Am încercat mereu ca pe acest blog să postez doar articole legate de tehnologie, fără politică, fără mondenități și fără subiecte generale. Dar azi îmi încalc un pic regula și sunt sigură că vei înțelege și vei aprecia.
Probabil și tu, ca majoritatea celor care citesc articol, ai avut o copilărie normală alături de părinți iubitori și ai primit tot ce era mai bun, mărind șansele ca tu să reușești în viață. Ei bine, după cum bine știi, nu toți copiii au parte doar de ce e mai bun, din păcate.
Dar nu vreau să îți prezint o poveste tristă, vreau să îți prezint o echipă ce muncește ca cei mai puțin norocoși dintre copii să aibă un viitor frumos în față, oameni care zilnic luptă ca cei mici să-și îndeplinească visurile, oameni ce pot face mult mai mult dacă ar avea și ajutorul tău. Acești oameni s-au reunit în organizația neguvernamentală SOS Satele Copiilor.
Când am fost în vizită la locația din București l-am cunoscut și pe Adrian, un copil timid, liniștit, care se află în grija celor de la SOS Satele Copiilor din decembrie 2009. La cei 12 ani ai lui, Adrian știe exact ce vrea să se facă când o să mai crească – astronaut. M-aș bucura tare mult ca peste câțiva ani să pot spune că am cunoscut un astronaut încă de când era mic și se uita la Interstellar.
În fotografie puteți vedea medalia obținută de Adrian la fotbal
Adrian este pasionat și de calculatoare, ca mai toți copii de vârsta lui, și chiar am fost surprinsă să văd că se joacă Starcraft II, un joc de strategie deloc ușor. Da, Adrian are acces la un calculator pentru 1h pe zi și are voie la TV 2h/zi. El spune că la PC mai mult se joacă și se uită la filme, dar a și căutat toți pașii necesari și toate cerințele pentru a deveni astronaut, știe că trebuie să învețe mai mult la matematică dar este sigur că o să reușească.
Familia SOS Satele Copiilor în care trăiește Adrian este formată dintr-o „mamă” (mama Cozeta), trei fetițe dulci (Nicoleta – 9 ani, Izabela – 7 ani și Florentina – 4 ani) și doi băieți (Adrian și Nicu – 13 ani). Mi s-a părut extraordinar faptul că cei mici sunt împărțiți pe familii și în fiecare familie există o mamă cu normă întreagă, o mamă care este acolo zi și noapte, care doarme alături de ei, care le face zilnic de mâncare și care merge cu ei la doctor. Majoritatea „mamelor” de la SOS Satele Copiilor sunt femei ce au deja copii mari la casele lor, femei care s-au decis să ofere timpul lor pentru a schimba în bine viitorul unui copil. Este minunat că cei mici cresc și se dezvoltă într-o familie ce le poate oferi afecțiune, înțelegere, siguranță și relații stabile.
Familia SOS Satele Copiilor
Cele trei fetițe sunt foarte active, Izabela și Florentina mi-au prezentat costumul lor de balet și chiar m-au învățat câteva mișcări de balet, pentru că mai trece o fostă profesoară de balet care ține cursuri la locație. Nicoleta, deși nu este cu mult mai mare, are o gândire mult mai matură și e tare curioasă. Ea vrea să lucreze la un centru de înfrumusețare pentru că îi place tare mult să picteze unghii și să coafeze.
Casele arată foarte bine, sunt îngrijite, mobilate frumos, iar camerele de două persoane sunt spațioase. Casa numărul 14, unde am fost eu, a fost mobilată de curând cu ajutorul firmei IKEA și arată chiar foarte bine. „Mamele” cu siguranță sunt foarte ocupate, nu e deloc ușor să ai grijă de cel puțin 5 copii, dar totuși au timp și de menținerea curățeniei, nu doar de creșterea celor mici.
Copii stau foarte mult și pe afară, se plimbă cu bicicleta sau își fac temele în aer liber. Deși locația este închisă și păzită, cei mai mari pot ieși oricând la cumpărături. Vizitatorii sunt foarte bine primiți, dar vă recomand să sunați înainte pentru a putea vorbi cu cineva în măsură să vă povestească întregul proiect.
Scopul unei familii SOS este acela de a crea un mediu de susținere în care copiii să parcurgă toate etapele unei copilării normale.
SOS Satele Copiilor este un proiect internațional ce se derulează în 134 de țări, în Romania fiind disponibile trei locații: București, Cișnădie și Hemeiuș (Bacău). SOS Satele Copiilor oferă o altă soluție pentru copii fără familii, o soluție cu adevărat salvatoare. 723 de copii sub 3 ani trăiesc în centre de plasament și cu greu se integrează apoi în societate. În cadrul SOS Satele Copiilor România – București sunt mai multe astfel de familii reunite într-un sat, un spațiu închis dar destul de aerisit care seamănă foarte bine cu o comunitate de la sat. Acestă metodă de creștere în familii este cea mai potrivită pentru o dezvoltare normală și armonioasă.
Organizația SOS Satele Copiilor susține tinerii și după ce părăsesc Comunitatea familială pentru „Comunitatea de Tineri”. Comunitățile de tineri au misiunea de a-i ajuta pe tineri să atingă statutul de indivizi independenți oferindule suport financiar și moral.
După cum am spus și la început, nu prezint o poveste tristă, copii de la SOS Satele Copiilor locuiesc în case frumoase, utilate și mobilate cu ajutorul unor firme mari de pe la noi (de ex. IKEA, KFC, GDF SUEZ, Nestle, etc.), au acces la PC și TV, pleacă vara la mare sau la munte dacă învață bine, ies în oraș la cinema sau la concerte, trăiesc o viață aproape normală. Iar pentru această normalitate sunt „vinovați” toți cei care se implică activ în ajutarea lor.
Și tu te poți implica pentru a continua această normalitate pentru că este important ca fiecare copil să crească într-o familie iubitoare, chiar dacă nu este cea biologică. Nici nu trebuie să depui un efort prea mare pentru asta. Trebuie doar ca până la data de 31 decembrie să cumperi un „Hot Bucket” (ce se transformă în „Bucket de bine”) de la KFC, iar 1 leu din prețul fiecărui bucket cumpărat va merge către familia din care face parte și Adrian. Pe lângă cele 20 de aripioare delicioase, cei care vor cumpăra un “Bucket de bine”, vor primi, în semn de mulțumire, câte un sfat sincer din partea copiilor de la SOS Satul Copiilor București.
Exact când mă pregăteam să plec de la SOS Satele Copiilor, Nicoleta mi-a spus că nu îi plac filmele cu un final fericit, că ea nu crede în așa ceva… Hai să-i arătăm că și povestea ei, și a „fraților” ei, poate avea un final fericit.
„KFC va susține toate cheltuielile necesare pentru alimente, îmbrăcăminte, îngrijiri medicale și activitățile educaționale ale copiilor din casa sponsorizată. De asemenea, KFC va susține atât pregătirea școlară a celor 5 copii din casă, cât și activitățile lor extra-curriculare, care le dezvoltă aptitudinile și le diversifică pregătirea: excursii însoțite de activități (ateliere de cusut, olărit etc.), activități sportive pentru dezvoltarea motricității (balet, fotbal), cursuri de șah, cursuri de limbi străine.” Detalii.
Foarte frumos! Demnă de apreciat o astfel de inițiativă,mai ales intr-o țară unde violul e ceva „senzațional”și aduce doar puncte de rating! Din când în când ne mai gândim și la viața reala,nu doar la fantasmagoriile „onestei”clase politice!