Am promis că revin cu detalii despre proiectul Innovation Labs – programul de mentorat și dezvoltare pentru tinerii pasionați de tehnologii creative și antreprenoriat. Și uite că am revenit 😀
Zilele trecute am participat la două evenimente în legătură directă cu Innovation Labs: „Cafeneaua de ştiinţă: Innovation Labs” și Cursul de Digital Marketing și Antreprenoriat din cadrul programului de mentorship.
La prezentarea Innovation Labs de la „Cafeneaua de ştiinţă”, organizată la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, invitați au fost: Flavia Oprea – CEO ENTy şi Gabriel Rotaru – CEO Serafim, echipe înscrise în ediţia de anul acesta a Innovation Labs 2016, Mihnea Spirescu – câștigătorul Innovation Labs 2015 Best Business, CEO Monday, Daniel Rosner și George Diță, mentori în cadrul programului de pre-accelerare la ediţiile Innovation Labs din anii 2013 – 2016 dar şi Răzvan Rughiniş – co-founder Tech Lounge, co – organizatorul Innovation Labs.
Vă invit să urmăriți aici întreaga înregistrare a prezentării, este extrem de interesant să asculți cu câtă pasiune discută invitații.
La această prezentare am aflat și pașii necesari de la înregistrarea la Innovation Labs și până la ajungerea în finală:
1. Înscrierea echipei la Registration Desk-ul amenajat special în facultate. Doar studenții organizați în echipe pot participa (2-4 persoane). Innovation Labs încurajează lucru în echipă și întelege că un sigur om nu poate reprezenta și susține o întreagă firmă.
2. Idea Pitch. Liderul echipei are la dispoziție fix un minut pentru a prezenta idea proiectului. Prezentarea trebuie să includă: Numele echipei, numele produsului final, problema și mai ales utilizatorii cărora se adresează, soluția oferită și elementul inovativ sau elementele de diferențiere față de alte produse disponibile pe piață.
3. Selecția Pitch-urilor. Doar cele mai bune idei trec mai departe în competiție. Ideile sunt selectate în urma votului dat de juriu, dar și după voturile oferite de ceilalți participanți, de concurență.
4. Hackathon-ul. Fiecare echipă primește o zonă clar delimitată în care să pună la punct un protopip pentru următoarea zi. Hackathon-ul durează 30 de ore, fără pauză.
5. Întâlnirea preliminară cu mentorii. Mentorii vor circula periodic în zona hackathon-ului, orice membru al echipei poate cere ajutorul unui mentor, și mai ales feedback-ul.
6. Technical Demo-ul se ține înainte de votarea finală a proiectelor. Mentorii sunt cei care notează starea demo-unui într-un registru special.
7. Final Pitch. De data asta pitch-urile vor ține 3 minute fiecare și vor fi însoțite de prezentări video sau power point.
8. Selecția echipelor pentru finală. Alegerea echipelor se face în funcție de calitatea și completitudinea pitch-ului de trei minute și a demo-ului tehnic. Juriul, pe baza notelor oferite de fiecare membru, voi alege echipele ce vor intra într-o perioadă de mentorship de trei luni de zile.
Toate echipele au avut acces la diferite platforme și servicii oferite de parteneri. Orange a oferit cele mai multe soluții menite să accelereze proiectele aflate la început și să ușureze munca participanților.
Al doilea eveniment a fost unul de tip workshop dedicat echipelor înscrise în competiția din București (Innovation Labs se desfășoară simultan în Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara). Workshop-ul a fost organizat într-un amfiteatrul din Facultatea de Automatică și Calculatoare din Politehnica, majoritatea studenților participanți urmând cursurile de la Politehnică, și a fost susținut de Julien Ducarroz – CCO Orange Romania și de Andrei Pitiș, fondator Vector Watch.
Julien Ducarroz a discutat mai mult despre Digital Marketing, despre tehnologiile inovatoare cu care a luat contact în numeroasele lui participări la evenimente internaționale și despre proiectele IT susținute de Orange la nivel internațional – soluții precum cele prezentate la Hello Show.
Andrei Pitiș a pus accent pe organizarea echipelor și a viitoarelor start-up-uri care vor rezulta din Innovation Labs. Având o experiență destul de mare în domeniu, Andrei Pitiș a putut să explice celor participanți cum poate fi încurajată creativitatea, cum este bine să răspunzi problemelor apărute, cum să îți motivezi angajații și cum poți evita să dai greș.
Innovation Labs este cu siguranță o rampă de lansare pentru multe proiecte, indiferent dacă vor fi desemnate câștigătoare sau nu, dar și pentru mulți viitori antreprenori de succes, mai ales când îi ai ca mentori pe Andrei Pitiș – fondator Vector Watch, Bogdan Iordache – fondator How to Web, Radu Georgescu – probabil cel mai influent antreprenor din România, Lucian Ghindă – co-fondator Dev Academy, și mulți alții.
Pe 24 mai 2016, la Demo Day, echipele finaliste își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie premiate și să beneficieze de sprijinul Innovation Labs și după încheierea programului.
super
interesant
Bravo!