În urmă cu câteva zile am discutat într-un live pe pagina mea de Facebook despre cum este să lucrezi de acasă. Indiferent dacă ești freelancer, dacă ai propria ta afacere sau dacă vrei să te apuci pe blogging/vlogging, lucrul de acasă poate să fie destul de dificil, trebuie să te asiguri că ai toate detaliile și informațiile necesare înainte să faci acest pas.
Avantajele sunt destul de ușor de descoperit: îți faci singur programul, nu trebuie să răspunzi direct cuiva pentru fiecare lucru pe care îl faci, poți lucra mult mai mult dacă asta vrei, poți lucra și din pat, de pe plajă sau dintr-o cafenea, îți iei concediu cât vrei tu, te poți vedea cu prietenii oricând vrei, ai libertatea de a încerca oricând ceva nou etc.
Dar munca de acasă are și dezavantajele ei. În plus, pentru că acum tu gestionezi tot ce faci, tu trebuie să îți amenajezi spațiul de lucru. Asta înseamnă că trebuie să investești un pic în aparatura necesară. Pe lângă o conexiune foarte bună la internet – pentru că în ziua de azi nu poți face nimic fără Internet, o să mai ai nevoie și de device-uri și accesorii care să te ajute.
O să ai nevoie de:
– o cameră foto/video de calitate – mai ales dacă vrei să faci review-uri la device-uri. Calitatea imaginii contează foarte mult!
– un PC sau un laptop destul de performant – aici contează ce anume vei face. Un laptop entry-level este suficient dacă doar vrei să scrii articole pe blog, pentru editare foto/video ai nevoie de un laptop foarte bun sau de un PC performant – cu SSD.
– accesorii care să-ți ușureze munca: trepied, softbox, microfon, bliț, periferice etc.
– iar pentru editare foto și video ai nevoie neapărat și de un monitor bun.
Când spun monitor bun mă refer la un monitor de cel puțin 24 de inci, cu panou IPS sau VA, cu o rezoluție cât mai mare și preferabil și cu o protecție pentru ochi ca să nu ai probleme după 8 ore de stat cu privirea în el.
O recomandare din partea mea este monitorul BenQ EW3270U – un monitor de top care are tot ce ai nevoie.
Mediul de acasă este foarte diferit de cel de la muncă, iar cerințele pe care un monitor trebuie să le îndeplinească sunt puțin mai complexe.
De aceea am fost plăcut surprinsă de unele feature-uri ale acestui monitor. Să le luam pe rând, în funcție de utilitate:
- Dimensiunea destul de mare – 31.5″
Pentru cei care nu vor să folosească mai mult de un monitor acasă, BenQ EW3270U este foarte util, deoarece dimensiunea sa mare permite deschiderea mai multor ferestre simultan, fără a pierde din calitatea imaginii sau să fii nevoit să lipești ochii de ecran. Am reușit să deschid chiar 4 ferestre simultan, Windows, Chrome, Photoshop și Premiere Pro și urmărirea lor era chiar comodă.
Dimensiunea mare este utilă și pentru a crea un aspect imersiv, ca la cinematograful IMAX, deoarece îți acoperă cam tot câmpul vizual. Astfel, nu vei observa alte lucruri de prin zonă, poate doar dacă ai vreo pisică dornică de atenție care se pune fix în fața monitorului.
- Rezoluția 4K, HDR
Strâns legată de dimensiunea monitorului este rezoluția mare. NU recomand rezoluția 4K la monitoare mai mici de 27 inch, deoarece mi se pare overkill pentru dimensiunea respectivă a ecranului. La 31.5 inch este chiar foarte ok, totul se vede bine, iar diferențele se disting destul de bine față de modul FULL HD. Rezoluția 4K permite extinderea workspace-ului, poți îndesa cât mai multe detalii/meniuri în zona ta de lucru. Dacă editezi multe videouri, iar, ca în cazul meu, tocmai ai cumpărat o cameră capabilă să filmeze 4K, poți vedea produsul finit, la rezoluția la care a fost filmat, deci puncte bonus.
Ba mai mult de atât, într-o pauză bine meritată, poți viziona conținut 4K pe Netflix, unde este disponibil și cu HDR. Schimbarea între moduri se face foarte simplu, mulțumită butoanelor ușor accesibile din partea dreaptă jos.
- Panoul de tip VA
Pentru editare foto/video, dar și pentru o vizionare mult mai ok a multor filme sau jocuri, este recomandat panoul VA, mult mai bun decât panourile de tip TN. Acesta acoperă 95% DCI-P3 Wide Color Gamut, adică este capabil să reproducă fidel o gamă mult mai largă de culori decât orice panou TN. Acest lucru este foarte important pentru editarea foto/video și este extrem de plăcut în jocuri.
- Timp de răspuns de 4ms și Refresh Rate de 60Hz + AMD Freesync, HDR
La capitolul gaming, chiar dacă nu este la fel de rapid ca un monitor de 144Hz, tehnologia AMD Freesync cuplată cu un Refresh Rate de 60Hz și un timp de răspuns de 4ms, fac din monitorul BenQ EW3270U un partener de gaming decent, mai ales dacă îl legi la PS4 Pro ca să te bucuri de jocuri în 4K, cu HDR.
Am testat jocul Detroit Become Human pe acest monitor și pot spune că am observat diferențe între imaginile redate de televizorul din sufragerie, care nu este HDR, și monitorul BenQ EW3270U.
- Flicker-free Technology, Low Blue Light, Brightness Intelligence Plus (B.I.+)
Pentru sesiunile nocturne de muncă, sau pur și simplu pentru sesiunile extinse în care simți că îți obosesc ochii, poți configura monitorul în oricare din modurile speciale menite să îți protejeze ochii. Există ceva similar și la Windows 10, Low Blue Light, dar nu este la fel de configurabil.
De asemenea, Flicker-free Tehnology, deși nu pare că face mult, chiar ajută la menținerea ochilor odihniți, deoarece chiar dacă nu se observă acele bare verticale decât în anumite condiții, ele îți afectează ochii destul de mult.
BenQ EW3270U este capabil să își regleze singur Luminozitatea, în funcție de mediul înconjurător. Acest feature este foarte util pentru diferențele mari de lumină, sau în situațiile în care bate soarele direct în ecran sau muncești noaptea.
Mențiuni:
– Și design-ul contează, mai ales că monitorul tău face parte din întregul aspect al camerei. Rama foarte subțire și suportul simplist îi oferă un aer modern.
– Cablurile sunt destul de greu de conectat dacă nu ai o imagine clară asupra mufelor, deoarece sunt plasate în partea de jos, în spate.
– Mi-ar fi plăcut să aibă tehnologie G-Sync, deoarece plăcile video Nvidia sunt mult mai răspândite decât cele AMD – eu nu am avut ocazia să testez Freesync-ul.
– Refresh Rate-ul de 60 Hz este perfect dacă te joci pe consolă, iar dacă jocurile pe PC nu sunt predominant shootere.
Pro:
– Rezoluția 4K
– HDR
– Panou VA
– Multe funcții de protecție a ochilor
– Design simplu și elegant cu
– Conector USB TYPE-C ce se poate conecta la o gamă foarte largă de device-uri
Contra:
– Conectorii sunt în partea de jos și destul de greu de accesat dacă mediul de lucru este restrâns.
– Freesync
Eu nu regret că am lucrat și încă mai lucrez de acasă în timpul liber, este o metodă foarte bună de a câștiga mai mulți bani și de a-ți organiza singur timpul de lucru. Dar trebuie să investești un pic înainte de a câștiga bani astfel.