fbpx

Merită sau nu să-ți cumperi un Fier de călcat vertical?

Merită sau nu să-ți cumperi un Fier de călcat vertical?

29 ian. 2024 Altele

Te-ai gândit să îți cumperi un fier de călcat vertical? Iată avantajele unui fier de călcat vertical, dar și dezavantajele – pentru că sunt destule.

O să le exemplific pe toate pe acest fier de călcat vertical de la Philips – Seria 3000 STH3010/70, un model entry-level să-i spunem, destul de ieftin. Am dat pe el doar 99lei de Black Friday, acum costă în jur de 200lei.

În primul rând, un fier de călcat vertical este un dispozitiv de călcare a hainelor al cărui design este orientat în mod vertical, spre deosebire de fierurile de călcat tradiționale care au o configurație orizontală. În plus, funcționează doar cu abur, pe când călcarea cu abur este mai degrabă o funcție extra la un fier de călcat tradițional.

Acest design de fier de călcat este conceput pentru a facilita călcarea hainelor direct pe umeraș, eliminând necesitatea utilizării unei planșe de călcat tradiționale. Iar acest model de la Philips are un rezervor detașabil de 100ml ce se golește după ce calci bine un tricou – dar se reumple imediat foarte ușor, iar aburul este disponibil în doar 10-20 de secunde de când ai pus apă în rezervor. Dar trebuie să ții buton apăsat în continuu ca să iasă aburul, dar e super ușor și chiar fun de folosit.

Așadar, datorită formei, modului de utilizare și a călcării cu abur, fierul de călcat vertical are mai multe avantaje, printre care:

1. procesul de călcare se poate desfășura oriunde poți așeza o haină pe umeraș. Deși recomand să o așezi pe o suprafață plată – verticală sau orizontală. Am testat în pat și e perfect.

2. câteodată este mai rapid că nu tot muți și așezi la dungă haina călcată

3. este mai ușor de depozitat, transportat și utilizat datorită formei mai mici. De obicei – ca modelul testat de mine de la Philips, sunt și pliabile – se strâng și mai mult.

4. îl poți lua în vacanță. Asta mi se pare cel mai tare avantaj. Ocupă cât un uscător mic de păr și o să-ți fie foarte util în vacanță.

5. distruge bacteriile și îndepărtează mirosurile, datorită aburului la temperaturi foarte ridice pe care-l generează. Da, ai grijă să nu-l folosească copii mici că se pot frige.

6. pentru scopul de igienizare, îl poți folosi și pe perne de canapea, canapea, draperii, jucării de pluș, oriunde crezi că ajută aburul fierbinte.

7. perfect pentru materiale delicate pe care îți e frică să le calci cu un fier de călcat tradițional

8. repara rapid micile cute de pe haine greu de călcat. Am o rochie plină de pliuri ce e un coșmar să o calci, dar merge călcată super rapid cu acest fier de călcat

9. economisești curent, deși trebuie să stea în priză, consumă mult mai puțin decât un fier de călcat orizontal.

Și acum, dezavantaje:

După cum zic chiar cei de la Philips – Fierul de călcat vertical este un aparat secundar ce nu inlocuieste un fier sau o stație de călcat. Da, nu are nicio treabă cu un fier de călcat, mai ales cu o stație de călcat. De ce?

1. Unele materiale pur și simplu nu le calcă, sunt prea mult pentru el. Nu face față anumitor țesături, de exemplu materiale groase, paltoane chiar și ceva mai subțiri.

2. Câteodată să calci un tricou poate dura de 5 ori mai mult decât dacă ai folosi un fier de călcat pe o masă de călcat – sau pe o masă normală

3. După fiecare haină călcată trebuie să umpli rezervorul, aici depinde și de capacitatea rezervorului și de cât de greu de călcat e materialul. Aaaa și trebuie golit rezervorul după fiecare utilizare ca să nu se depună calcar.

4. Nu poți călca pantaloni la dungă, seta o anumită plierea a materialului, îndreptarea unui guler… mai exact, nu face o călcare detaliată și profi, ce mai degrabă îndreaptă șifonările.

5. Câteodată scoate prea mult abur. Poate să fie deranjant.

6. Pantalonii, rochiile lungi sunt mult mai greu de călcat. Îl văd mai mult pentru bluze și tricouri. Clar nu poți călca cearceaful.

Merită să-l cumperi? Da! Doar dacă ai deja un fier de călcat sau stație de călcat și vrei ceva rapid pentru un tricou sau bluză lejeră de vară sau pentru ați călca rochițele mici și flu-flu din vacanță – cât timp ești în vacanță. Merită 200lei acest model? Da!

Tu ce zici? Folosești sau ai folosi un fier de călcat vertical?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.