Intel a fost dintotdeauna interesat de piața de gaming, și chiar se implică activ în creșterea fenomenului eSports, organizând evenimente ca Intel Extreme Masters sau sponsorizând multe altele. Dar Intel este extrem de implicat și în dezvoltarea de hardware pentru acest segment, mai ales pentru trecerea spre sisteme VR Ready. Intel dorește să dea gamerilor cât mai multe posibilități pentru a crea o experiență interactivă sau inclusivă, indiferent unde ești sau unde vrei să fii în lume.
Astfel, la Game Developers Conference (GDC) 2016, în urmă cu câteva zile, Intel a anunțat un nou kit NUC – denumit Skull Canyon, VR Ready – o inițiativă care dorește să ajute gamerii să descopere PC-ul ideal în funcție de experiența VR pe care și-o doresc, și au mai fost prezentate și noi moduri de utilizare pentru Intel RealSense.
Skull Canyon
Un mini PC dotat cu generația 6 Intel Core i7 și grafica Intel Iris Pro, perfect pentru gameplay intens sau un workload mare. Intel Iris Pro este capabil de randare 4K, cât și gameplay 3-D, tot 4K, pe 3 monitoare concomitent.
Prin intermediul portului Thunderbolt 3 se pot conecta device-uri externe, cum ar fi display-uri 4K, storage de viteză mare sau plăci video externe (prin Razer Core).
Toate aceste performanțe sunt atinse fără a se supraîncălzi prea mult (cât de mult nu este precizat, rămâne să vedem după lansare).
Specificații:
– Generația 6 Intel Core i7-6770HQ processor (45W TDP)
– Intel Iris Pro Graphics 580
– Thunderbolt 3 (40Gbps) USB 3.1 și DP1.2 prin USB-C
– Support pentru memorie DDR4 ,până la 32GB at 2133+ MHz
– Support pentru dual M.2 slots de SATA3/PCIe x4 Gen 3 NVMe/AHCI SSD
– Full-size HDMI 2.0 port și Mini DisplayPort versiunea 1.2 cu suport pentru audio pe 8 canale (7.1 surround sound)
– Intel® Dual Band Wireless-AC 8260 wifi (802.11 ac) și Bluetooth 4.2 pre-instalate
– SD card slot (până la 512GB)
– 4 USB 3.0 ports (inclusiv un charging port)
– Intel® HD Audio via Headphone/Microphone jack
– Intel® Gigabit LAN
– Senzor Infraroșu
– Conține 2 capace – primul cu un logo în formă de craniu, al doilea simplu negru-mat (suport pentru interschimbarea capacelor)
– Dimensiuni: 216mm x 116mm x 23m
Prețul sugerat pentru acest kit NUC (NUC6i7KYK) este de aproximativ 650 de dolari, un setup asemănător cu 16 GB Ram și 256 GB SSD + Windows 10 ar fi estimat la 1000 de dolari.
Precomenzile au fost anunțate doar pentru site-ul Newegg, începând cu luna aprilie 2016, iar livrările începând din luna mai 2016.
Acest mini PC pare extraordinar și este probabil perfect pentru cei care vor să desfășoare activități mai complexe (rendering, grafic design, gaming) și nu se mulțumesc cu un laptop, dar nici nu au spațiul necesar pentru un PC full. Este o soluție de mijloc în cazul în care dorești să folosești monitorul propriu alături de un mouse + tastatură. Laptopul ar ocupa considerabil mai mult loc cu tot setup-ul de monitor + tastatură + mouse și ce mai este nevoie.
Pe de altă parte, în trecut mini PC-urile au suferit destul de mult la capitolul capacitate grafică fiind constrânse de dimensiunile reduse ale carcasei, acest lucru nepermițând folosirea unor setup-uri grafice prea complexe.
Noul chip integrat disponibil pe procesorul i7-6770HQ și anume Iris Pro Graphics 580 nu are încă teste prea bine definite iar performanțele se anuntă a fi mai bune ca modelul anterior (Broadwell Iris Pro 6200), care se situa pe la 1500 puncte în scorul PassMark, un scor decent, nu de top, dar decent.
Posibilitatea de a lega o place video externă prin intermediul unui suport de genul Razer Core este extrem de binevenită pentru cei care doresc să ruleze jocurile cu grafică complexă, dar în același timp complică puțin setup-ul.
Trebuie să evaluezi destul de atent cât de multe lucruri externe poți lega până complici acest mini PC atât de mult încât să merite mai mult ca spațiu, dar și ca eficiență.
Drumul către „VR Ready”
Tehnologiile noi vin deobicei cu dezvoltarea hardware concomitentă. Astfel, toată platforma de computing trebuie să se adapteze la cererea nouă.
VR este extrem de demanding pentru CPU (Procesor), GPU (Placa Video), storage, memorie, I/O (Dispozitive Intrare/Ieșire), display sau audio. Toate acestea trebuie să lucreze împreună pentru a crea un user-experience bun.
De aceea, Intel a anunțat colaborarea intensă cu dezvoltatorii de sisteme VR ca Oculus sau Valve pentru a crea sisteme capabile de VR cât mai diverse.
Așa s-a născut inițiativa VR Ready, o inițiativă care dorește să ajute gamerii să descopere PC-ul ideal în funcție de experiența VR pe care o doresc.
VR va fi o parte foarte importantă în viitorul apropiat în simulatoare, fie pentru antremanent, fie pentru entertainment. VR poate fi folosit în antrenarea șoferilor, a piloților dar chiar și a soldaților în situații care, în realitate, ar fi fost periculoase.
Prin testarea device-urilor de VR împreună cu Intel și prin participarea acestuia intens în dezvoltarea acestui val de prime device-uri, s-a ajuns la un minim necesar, recomandat pentru ca sistemul dvs să poată ține pasul cu device-urile VR.
Pentru Desktop PC:
CPU: Intel Core i5 – 4590 sau mai bun
GPU: Nvidia GTX 970 / AMD R9 290 echivalent sau mai bun
RAM: Cel puțin 8 GB
OS: Win 7 SP1 (64 bit) sau mai bun
Porturi necesare: 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x HDMI 1.3
Pentru laptopuri:
CPU: Intel Core i7 6700HQ sau mai bun
GPU: Nvidia GeForce GTX 980 sau mai bun
RAM: Cel puțin 8 GB
OS: Win 7 SP1 (64 bit) sau mai bun
Porturi necesare: 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x HDMI 1.3
PC-ul existent poate fi testat cu ajutorul diverselor aplicații disponibile deja, cum ar fi:
– Oculus: https://ocul.us/compat-tool
– SteamVR: hrrp://store.steampowered.com/ app/323910
De asemenea, prin intermediul colaborării cu diverși parteneri, Intel a facilitat crearea unor sisteme care sunt VR Ready și gata de a fi comandate direct de la ei de pe site: PC-uri sau laptopuri.
Inițiativa Intel este una extrem de binevenită, iar colaborarea intensă cu dezvoltatorii de headset-uri sau sisteme VR complexe este chiar indicată pentru a minimiza problemele de compatibilitate sau de oricare altă natură.
Normal că dacă nu vrei prea mare bataie de cap și vrei să cumperi ceva de-a gata care funcționează direct, un sistem all-in-one este exact ce ai nevoie. Dar dacă asamblarea proprie este la îndemână, atunci publicarea cerințelor medii/minime de către Intel este extrem de utilă pentru a fi folosită ca guideline în construirea unui PC VR Ready propriu.
Noi moduri de utilizare pentru Intel RealSense
Ce este Intel RealSense?
Intel RealSense este un sistem de 3 camere care se comportă ca una singură. Avem o camera 1080p HD, o cameră infraroșu și un proiector laser infraroșu. Cu ajutorul acestora se poate vedea adâncimea dar și urmări mișcările umane. Cu ajutorul acestei tehnologi se poate redefini interacțiunea noastră cu calculatorul, evident cu ajutorul procesoarelor Intel.
Intel RealSense s-a manifestat sub forma a 2 camere, Short-Range (prezentă în laptopuri, dispozitive 2 în 1 și tablete) și Long-Range (prezentă în câteva tablete și dispozitive 2 în 1).
La GDC 2016 au fost anunțate noi moduri de utilizare pentru acest tip de setup și anume:
– Native Background Removal
– Video Chat cu Native Background Removal
– Scanarea, manipularea și importarea obiectelor în jocuri (Cum ar fi a diverselor obiecte în Minecraft)
– Crearea caracterelor din scanări 3D a jucătorului pentru customizarea și dezvoltarea experienței de gaming.
Toate acestea vor să ajute în dezvoltarea experienței proprii dar și a streamingului de jocuri, serviciu care a explodat în anii precedenți,
Cât de bine funcționează acest sistem rămâne să fie testat, ar fi extrem de interesant dacă ar fi capabil să înregistreze utilizatorul fără background, fără a avea un setup complex de green screen cu extra lumini din cel puțin 2 poziții pentru a elimina umbrele. Pe de altă parte, cine nu vrea să își vadă streamerul preferat scanat și introdus în interiorul jocului pe care acesta îl joacă, în luptă cu zombies, teroriștii sau alți streameri/jucători scanați și introduși în interiorul aceluiași joc?
Iris graphics
Generația a 6-a de procesoare Intel dezvoltă mai departe performanța la capitolul putere de procesare fără a uita de puterea grafică. Acum se pot rula video și jocuri 4K cu ajutorul generației noi de Iris graphics.
Pentru a ajuta gamerii să obțină fiecare strop de performanță din cadrul chipsetului grafic din interiorul procesorul Intel, s-a lansat gameplay.intel.com, un site cu ajutorul căruia se poate optimiza experiența de gaming pe chipsetul Intel.
Site-ul poate detecta CPU-ul folosit cât și configurația grafică pentru a recomanda setări optime pentru un număr din ce în ce mai mare de jocuri.
Aceste recomandări se bazează pe multe jocuri și setări testate de către Intel.
Aceste recomandări sunt ideale pentru cei care doresc o experiență cât mai rapidă și cât mai facilă, fără a pierde timp testând și configurând fiecare joc instalat. Un efort asemănător este prezent deja în cadrul GeForce Experience, dar exclusiv pentru plăcile grafice Nvidia. Acest sistem cred că va fi un succes pentru cei care nu vor să învestească într-o placă video dedicată și se mulțumesc cu cea integrată.
Extraordinar
bravo
super!