Innovation Labs, principalul program de pre-accelerare pentru start-up-uri tehnice din România, a ajuns aproape de final. Zilele trecute a avut loc etapa Boost Day, atât la București, cât și la Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara. Eu am fost prezentă la etapa Boost Day de la București și vin cu informații noi pentru voi.
Pe 18 aprilie a avut loc prezentarea echipelor din categoriile Health și Lifestyle, iar pe 20 aprilie au prezentat echipele ce au proiecte pentru Agricultură, Retail și Securitate IT.
Participând la Boost Day, echipele Innovation Labs au avut ocazia să obţină feedback pentru progresul înregistrat până în prezent şi să se familiarizeze cu formatul Demo Day. Fiecare reprezentant al echipelor înscrise a avut la dispoziție un minut pentru a prezenta produsul, urmând ca la final întreaga echipă să răspundă întrebărilor şi să primească sfaturi din partea juriului și a invitaților.
În ultimele săptămâni, studenții participanți au avut parte de sesiuni de mentorat, workshop-uri, prezentări, întâlniri cu persoane din mediul privat, întâlniri cu posibili inverstitori și clienți. Chiar v-am prezentat cum a fost la una din sesiunile de mentorat la care am participat și eu.
Desigur, unele echipe s-au descurcat mai bine, altele încă au avut emoții, unele echipe aproape că au ajuns la un produs final, altele l-au schimbat aproape în întregime după feedback-ul primit de la mentori, dar toate echipele se vede că au evoluat foarte mult în ultimele săptămâni.
Am ales câte două proiecta din fiecare categorie, proiecte care mi-au atras atenția la Boost Day (pentru că deja v-am prezentat toate proiectele participante într-un articol anterior):
1. Sănătate &Lifestyle
– Interface – soluție pentru nevăzători. Cu ajutorul unor ochelari inteligenți, persoanele cu deficit de vedere pot percepe mediul, traducând informațiile vizuale în semnale tactile, inclusiv expresii faciale. Aplicația a evoluat destul de mult în ultima perioadă.
– Bikla (fost Smart Bike Rental) fluidizează traficul prin standuri inteligente de închiriat bicicletede unde poți alege o bicicletă și unde o poți lăsa apoi. Standurile inteligente sunt ușor de găsit cu ajutorul aplicației speciale de mobile. Proiectul este unul ambițios, mai ales că nu mai există o astfel de soluție pe piață. Plata utilizării bicicletei închiriate se face sub formă de abonament în funcție de durata utilizării (sistem de plată online).
2. Agricultură
– GreenLeaf – sistem de sere inteligente și bine informate. Senzorii detectează condițiile de mediu și chiar pot controla automat parametrii. Cei de la GreenLeaf își propun să vândă soluția atât către agricultorii individuali, cât și către producătorii de sere. Cei de la GreenLeaf au fost foarte ocupați săptămânile astea cu deplasările prin țară pentru a discuta cu posibili clienți.
– TRusT este o aplicație mobilă foarte ușor de utilizat de către oricine, aplicație prin care orice mic fermier își poate vinde produsele către o cooperativă sau supermarket. Și această aplicație chiar a prins contur în ultimele zile.
3. Retail
– UrbanWallet este un portofel securizat (mai nou și o geantă) care nu permite copierea datelor și furtul de bani de pe cardurile Contactless, dar care și arată foarte bine- cu imagini apreciate de către geeks.
– Asteria este un loc de întâlnire pentru avocați și clienți: un spațiu pentru servicii de consiliere și o viitoare reprezentare juridică reală. Pe cei de la Asteria îi ajută foarte mult prezența unei avocate în echipa lor.
4. Securitate IT
– M4Security oferă ca soluție împotriva ascultării convorbirilor sau a înregistrării lor, o cască Bluetooth ce folosește o tehnologie de criptare a vocii. De fapt, soluția constă în două căști Bluetooth ce se pot utiliza doar între ele, informațiile transmise prin voce nu pot fi accesate cu alt device și nici măcar nu pot fi ascultate de cineva care nu are o cască Bluetooth pereche cu cele utilizate în convorbire. Autorii proiectului spun că nici măcar ei nu pot decripta informațiile transmise între căștile Bluetooth pereche.
– AMADEUS este utilizat ca index pentru gaze, apă și current. Angajatul firmei distribuitoare face o poză la contoar, aceasta poate fi apoi procesată automat. Aplicația vrea să resolve metoda rudimentală de a citi contoare și de a nota pe o foaie datele colectate. Acest proiect a suferit destul de multe modificări în ultimele săptămâni.
Echipele își vor prezenta prototipurile finale pe 24 mai la Demo Day, în fața potențialilor investitori, parteneri și mass media.
Programul este organizat de Tech Lounge în parteneriat cu Orange, Carrefour și The Romanian-American Foundation.
Bravo!
Felicitari!
Minunat! Felicitari!
Avem nevoie de protectie avansata !