Apple a avut zilele trecute lansarea anuală ținută la noul Steve Jobs Theatre, din cadrul noului campus Apple din Cupertino. Cele mai importante lucruri anunțate la eveniment au fost: iPhone 8, iPhone 8+, iPhone X și Apple Watch Seria 3.
Deși nu am apucat să vizionez evenimentul live m-am gândit că ar fi o idee bună să fac un rezumat a feature-urilor cele mai interesante anunțate în legătură cu aceste device-uri.
Desigur că toată prezentarea poate fi urmărită pe site-ul Apple. O puteți revedea aici.
iPhone 8 și iPhone 8 Plus
Modelul de la care se aștepta toată lumea să fie cel diferit și revoluționar (Apple iubește termenul revoluționar), este de fapt extrem de similar, ca design, cu iPhone 7.
Câteva lucruri de remarcat din prezentare:
– Spatele este complet din sticlă, singura parte metalică a carcasei fiind o bandă de aluminiu care cuprinde marginile laterale ale telefonului.
– Dimensiunile ecranului Retina HD sunt de 4.7″ la o rezoluție de 1334 x 750 pixeli cu 326ppi pentru iPhone 8 și 5.5″ la o rezoluție de Full HD 1920 x 1080 pixeli cu 401ppi pentru iPhone 8 Plus
– Ambele modele dispun de încărcare wireless, numită Air Charge. Dispozitivele de încărcare wireless se vor cumpăra separat.
– Tehnologia True Tone, care ar adapta culorile displayului la mediul înconjurător.
– Procesor nou: A11 Bionic
– 3 GB Ram
– Sistemul de camere de pe iPhone 8 este de: 12 MP f/1.8 phase detection autofocus, stabilizare optică, quad-LED (dual tone) flash pentru cea dorsală, iar 7 MP, f/2.2 pentru camera frontală. Pentru iPhone 8 Plus, camera frontală este aceiași, diferența fiind sistemul dual-camera de pe spate care constă în Dual 12 MP, (28mm, f/1.8, stabilizare optica și 56mm, f/2.8), phase detection autofocus, 2x zoom optic , quad-LED (dual tone) flash
– Portrait Mode și Portrait Lighting pentru iPhone 8 Plus care poate crea diferite efecte calculate real-time, nu filtre, grație procesorului A11.
– Augmented Reality capabile, datorită schimbărilor hardware și software făcute pentru iPhone 8, 8 Plus.
– IOS 11 preinstalat pe ambele modele
– Boxe stereo plasate în marginea superioară și în cea inferioară a modelului.
– Ambele modele sunt rezistente la praf și apă, potrivit testării conform standardului IP67
– Bluetooth 5.0
– Suportă Wireless Charging (Qi open wireless standard), dar adaptorul va trebui cumpărat separat.
– Suportă Fast Charge, dar va trebui cumpărat adaptorul separat.
– Lipsă slot card pentru memorie externă
– Baterie 1821 mAh pentru iPhone 8 și 2675 mAh iPhone 8 Plus
– Culori disponibile: Space grey, silver, gold
– Disponibil doar în 64GB și 256 GB
– Disponibil la precomandă, lansare oficială pe 22 septembrie 2017
iPhone X
Modelul pe care îl așteptam cu toții, iPhone X, este chiar o schimbare majoră la capitolul formă și design pentru Apple. Prezintă un display care acoperă aproape complet fața telefonului înafară de zona de senzori și cameră din partea de sus – centru.
– Butonul de Home a fost scos, pentru a fi înlocuit cu acțiunea de Swipe Up, oriunde, chiar și din ecranul blocat al telefonului. Pentru schimbarea între aplicații se folosește tot acțiunea de Swipe Up cu pauză pe ecran.
– Carcasa telefonului este din oțel inoxidabil, nu aluminiu
– Majoritatea hardware-ului intern al lei iPhone X coincide cu cel de la iPhone 8.
– Display de 5.8″ Super Amoled (Numit Super Retina) de rezoluție 2435 x 1125 și 458 ppi. Acesta suporta HDR atât standardul HDR 10 cât și Dolby Vision
– 3D Touch și True Tone
– Siri accesibilă prin Butonul lateral de Power, care este mai mare
– FaceID, metodă nouă de recunoaștere facială cu ajutorul a True Depth Camera System și Neural Engine. Acesta crează un model matematic pentru figura utilizatorului și îl compară cu cel stocat pe telefon. Nu va funcționa dacă ai ochii închiși sau nu te uiți la telefon.
– FaceID va fi folosit și pentru Apple Pay
– Pentru iPhone X, camera frontală este cea de la iPhone 8 peste care au adăugat toți senzorii care fac parte din True Depth Camera.
– Camera duală pe spate de 12 MP, f/1.8 & f/2.4, phase detection autofocus, stabilizare optică pentru ambele camere, 2x zoom optic, quad-LED (dual tone) flash
– Animoji – Emoji controlate cu fața utilizatorului, prin intermediul True Depth Camera System.
– Portrait Mode și Portrait Lighting, ca pe iPhone 8 Plus dar și pentru camera frontală
– Suportă diferite aplicații pentru Augmented Reality.
– Suportă Fast Charge, dar va trebui cumpărat adaptorul separat.
– Suportă Wireless Charging (Qi open wireless standard)), dar adaptorul va trebui cumpărat separat.
– Rezistent la apă IP67
– Lipsă slot card pentru memorie externă
– IOS 11 Preinstalat
– Disponibil în 2 culori: Space Grey și Silver
– Precomandă pe 27 octombrie, lansare oficială pe 03 noiembrie.
Concluzii personale:
Personal am fost întotdeauna pro displayurilor care acoperă cât mai mult din telefon, iar Apple a adoptat și el acest trend cu iPhone X, dar cred că mă va enerva teribil sistemul lor cu „coarne”. În timpul prezentării am observat că video-ul de pe Youtube care a fost redat pe iPhone X intra și în acele 2 margini superioare ale ecranului, iar o bună parte din el nu se vedea, deoarece era sub zona cu senzori și camera. La fel și pentru poze. Poate acest lucru nu va fi foarte important pentru unii, dar sunt sigură că mă va roade pe creier când văd un video așa și nu pare să fie vreo metodă de zoom, pentru a scoate video-ul din acele „coarne” ale telefonului.
De asemenea, atât pentru iPhone 8, 8 Plus cât și pentru iPhone X va trebui să vă cumpărați toate accesoriile necesare pentru Fast Charging sau Wireless Charging. Cele pentru Wireless Charging sunt deobicei separate, dar nici o altă companie nu vinde încărcătoare Fast Charge separat, neincluse în pachetul telefonului. Pentru a putea beneficia de Fast Charge avem nevoie de un încărcător USB type C Fast Charge și un adaptor pentru USB-C – Lightning, ceea ce, evident că nu vor veni ieftin. Aceasta mi se pare un mare minus pentru noile iPhone-uri.
Apple Watch 3 Series
Noul smartwatch Apple Watch vine în versiunea 3 cu câteva îmbunătățiri, majoritatea în privința conectivității, peste modelul anterior în dimensiuni aproape identice:
– Ecran de 1.65″ rezoluție 390 x 312 pixeli cu 303 ppi.
– Capabil să se conecteze la rețele celulare prin intermediul unui Sim integrat (Electronic SIM) și a antenei încorporate în ecran
– Capabil de apeluri, independent de conexiunea la telefon,
– Va putea să redea muzică prin intermediul conexiunii celulare, fără telefon, conectat la AirPods.
– Siri poate vorbi pe telefon
– GPS
– Barometru/altimetru
– Noi îmbunătățiri pentru Heart Rate App, noi statistici, noi feature-uri, noi notificări (De exemplu pentru când inima bate neregulat (Arithmia) sau bate mult prea tare pentru repaus) și Apple Heart Study ca parte din Watch OS 4
– Suportă Wireless Charging (Qi open wireless standard)), dar adaptorul va trebui cumpărat separat.
– Carcasa disponibilă în 2 versiuni principale: Cu cellular și fără Cellular, trei culori: Gold Aluminium, Silver, Space Grey și brățara nouă Sport Loop care este disponibilă în multe culori și colaborări. Va fi disponibil și în varianta Ceramică, de culoarea Gri.
– Precomandă în anumite zone în 15 septembrie și disponibil pe data de 22 septembrie.
– Watch OS 4 disponibil septembrie 19
AirPower
Un nou suport (mat) prin care se pot încărca device-uri multiple (iPhone 8, 8 Plus, X, Apple Watch 3, noul case pentru AirPods) în același timp.
Cea mai nou gamă de produse Apple, telefoanele iPhone 8, 8 Plus, Apple Watch 3, precum și sistemul Apple TV 4K sunt disponibile la precomanda pe Quickmobile începând cu 15 septembrie. Potrivit reprezentanților companiei, livrarile vor începe cu data de 22 septembrie. Varful de gama iPhone X va fi disponibil la precomanda în oferta retailer-ului pe 27 octombrie, urmand a fi livrat în prima jumătate a lui noiembrie.