Acum câteva zile am fost la o conferință de presă organizată de Huawei pentru a prezenta planurile de viitor ale companiei și pentru a oferi informații despre cum s-a desfășurat campania de precomenzi pentru Huawei Mate30 Pro.
Mulți ziariști, blogger/vlogger și alte persoane care își dau cu părerea pe internet au tot atacat brandul Huawei în ultima perioadă, mai ales pentru lipsa lor de comunicare și transparență. Nu pot spune că nu sunt de acord cu ei, dar dacă privești lucrurile un pic din perspectiva celor de la Huawei îți dai seama că situația lor este destul de tristă, că fac tot ce pot să crească compania în continuare, să rămână în top 3 producători de device-uri mobile (acum sunt locul 2, au depășit Apple la nivel mondial – China ajută mult) și să treacă cu bine peste această criză.
Din păcate, momentan, experiența de utilizare pentru cumpărători nu este la nivelul așteptat pentru un flagship (Mate30 Pro). Nu recomand instalarea de apk-uri din surse nesigure. M-aș bucura ca Huawei să arate o poziție clară împotriva acestei practici.
Mie lucrurile nu mi se par atât de grave pe cât sunt prezentate, doar trebuie mai multă transparență. Telefoanele lansate până acum vor avea în continuare tot suportul de la Google, noile telefoane lansate vor avea Android (pentru că sistemul de operare Android este open-source), iar aplicațiile care momentan nu sunt în App Gallery (store-ul celor de la Huawei) vor veni cât de curând posibil. O problemă mai dificilă e înlocuirea Google Maps și a aplicațiilor care se bazează foarte mult pe Google Maps (Uber, Waze etc.). Gândiți-vă bine de ce aplicații aveți nevoie și dacă puteți renunța la ele.
Huawei chiar se străduiește să nu mai depindă de serviciile Google. Au zile speciale dedicate developerilor software (Huawey Day) pentru a-i încuraja să lanseze aplicații și pe App Gallery. Chiar au angajat 3000 de developeri în China pentru a reface tot codul necesar aplicațiilor pentru a funcționa pe telefoanele lor ce vor fi lansate de acum încolo.
Huawei a anunțat și că o să-și mărească portofoliul de produse vândute în România, vor aduce anul acesta și smartTV-uri, tablete, laptop-uri, mai multe boxe, căști etc.
Huawei a anunțat peste 700 de precomenzi pentru vârful de gamă HUAWEI Mate30 Pro, recent lansat în România. Cifra depășește cele 100 de produse stabilite inițial pentru campania de precomandă desfășurată în perioada 15 – 29 ianuarie. Deși Huawei P30 Pro a avut peste 1000 de precomenzi, dar a fost și promovat mai bine.
La precomanda, cumpărătorii lui Mate30 Pro au mai primit și o surpriză + căștile Buds, 6 luni de VIP Service + concierge și o folie de protecție a telefonului.
Mate30 Pro folosește Android 10 ca sistem de operare și vine cu propria interfață EMUI 10.
Începând cu 2019, HUAWEI a început să dezvolte din ce în ce mai mult propriul magazin de aplicații, cunoscut sub numele de App Gallery. În timp ce există 3.8 milioane de utilizatori activi de produse Huawei și Honor, 1.5 milioane de utilizatori sunt înregistrați în Huawei ID și 1.1 milioane de utilizatori au App Gallery.
HUAWEI App Gallery cuprinde deja în portofoliu foarte multe aplicații românești de banking, printre care Banca Transilvania, BCR, Pago, urmând ca în viitorul apropiat să fie incluse și aplicațiile de banking ING, BRD și Raiffeisen Bank. App Gallery conține deja aplicații importante din zona de știri și divertisment, precum Cinemagia, Ziare.com, Știrile PRO TV, Biziday, Antena Play, Orange TV Go sau Telekom TV. Totodată, există și o varietate de aplicații integrate dedicate shopping-ului, precum Elefant.ro, LaJumate.ro, Bringo Delivery sau Okazii.ro, cât și aplicații utilitare, printre care eJobs, BitDefender, Star Taxi și 7Card sau WorldClass. În total, App Gallery conține peste 40 de aplicații românești și aproximativ 20.000 de aplicații la nivel global, fiind o platformă care respectă toate standardele internaționale și locale de securitate și conformitate, inclusiv GDPR, ISO și GAPP. Un pic mai greu cu aplicațiile precum Facebook, Instagram etc. Ele sunt mai greu de modificat fiind extrem de complexe. E mai ușor să lucrezi cu aplicații locale.
Atenție! Toate aplicațiile de la Microsoft (Word, Excel etc.) funcționează fără probleme pe device-urile Huawei ce vor fi lansate. Poți chiar să folosești browser-ul Chrome, dar nu te poți loga în contul de Google. Youtube poți folosi doar în browser.
Există deja soluția de plăți Huawei Pay, dar este disponibilă doar în Asia.
Huawei a lansat la nivel global ecosistemul HMS Core 4.0, care le permite dezvoltatorilor din întreaga lume să obțină în continuare o evoluție rapidă și rezultate comerciale benefice în ceea ce privește aplicațiile pe care le gândesc pentru utilizatori.
Ecosistemul HSM Core integrează numeroase capabilități puse la dispoziția dezvoltatorilor, creează o platformă pentru serviciile de care aplicațiile au nevoie, cuprinzând un set amplu de funcționalități și oferind, totodată, o mai mare flexibilitate, cât și rezultate comerciale favorabile. Distribuția globală optimizată pentru orice scenariu și orice dispozitiv permite un mai mare focus pe inovație din partea dezvoltatorilor, oferind utilizatorilor de dispozitive Huawei o experiență mai bună.
Capabilitățile HMS Core 4.0 oferă servicii extinse la orice nivel pentru dezvoltatorii de aplicații mobile. Datorită asistenței sale operaționale unice, HMS Core accelerează dezvoltarea aplicațiilor, cu o gamă completă de servicii de bază. Aceasta scade timpii și costurile de dezvoltare, astfel încât dezvoltatorii să se concentreze pe inovație.
În anul 2019 s-au înregistrat creșteri rapide în ceea ce privește produsele din ecosistem, compania fiind al doilea cel mai mare furnizor de smartphone-uri pe piață, la nivel global, atingând un număr de peste 240 de miloane de unități expediate în 2019.
1.9 milioane de PC-uri au fost vândute în 2019, ajungând la o creștere de 21.4%. Tabletele au înregistrat o creștere de 10%, echivalentul a 10 milioane de unități expediate, accesoriile HUAWEI 272%, ceea ce înseamnă 14.6 milioane unități expediate, în timp ce cea mai mare creștere se observă în rândul MBB, unde 8 milioane de unități au fost expediate, de unde și o creștere de 400%.
Pentru mai multe informații, accesați: https://developer.huawei.com/consumer/en/hms