fbpx

O experiență completă la cinema – Sala Grand Ultra

O experiență completă la cinema – Sala Grand Ultra

30 dec. 2017 Altele

Un film bun, mai ales un film cu efecte speciale reușite, trebuie văzut la cinema. Asta este o regulă nescrisă pe care eu o urmez de când s-a deschis primul cinematograf modern în București. Țin minte că primul film văzut la un cinema din mall a fost „Harry Potter și Piatra Filozofală”. Am fost uimită de cât de mare este diferența dintre un film văzut acasă și unul văzut la cinema.

Video:

Lucrurile au evoluat foarte mult nu doar în ceea ce privește tehnologia și efectele speciale folosite în filme, dar și sălile de cinema s-au schimbat mult în ultimii ani. Acum vorbim de săli cu un ecran imens, cu tehnologie 3D, cu scaune inteligente sau extrem de comode, de sunet surrond pozițional și de alte tehnologii ce schimbă enorm experiența de cinema. Acum mergi la cinema ca la un spectacol complet unde te simți în mijloc acțiunii.

Una din cele mai performante săli de cinema este Sala Grand Ultra de la Grand Cinema and more din Băneasa Shopping Center Grand Ultra, cu o capacitate de 480 de locuri. După ce a fost lansată în 2015 acum i-au fost aduse o serie de îmbunătățiri ce o fac să fie singura sală de cinema din România echipată cu cel mai performant sistem de proiecție existent în lume în acest moment – proiecție laser RGB și singura care dispune de fotolii active Guitammer. În plus, sala dispune de designul „Black Box” și de un ecran argintiu, cel mai mare ecran de cinema din țară, cu o lungime de 22,5 m și o înălțime de 13 m și este singura sală de cinema din România dotată cu sistem audio Dolby Atmos cu 52 de boxe, cea mai performantă tehnologie audio din lume Astfel, pereții, plafonul și scaunele din sala Grand Ultra sunt închise la culoare, pentru ca nimic să nu distragă atenția de la acțiunea filmului, iar textura și forma concavă a ecranului asigură nu doar o foarte bună vizibilitate, ci și strălucire și claritate imaginii.

Am fost și am testat sala Grand Cinema de două ori. „Crimă în Orient Express” a fost un film pe care îl recomand să-l vedeți la cinema, dar „Star Wars: Ultimii Jedi” este perfect de văzut în această sală, sau de revăzut. Cei de la Grand Cinema and more mi-au permis să testez experiența oferită de sală și în privat, fără alte persoane în sală.

Pentru o experiență incredibilă la cinema ai nevoie de următoarele ingrediente:

1. Imagine

Grand Ultra este singura sală de cinema din România care folosește pentru proiecție un sistem LASER RGB 4K (Barco DP4K-60L) – ce redă cea mai luminoasă imagine de cinema posibilă astăzi în lume.
Intensitatea sa luminoasă este de două ori mai mare decât a proiectoarelor clasice, cu lampa Xenon și mult mai mare decât a proiectoarelor laser cu fosfor.
Principalele calități ale proiecției cu laser sunt: imagine mai luminoasă, colori vibrante, contrast ridicat.

IMG_7282

La calitatea imaginii contribuie și cel mai mare ecran de cinema din țară, cu o lungime de 22,5 m și o înălțime de 13 m. Ecranul este un pic mai mic decât IMAX (ce are o lungime de 24m și o înălțime de 18m), dar ecranul IMAX nu este considerat ecran de cinema din cauza caracteristicilor lui. Atât culoarea lui argintie, cât și textura și forma, sunt special alese pentru a oferi spectatorilor o calitate excepțională a imaginii.

Ecranul chiar este imens, dar nu atât de mare încât să te forțeze să miști capul când te uiți la zonele de pe margine. Similar ochiului uman, care dispune de celule specializate pentru detectarea culorilor, proiectorul RGB 4K utilizează câte un modul laser dedicat ficărui canal cromatic (RGB). Astfel, culorile devin mai vibrante și imaginea, mai clară, fără a-și pierde strălucirea și oferă luminozitate uniformă pe întreaga suprafață a ecranului, inclusiv pe margini.

2. Sunet

Cel mai mult la sala Grand Ultra mi-a plăcut sunetul. Fanii Star Wars știu că toate filmele din serie au avut un sunet incredibil, fiind o parte importantă din lumea Star Wars, așa că sala Grand Ultra este perfectă pentru acest film, deși și Blade Runner:2049 cred că se auzea superb.

IMG_7291

Grand Ultra este singura sală de cinema din România dotată cu Dolby Atmos, cea mai performantă tehnologie audio din lume. Sistemul cuprinde 52 de boxe, câte un rând de boxe pe pereții laterali și două randuri pe plafon, și un procesor de sunet Dolby Atmos.
Acest sistem de sunet permite nu doar poziționarea foarte precisă a sunetului în interiorul sălii, ci și mișcarea lui realistă, în funcție de acțiune. Astfel, sistemul poate reda simultan până la 128 de obiecte audio independente. Imaginați-vă doar cum se aud luptele din spațiu în Star Wars cînd fiecare navă are sunetul ei redat independent.

3. Mișcare

Este ciudat să discutăm despre mișcare când mergem să vedem un film, dar sala Grand Ultra se face să trăiești intens fiecare moment incitant al filmului folosind chiar și scaunele. Grand Ultra este singura sala de cinema din Romania care ofera sistemul de fotolii active traductoare de vibratii Guitammmer ButtKicker.

IMG_7295

Fotoliile active Guitammer redau vibrațiile puternice și senzația de impact. Sistemul foloseste frecvențele joase și foarte joase din coloana sonoră a filmului, pe care le convertește în vibrații, pentru a completa experiența senzorială a spectatorului cu senzația de mișcare.

Am simțit fiecare explozie din „Ultimii Jedi”, am fost speriată în momentele de suspans și am tremurat alătur de personaje când x-wing-urile se prăbușeau. Deși scaunele nu se mișcă așa mult încât să îți ofere o senzație de disconfort, mișcarea lor de tip vibrație nu trece nesesizată.

Sistemul Guitammer este format dintr-un procesor digital pentru frecvențe joase și un generator de vibrații amplasat în fiecare fotoliu. Componentele sonore joase, cum ar fi cele produse de zgomotul unui motor sau o explozie sunt „traduse” în vibrații echivalente pe care le simte, la propriu, fiecare spectator așezat în fotoliu.

IMG_7297

Până și design-ul Black Box este ales special, pereții si scaunele închise la culoare te ajută sa te ‚scufunzi’ în acțiunea filmului. Fotoliile de tip „rocker chair” sunt destul de comode. Singurul inconvenient e că nu îți mai pune geanta/rucsacul sub scaun, nu mai ai loc din cauza sistemului de vibrații.

Tu ai vrea să mergi să vezi un film? Sau vrei să trăiești o experiență completă?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.