash- identică cu cea de pe S8

– și una telephoto de 12MP cu f/2.4, cu zoom optic x2 (ce oferă instant un zoom optic) și zoom digital de 10x. Lentila pentru zoom poate să fie folosită separat când vrei să folosești zoomul, sau împreună cu lentila wide în cadrul funcției de Live Focus. Lentila cu zoom este folosită automat și în pozele realizat în Low Light sau foarte de aproape (modul Macro ce se activează automat).

IMG_6582

Eu am primit Galaxy Note8-ul la testat de la Orange România în cadrul programului Orange Smartphone Tester.

Dar cum funcționează camera foto duală de pe Galaxy Note8?

Cum sugerează și numele, o cameră dublă este alcătuită din două camere separate și senzorii lor de imagine care lucrează în mod complementar unul cu celălalt.
În general, imaginea este salvată capturând imagini color în același mod ca la orice cameră de smartphone, dar a doua cameră dorește să adauge elemente care nu pot fi capturate cu senzorul primar. Când un utilizator face o fotografie, camera captează două imagini separate. Combinația ambelor imagini produce o fotografie clară, de înaltă calitate, cu o profunzime mai mare a câmpului.

IMG_6576

În 80% dintre cazuri, camera foto de pe Galaxy Note8 o să ofere aceeași calitate cu camera de pe S8, dar în restul de 20% din cazuri (când faci poze în lumină slabă, când vrei să faci un portret reușit, vrei să fotografiezi o albină de aproape, vrei zoom care nu granulează imaginea etc.) – camera foto de pe Note8 o să performeze mult mai bine. Ba chiar o să-ți ofere un fundal blurat/bokeh pe care S8 nu are cum să-l fotografieze (dacă selectezi funcția Live Focus).

O altă modificare importantă este stabilizarea optică a imagini disponibilă pe ambele camere – pentru ca imaginile realizate cu ambele camere să fie „înghețate” în momentul dorit.

Mai sunt câteva noutăți la Galaxy Note8 și în aplicația de cameră pe partea de software, dar sunt destul de mici și nu aduc vreo experiență cu mult îmbunătățită.

Eu am testat cele două smartphone-uri împreună. Am încercat să surprind aceleași cadre, din aceleași unghiuri, în același moment și cu aceeași lumină. Așa puteți compara voi ce smartphone are camera foto mai bună și dacă Galaxy Note8 merită prețul mai mare (dacă camera foto este principalul aspect care vă interesează la un smartphone).Layer 0

Pozele se pot încărca mai greu pentru că sunt disponibile la rezoluția maximă (click pe ele).

*toate pozele au fost făcute în modul auto (cu modul HDR tot pe auto) ca să păstrez aceleași setări. Ambele telefoane dispun și de modul Pro unde poți modifica tu setările.In-depth-Galaxy-Note8-Camera_main_1

Poze la rezoluție 9.1MP pentru un format 16:9 (landscape mai wide)

 

S8
S8
Note8
Note8
S8
S8
Note8
Note8
Note8
Note8
S8
S8

Poze la rezoluție de 12MP – format 4:3

*am observat că formatul 4:3 oferă o perspectivă mai wide, formatul 16:9 face un zoom pentru poze mai „late” ce te obligă să stai mai departe de subiect.

20170913_121710

S8
S8
Note8
Note8
S8
S8
Note8
Note8
S8
S8

Low Light

Note8
Note8
S8
S8
S8
S8
Note8
Note8

 

Portrete (la Note8 am folosit funcția de Live Focus cu care utilizatorii pot ajusta efectul bokeh) – Bokehul este calitatea estetică a blurului produs în părțile aflate în afara zonei de focalizare a unei imagini – pentru a schimba adâncimea de câmp a unei fotografii. Utilizatorii pot controla intensitatea efectului de estompare totală și pot aplica înainte de a prelua imaginea în modul de previzualizare sau după capturarea fotografiei în aplicația de Galerie.

 

S8
S8
Note8
Note8

Selfie – Galaxy Note8 este echipat cu o cameră de fotografiat frontală F1.7 cu autofocus de 8MP. Lentilele sale luminoase păstrează detaliile clare chiar și în condiții de iluminare scăzută, în timp ce Smart Auto Focus urmărește chipurile în fotografiere.

 

S8
S8
Note8
Note8

 

Concluzie

Pozele făcute cu Note8 parcă sunt mai luminoase, iar stabilizarea optică a imaginii pe ambele lentile își face foarte bine treaba. Pozele cu S8 par ceva mai colorate (au saturația un pic mai mare), dar fotografii apreciază pozele naturale ce se pot edita mai simplu apoi (e mai ușor să setezi tu prin editare un roșu mai aprins decât camera să captureze un roșu foarte puternic care diminuat ar strica toată poza).

Note8 face clar portrete mult mai reușite (selfie-urile sunt la fel) datorită funcției Live Focus, funcție ce nu se poate reproduce pe S8. Dar! Mi s-a întâmplat ca marginea de unde începe efectul de bokeh să nu fie exact unde trebuie – mai ales când aveam părul răvășit, trebuie să fiți atenți la aspetul ăsta – subiectul trebuie să aibă un contur bine definit.

Vouă ce telefon vi se pare că are o cameră foto mai bună? Galaxy Note8 sau Galaxy S8?

Comentarii

  1. Bună! Dețin un S8+ si este wow. Am avut și un Galaxy J5 2017 care făcea și el pozele cu camera sa de 13 mega pixeli. Însă S8+ Ptr mine este de enegal ( poate doar s9 sau s9 +)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.