Pentru cei care nu știu, ocupația mea principală este de Grafic Designer, realizez design-ul pentru aplicații web, site-uri și aplicații mobile. Prin natura job-ului, am ajuns nu doar să știu cum să fac design-uri reușite și plăcute pentru consumatori, ci și cum să fac o interfață unde utilizatorul să navigheze rapid și intuitiv. Chiar asta e partea cea mai importantă pentru un design reușit, ușurința cu care un utilizator poate naviga prin acel design. Din păcate, aplicațiile business sunt neglijate când e vine vorba de design.
La Internet & Mobile World vei descoperi cum poți crea aplicații mobile care să ofere o experiență plăcută utilizatorului, vei descoperi cât de important este să ai o aplicație mobilă pentru afacerea ta și cât de mult contează interfața pentru o aplicație mobilă. Evenimentul are loc la Romexpo, în perioada 5-6 octombrie 2016.
Internet & Mobile World este un eveniment Business-to-Business axat pe prezentarea instrumentelor și a strategiilor care ajută companiile să crească prin prezența online, marketing digital și software intelligence. La Internet & Mobile World vei întâlni o gamă completă de furnizori de soluții tehnice și servicii de consultanță specializată care te vor ajuta să valorifici puterea soluțiilor digitale și mobile pentru afacerea ta.
Aplicații Web vs. Aplicații mobile
Mulți confundă interfața cu design-ul, deși ele sunt elemente diferite. Desing-ul face referire doar la cum arată o aplicație sau un site, interfața stabilește și elementele care fac parte din design, precum și interacțiunea dintre ele.
O aplicația web este o colecție de pagini constând în cea mai mare parte din conținut static, imagini și video, cu funcționalitate interactivă limitată. Rolul principal al unei aplicatii web este de a îndeplini o funcție care servește utilizatorului, mai mereu fiind vorba de o funcție de informare.
Aplicațiile mobile sunt mult mai interactive și sunt disponibile oricui, oricând și oriunde. În ziua de azi, mai toți utilizatorii dispun de device-uri mobile, ei pot accesa la orice oră aplicația de pe smartphone.
Design-ul bun este crucial pentru aplicațiile de business mobile, dar este esențial să te asiguri că partea de back-end poate susține sarcina de procesare și poate livra date utilizatorilor în timp util.
Un alt element cheie în realizarea aplicațiilor business mobile este hardware-ul serverului. Infrastructura de server necesară depinde de mărimea organizației și de complexitatea aplicației. Cantitatea de date implicate, precum și complexitatea volumului de lucru de prelucrare, precum și cerințele de rezervă, afectează, de asemenea, proiectarea unei arhitecturi care poate satisface nevoile clientului.
Păstrați interfața mobilă cât mai simplă
Fiecare organizație are date diferite (sisteme sursă, depozit de date operaționale, etc.), multe dintre ele fiind extrem de complexe și necesită utilizarea unui server, dar utilizatorul trebuie să vadă o aplicație cât mai simplă. Companiile ar trebui să investească în calitatea datelor și în agregarea lor pentru ca la utilizator toate informațiile să apară într-un format cât mai simplu.
Reguli de design pentru interfețe mobile
Doar pentru că aveți mai puțin spațiu pe ecranele mobile nu înseamnă că regulile de proiectare pentru site-urile web nu se aplică. Sunt reguli deja cunoscute dar care de multe ori sunt ignorate.
1. Interfețe proiectate pentru un anumit grup de utilizatori. Pentru aplicația mobilă de business ar trebui să alegi un design potrivit tipului de consumator pe care îl ai. Sunt necesare studii de cercetare, cum ar fi sondajele și interviurile, ele vă vor ajuta să știți exact ce vrea utilizatorul de la aplicație și să adaptați fluxul de lucru al aplicației pentru a se potrivi nevoilor lor.
2. Uzabilitate: atribut calitativ care face referire la cât de ușor poate fi folosită o aplicație, cât de repede pot învăța oamenii să folosească aplicația, cât de eficienți sunt atunci când o fac și cât de memorabilă este experiența.
3. Obișnuința de utilizare. De exemplu, textul albastru subliniat indică faptul că atunci când dai click pe el te vei duce în altă parte, că este un link. Utilizați corect semnificanțiile cu care sunteți obișnuiți, utilizatorul să nu se gândească la ceea ce face fiecare element al interfeței grafice, deja să fie ceva cu care este obișnuit.
4. Abilitatea de a învăța. Dacă folosiți elemente noi cu care utilizatorii nu sunt obișnuiți, încercați să faceți noile metode cât mai ușor de învățat. Modele familiare ajută un utilizator nou să învețe rapid să folosească aplicația. Folosiți un tutorial de început pentru ai arăta cum funcționează aplicația.
5. Feedback-ul și timpul de răspuns. Feedback-ul permite utilizatorilor să afle dacă o sarcină a fost finalizată sau nu, acesta poate fi la fel de simplu ca un semnal sonor sau mai complex, cum ar fi o fereastră modală. Asigurați-vă că feedback-ul folosit este prietenos și timpul de răspuns pentru feedback este cât mai mic.
Puteți afla mult mai multe detalii despre interfețele aplicațiilor mobile la evenimentul Internet and Mobile World organizat în perioada 5-6 octombrie 2016, la Romexpo.
*poze: pixabay