Sunt mereu super încântată să văd device-uri care măcar pe partea de design vin cu ceva nou, care ies din anonimat, care atrag atenția, mai ales că în ultima perioadă mai toate device-urile smart arată la fel, chiar și căștile in-ear.
Dar! Căștile Huawei FreeBuds 5 sunt cu totul altceva. La bază sunt căști premium care se aud foarte bine, dar designul lor îți rămâne în minte.
Eu am modelul pe Coral Orange, un model mai feminin, dar există și pe Silver Frost – aproape negru și Ceramic White. Carcasa are o formă ovală, mai ușor de ținut în mână și este mată, dar căștile sunt extrem de lucioase.

Forma asta specială este inspirată de Picăturile Prințului Rupert (cunoscute și sub denumirea de lacrimi olandeze) ce sunt margele de sticlă întărite create prin picurarea sticlei topite în apă rece, ceea ce o face să se solidifice într-o picătură cu o coadă lungă și subțire. Aceste picături pot rezista la o lovitură de ciocan sau chiar un glonț fără a se rupe. Știu, nu v-ați așteptat la asta.

Dar design-ul ăsta ajută și la a crește capabilitățile audio ale căștilor și sunt și mai comode – având o formă mai curbată ce se așează un pic mai bine în ureche – față de alte modele.

Iată cum arată în ureche, pentru că îngrijorarea mea principală a fost că or să arate ciudat și eu o să arăt ciudat cu ele.

Cum vi se pare? Mie îmi par un pic cam mari. Ador că sunt altfel, dar la căști am ajuns să apreciez dimensiunile reduse. Dar nu arată rău deloc. Desigur, aici e o problemă doar de gusturi.

Căștile sunt echipate cu un driver dinamic ultra-mag alimentat de magneți cu inel dublu și o diafragmă cu diametrul de 11 mm, care funcționează în tandem cu tehnologia Turbo Sound pentru a oferi amplitudine mare, note de bas în creștere și înalte clare, plus reproducerea clară a vocii umane. Cu codecuri L2HC și LDAC™HD au o viteză de transmisie audio HD de până la 960–990 kbps și sampling rate de până la 96 kHz/24 de biți. Pe scurt, se aud superb!

Căștile au trei microfoane care funcționează în tandem cu un algoritm de anulare a zgomotului 3A și un algoritm Depp Neutral Network (DNN) – AI – pentru a anula adaptiv zgomotul în timpul apelurilor, permițând persoanei pe care o suni să-ți audă vocea perfect.

Căștile FreeBuds 5 se pot conecta simultan la două dispozitive care rulează sisteme diferite – Android și iOS de exemplu. La deschiderea carcasei de încărcare, telefoanele mobile, tabletele și PC-urile din apropiere vor afișa automat o solicitare de asociere, care poate fi personalizată.
Vă puteți conecta la ele rapid, pur și simplu atingând CONECTARE. Iar dacă descarcați aplicația HUAWEI AI Life, aveți mai multe opțiuni disponibile și setări pe care le puteți modifica.

Căști au control tactil, puteți schimba melodia sau răspunde sau închide un apel. Iar avantajul formei alungite e că suprafața de contact este mai mare.
FreeBuds 5 sunt rezistente la praf și stropi, poți să le folosești pe ploaie, dar nu sunt rezistente la scufundarea în apă, sper că vă dați seama de asta.

Bateria lor ține destul de mult, aproape 30 de ore, vreo 26 la volum tare. Iar o încărcare de 5 minute te ajută să mai asculți muzică cel puțin o oră.

Deși arată futurist, prețul lor este unul ceva mai realist. Huawei FreeBuds 5 costă 700lei în acest moment, la precomandă. În preț potrivit aș zice eu. Iar dacă te abonezi la newsletterul Huawei, ai și un voucher de 100lei.