Review Panasonic EZ1000 – Un OLED superb

Review Panasonic EZ1000 – Un OLED superb

25 sept. 2017 Televizoare

Nu primesc prea des televizoare la review. Din acest motiv nici nu am nici un fel de aparat de măsura și nu mă pricep extraordinar de bine la calibrarea imaginilor. Așadar, review-ul o să fie unul mai mult subiectiv. O să vă spun părerea mea despre cel mai interesant TV pe care l-am văzut până acum –  Panasonic EZ1000.

Panasonic EZ1000 este un televizor superb de dimensiunea de 65 inci și este considerat flagship-ul OLED al celor de la Panasonic. Varianta EZ1000 este disponibilă doar în această mărime.

Review video Panasonic EZ1000:


De ce este tehnologia OLED mai bună decât LED? Cred că este o întrebare destul de pertinentă pentru majoritatea utilizatorilor, mai ales pentru cei care vor să investească o suma considerabilă într-un TV nou.

Cea mai importantă diferență între tehnologia OLED și LED, pe lângă multe alte diferențe mici, este sistemul de iluminat. Televizoarele OLED (Organic LED) conțin un panou în care fiecare pixel poate să se aprindă sau să se stingă individual în orice culoare de care este nevoie pentru imaginea finală. Fiindca fiecare pixel este iluminat individual putem obține un contrast mult mai bogat și se elimină efectul de light bleeding prezent pe panourile LED. De asemenea, negrul este mult mai bine reprezentat deoarece pixelul este complet stins.

IMG_5033

În cazul panourilor LED, sursa de lumină laterală (edge lighting) sau dorsală (backlit – full array lighting) este pornită non stop și trecută prin cristale lichide și filtre de culoare. De aceea apare efectul de light bleed – când o zonă iluminată puternic pătrunde peste zonele slab iluminate și crează un efect destul de neplăcut. De asemenea, negrul este obținut diferit, panoul luminează cristalele și trece prin filtre rezultând, de fapt, un gri închis.

Din cauza diferenței de construcție și de iluminare, culorile obținute de panourile OLED sunt mult mai vii și mai puternice, iar contrastul este mult mai bun. Evident că toate acestea vin la un preț net superior.

IMG_5050

Experiența cu Panasonic EZ1000:

Cum deschizi cutia, primul lucru care te face să te miri este cât de subțire poate fi panoul. Acest lucru este datorat și constructiei panoului OLED, deoarece nu are nevoie de atâtea straturi de filtre și cristale ca LED-ul. În partea de sus are doar 7mm grosime, ceea ce e destul de impresionant. Evident că jumătatea inferioară este mai groasă (cca 40 mm grosime) deoarece are toți conectorii, electronica televizorului și ce mai are nevoie.  Al doilea lucru impresionant este designul, mai ales design-ul standului de susținere – la prima vedere am impresia că acel stand micuț nu are cum să țină foarte bine tot televizorul, dar chiar poate.

IMG_5014

După ce termini de admirat aspectul televizorului, observi sistemul de montare și soundbarul aferent. Acesta vine doar pentru modelul EZ1000, nefiind prezent la frățiorii mai mici.IMG_5016

Televizorul este simplu de montat, eu m-am descurcat singură. O să ai nevoie de o șurubelniță, restul accesoriilor le găsesști în pachet + instrucțiuni detaliate.

Modelul de la Panasonic vine cu toate porturile de conectare de care ai avea nevoie. Ele sunt bine ascunse în partea din spate a TV-ului, sub un panou ce se dă la o parte.

IMG_5057

Panasonic EZ1000 vine cu 2 telecomenzi în pachet: una normala și una cu touch. Eu am preferat să folosesc telecomanda cu touch pentru că am folosit destul de mult aplicații precum Netflix, Youtube etc. și e mult mai ușor să tastezi, să alegi literele de pe ecran, folosind o suprafață touch care îți permite să navighezi mai ușor. Telecomada touch este foarte utilă și când setezi televizorul, când îl conectezi la internet și când te loghezi pe conturile tale – oriunde ai un text mai mult de adăugat.

IMG_5028

În doar 5 minute am reușit să conectez TV-ul la internet (wireless) fără probleme, dar am observat că trebuie să-l reconectezi de fiecare dată când resetezi router-ul să pică internetul.

Imaginea obținută cu ajutorul procesorului de imagine Studio Color HCX2 acoperă aproape 100% din standardul de culoare DCI-P3 pentru conținut video HDR și 4K. Ez1000 vine și cu moduri precalibrate conform/cu ajutorul ISF (Image Science Foundation) pentru a obține o imagine cât mai bogata și clară direct din cutie. De notat că Studio HCX2 face și upscaling pentru resursele HD ca să fie redate în rezoluția nativă a TV-ului, ba chiar are anumite sisteme prin care identifică noise-ul și îl reduce, producând chiar un rezultat mai bun decât input-ul original, în materie de calitate a culorilor și a contrastului.

IMG_5056

Imaginile care pot fi redate de panoul lui EZ1000 sunt chiar spectaculoase. Am fost impresionată de calitatea streamului 4K HDR de pe Netflix și de redarea prin DLNA a unor show-uri, tot 4K. Contrastul este exact cum trebuie, negrul cel mai puternic plasat lângă alb nu preia nici un pic de color bleed, iar culorile parcă sunt aproape perfecte. Pare că mă repet, dar posibil cel mai important aspect al lui EZ1000 sunt culorile redate și contrastul de care este capabil pe pixeli adiacenți. Panoul este certificat pentru standardele HDR10 și HLG, fără Dolby Vision. Imaginile HDR au nevoie de un brightness destul de mare, iar EZ1000 poate atinge până la 1000 nits, deci puteți viziona conținut HDR linistiți.

IMG_5048

Soundbarul televizorului crează un sunet chiar surprinzator. Acesta se numește Dynamic Blade Speaker și a fost creat în colaborare cu experții de la Technics, care l-au și tunat pentru un sunet cât mai bun. Specificațiile spun că are 80W putere și asta se simte. Sunetul este unul clar, foarte puternic pentru un televizor, dar nu va înlocui niciodată un sistem surround dedicat.

Dar dacă ai da aproape 30.000 lei pe un televizor, aproape sigur ai și un sistem audio decent, sau îl poți cumpăra, eliminând nevoia pentru soundbar. Pe de altă parte, pentru a vedea imaginea cea mai bună calitativ de la Panasonic, ești obligat să cumperi modelul cu soundbar, deoarece modelele inferioare (ex: EZ950) nu au filtrul de reflexii Absolute Black, printre alte mici diferențe.

Layer 0

La capitolul input lag, pentru cei care sunt interesați să îl folosească împreună cu o consola de gaming, Panasonic EZ1000 atinge timpul rezonabil de 25ms. Mai mult nu pot spune pentru că mă bazez pe specificații aici, neavând consolă.

Sistemul smart, denumit și Home Screen 2 provine din Firefox OS și are mai puține aplicații dar are cam tot ce îi trebuie televizorului, adică Netflix în 4K, Youtube și Amazon, tot 4K. În rest nu am folosit decât extrem de rar alte aplicații. Îți poți customiza Home Screenul cu ce aplicații vrei tu, iar prin intermediul Freeview Play ai potențial de a relua programe difuzate la TV din trecutul apropiat. Am apreciat foarte mult cât de ușor îți poți customiza meniul principal.

IMG_5015

Un mic posibil minus al acestui TV este chiar sistemul de operare al lui, Firefox OS. Anul trecut Mozilla a abandonat complet dezvoltarea acestui OS, el fiind preluat de Panasonic. În teorie. este posibilă menținerea prin update-uri, deoarece Firefox OS era open-source, dar rămâne un mic semn de întrebare dacă Panasonic va continua dezvoltarea cu succes sau va trece la alt OS. Momentan TV-ul a mers foarte bine și va primi un update nou care va îmbunatății sistemul de HDR 10 (în dezvoltare cu Samsung).

Per total, Panasonic EZ1000 este un model extrem de reușit, chiar mi-a părut rău când a trebuit să îl împachetez și să îl trimit înapoi. Nu pot compara modelul cu altele de la competiție, pentru că doar le-am văzut la IFA pentru o scurtă perioadă. Dar  am rămas marcată de culorile acestui TV, parcă sunt cele mai bune pe care le-am văzut până acum.

IMG_5018

Evident că prețul este pe măsură – aproximativ 30.000 lei, dar pentru cei care au puțină răbdare, tehnologia OLED sigur se va ieftini în următorii ani, iar potențialul este foarte mare, după cum arată toate modelele flagship lansate în 2017.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.