fbpx

Panasonic LUMIX GH6 – Cel mai nou mirrorless de la Panasonic este disponibil și la noi

Panasonic LUMIX GH6 – Cel mai nou mirrorless de la Panasonic este disponibil și la noi

23 mart. 2022 Foto

Chiar ieri am participat la lansarea noului și celui mai performant mirrorless de la Panasonic – LUMIX GH6. A fost o lansare reușită cu o prezentare dar și o demonstrație a ceea ce poate face noul model. Ambasadorul european LUMIX – fotograful Bernard Bertrand ne-a arătat câteva imagini superbe filmate și pozate de el cu GH6, pentru că noua cameră creată mai mult pentru video, face și poze superbe, chiar și poze la 100MP!

Eu folosesc din 2018, imediat după lansare, un LUMIX G9 de care sunt foarte mulțumită și pe partea de video (deși focalizarea mă cam supără), dar G9 este mai mult o cameră de pozat, decât de filmat. Am avut de ales între el și GH5, și deși nu regret alegerea (pentru că ecranul top LCD de control m-a convins, pe lângă faptul că e mai ușoară și face poze la 80MP), mereu m-am întrebat dacă GH5 era o alegere mai bună pentru a filma review-urile mele.

Nu știu ce să spun de LUMIX GH5 în comparație cu LUMIX G9-le meu, dar clar GH6 este la un alt nivel.

LUMIX GH6 este disponibil de azi la un preț recomandat de 10.899 lei numai pentru body sau de la 13.899 lei pentru un kit care include un obiectiv de 12-60 mm F2.8-4. Dar, clienții care achiziționează o cameră LUMIX GH6 înainte de 30 aprilie 2022 pot primi GRATUIT un card Lexar® Professional CFexpress™ Type B GOLD Series de 128 GB și +1 an de extindere a garanției. Pentru mai multe informații, accesați www.panasonic.com/ro/.

LUMIX GH6 – Performanță video profesională puternică

Noul LUMIX GH6 continuă cu înregistrare internă 5.7K 30p disponibilă în format ProRes 422 HQ și ProRes 422 pentru prima data în seria LUMIX, pentru a permite o editare neliniară fără transcodare.

Cu modurile 5,7K 4:2:0 10 bit 60p/50p și 5,8K 30p/25p/24p (4,4K 60p) 4:2:0 10 biți și anamorfice 4:3, LUMIX GH6 oferă rezoluție mai mare, rate de bit mai mari decât oricând și cele mai recente formate de înaltă calitate a imaginii și versatilitate necesare pentru filme, TV și toate tipurile de producție video.

LUMIX GH6 realizează, de asemenea, înregistrarea internă Cinema 4K 60p 4:2:2 10 bit, precum și ieșire simultană în Cinema 4K 60p 4:2:2 10 bit prin HDMI.

Înregistrarea video 4:2:0 4K 120p 10 bit (echivalent cu încetinitorul de 5x*1) și 4:2:2 10 bit FHD 240p HFR (Rată ridicată a cadrelor) cu audio este disponibilă pentru a permite creativitatea, cum ar fi creșterea vitezei. FHD maxim 300fps (echivalent cu 12,5x slow motion*1) VFR (Variable Frame Rate) permite mișcarea dinamică a unui subiect.

Supraîncălzirea este o problemă gravă pentru înregistrarea video continuă, mai ales atunci când rezoluția și ratele de cadre sunt crescute, dar LUMIX GH6 permite un timp nelimitat de înregistrare video*2 în toate modurile prin optimizarea traseului de disipare a căldurii cu un mecanism de răcire forțată cu ventilator.

*1 la 24p

*2 În mediul de operare garantat. Când utilizați un acumulator. Timpul de înregistrare depinde de capacitatea acumulatoruli și de suportul de înregistrare..

Panasonic își continuă angajamentul față de îmbunătățirea continuă a gamei LUMIX prin actualizări de firmware care îmbunătățesc performanța. În viitor, o actualizare de firmware pentru GH6 va fi lansată pentru a sprijini:

  • Cinema 4K ProRes 422 HQ / ProRes 422
  • FHD ProRes 422 HQ / ProRes 422
  • Înregistrare directă pe SSD conectat prin USB
  • ieșire video 4K 120p HDMI Video atunci când se folosește Live View
  • Ieșire video Cinema 4K 120p HDMI RAW pentru ATOMOS Ninja V+

Stabilizare de imagine fără rival

Pentru o fotografiere agilă din mână, LUMIX GH6 a adoptat un nou senzor giroscop cu 5 axe de foarte-înaltă precizie, cu un nou algoritm pentru a obține 7,5 stopuri utilizând Body I.S.*1 și Dual I.S.2*2.

Sistemul Dual I.S 2 pe 5 axe funcționează perfect pentru a înregistra filme video naturale, confortabile de văzut. Aplică o compensare adecvată în funcție de tipul de mișcare, judecând cu precizie cauza – dacă a fost generată de panning, înclinare sau tremuratul mâinii. B.I.S. compensează mișcarea camerei chiar și atunci când este utilizat un obiectiv interschimbabil fără O.I.S. (de exemplu, un obiectiv cinematografic complet mecanic).

Datorită acestei stabilizări puternice a imaginii, chiar și imagini de înaltă rezoluție pot fi fotografiate folosind modul dedicat High Resolution fără trepied. Fotografiind și sintetizând  opt imagini consecutive în timp ce deplasează senzorul de 25 megapixeli folosind mecanismul Body I.S. (Image Stabilizer) GH6 creează o  imagine echivalentă de 100 de megapixeli (11552 x 8672 pixeli). Astfel  reproduce cu fidelitate detalii precise ce pot fi salvate ca imagini frumoase, extrem de realiste, nu numai în format RAW, ci și în JPEG. Cu un design compact, ușor și puternica tehnologie Body I.S., LUMIX GH6  face posibile moduri de fotografiere care păreau imposibile în trecut, cum ar fi fotografierea din mână cu teleobiective de distanță focală ridicată.

*1Pe baza standardului CIPA [Direcția de rotire/înclinare: distanța de focalizare f=60mm (echivalent camera cu film de 35mm f=120mm), când este utilizat H-ES12060.

*2 Pe baza standardului CIPA [Direcția de rotire/înclinare: distanța de focalizare f=140mm (echivalent camera cu film de 35mm f=280mm), când este utilizat H-FS14140.

Gamă dinamică incredibilă

LUMIX GH6 oferă peste 12 stopuri de gamă dinamică pentru capacitatea de înregistrare V-Log preinstalată extinzând și la  13+ stopuri când se folosește modul Dynamic Range Boost*1. Cu noul mod Dynamic Range Boost, imaginea cu prioritate la saturație – generată din circuitul cu ISO scăzut și imaginea cu zgomot redus –  generată din circuitul cu ISO ridicat sunt sintetizate la nivelul fiecărui pixel. Imaginea compozită oferă atât zgomot redus, cât și saturație ridicată, rezultând un videoclip HDR*2 clar și cursiv, cu tonuri bogate.

LUMIX GH6 permite captură V-Log/V-Gamut pentru prima dată în seria de camere LUMIX G Series Micro Four Thirds pentru a oferi o gamă dinamică ridicată și culori largi. V-Log redă o imagine foarte plată, păstrând în același timp toate informațiile de culoare din imagine, ceea ce permite o flexibilitate mai mare în procesul de postproducție. Senzorul Live MOS al LUMIX GH6 realizează o gamă largă de culori cunoscută sub numele de V-Gamut. Acesta este spațiul de culoare optim al GH6, care este mai larg decât BT.2020.

Utilizatorii se vor bucura de reproducerea incredibil de precisă a culorilor la GH6, cu gradații subtile de la zone întunecate până la cele luminate și un control precis al datelor de culoare în post-producție.

LUMIX GH6 importă colorimetria renumită a gamei de camere de cinema Panasonic VariCam. V709 LUT (Look Up Table) cu standardul Rec.709 este disponibil în cameră în mod implicit. Ca și o îmbunătățire în plus, pentru prima dată funcția V-Log View Assist (care aplică LUT în timp real) permite importul fișierelor în format .CUBE ca și a celor .VLT.

*1 Disponibil numai în modul Creative Video, ISO minim 2000 în V-Log/HLG.

*2 formatele MP4, MOV și ProRes , toate disponibile în modul  Dynamic Range Boost, pot fi capturate în modurile V-Log, HLG sau alt  stil LUMIX

Posibilitatea înregistrării audio pe 4 canale: o premieră LUMIX!

LUMIX GH6 oferă performanțe de înregistrare audio mult îmbunătățite, cu înregistrarea pe 4 canale 48 kHz sau 96 kHz 24 bit care este posibilă* atunci când este conectat un adaptor pentru microfon XLR. Acest lucru oferă o flexibilitate mai mare atunci când fotografiați în aer liber, de exemplu, acolo unde sunt prezente mai multe surse audio sau când înregistrați sunet de secundar. Înregistrarea pe 2 canale 48 kHz 24 bit este posibilă și cu microfonul încorporat, iar înregistrarea pe 2 canale 96 kHz -24 bit la rezoluție înaltă* se poate face cu un microfon extern.

Canalul utilizat pentru căști poate fi schimbat – chiar în timpul înregistrării video – și meniurile audio pot fi accesate direct cu funcția unui buton smart de pe partea superioară a camerei pentru verificarea ușoară a nivelului sunetului. Pentru microfonul extern, este prevăzută o mufă stereo de Φ3,5 mm.

* Înregistrarea audio pe 4 canale este disponibilă în ProRes și MOV.

Funcții practice pentru un flux de lucru mai ușor

LUMIX GH6 oferă o serie de funcții practice. Există o varietate de setări în Photo Style, inclusiv diferite presetări gamma Cinelike cum ar fi „Cinelike D2” și „Cinelike V2” care au caracteristici de setare gamma similare celor utilizate în producția de filme.

Ca răspuns la solicitările utilizatorilor profesioniști, sunt disponibile funcții de asistență video, cum ar fi Waveform Monitor, Zebra Pattern, Luminance Spot Meter, Frame Marker, Anamorphic Desqueeze Display, indicator de înregistrare Red REC Frame și lămpi Tally pe fața și pe spatele camerei.

Ceea ce este nou pe LUMIX GH6 este Safety Zone Marker, care arată un ghid de 95%, 90% sau 80% din zona de înregistrare pentru a securiza o zonă pentru compoziție, logouri suprapuneri și pentru subtitrări. Center Marker acum vă permite să alegeți din mai multe tipuri de marker. La setarea temperaturii culorii, valorile alese în Kelvin pot fi acum afișate pe ecranul de înregistrare.

Videoclipurile 4K 60p Time Lapse pot fi produse și direct în cameră. Cu funcția Exposure Leveling, expunerea este ajustată automat pentru a preveni schimbările mari de luminozitate între cadrele adiacente pentru a produce imagini cu expuneri de timp egale.

Asistența MF în timpul înregistrării video* este acum posibilă, permițând utilizatorului să mărească ecranul de până la 6x pentru a verifica focalizarea. Apăsând AF-ON sau atingând ecranul în modul MF Assist declanșează GH6 să focalizeze pe zona selectată automat – posibil și în timpul înregistrării.

* Până la 60p. Nu funcționează în modul Variable Frame Rate.

Procesor de imagine și tehnologie a senzorului de ultimă generație

Panasonic a dezvoltat un nou senzor Live MOS de 25,2 megapixeli fără LPF (Low-pass Filter) care are o rezoluție înaltă, viteză mare citire a semnalului și care reduce problema „rolling shutter” și obține o gamă dinamică largă.

Noul procesor Venus din GH6 permite tehnologiilor avansate de procesare a imaginii să compună imagini de înaltă rezoluție cu textura naturală fără zgomotul și reproducere bogată a culorilor, care este un semn distinctiv al camerelor LUMIX.

Noul processor Venus Engine oferă aproximativ dublul puterii de procesare*1, permițând procesarea la viteză mare a numărului mai mare de pixeli ai noului senzor și a videoclipurilor cu rezoluție mai mare și cu rată de biți mai mare. Această evoluție include trei tehnologii cheie – New Intelligent Detail Processing, New 2D Noise Reduction și High Precision 3D Noise Reduction pentru videoclipuri.

New Intelligent Detail Processing detectează mai precis elementele plate, detaliate și marginile dintr-un cadru pentru a realiza o imagine foarte realistă. New 2D Noise Reduction elimină zgomotul cromatic și îmbunătățește textura zgomotului de luminanță pentru a realiza imagini clare și naturale, chiar și atunci când sunt captate la sensibilitate ridicată. Cu High Precision 3D Noise Reduction pentru video, capacitatea de detectare a părților fixe și a părților în mișcare a fost dezvoltată, ceea ce face posibilă optimizarea reducerii zgomotului, reducând în același timp la minimum artefactele. Ca rezultat, calitatea imaginii video cu mișcare dinamică este îmbunătățită. În plus, tehnologia de înaltă precizie Dual 3D Color Control îmbunătățește reproducerea culorii prin ajustarea nivelul de luminozitate, saturație și nuanță pentru o expresie bogată și fidelă a culorii.

Combinația dintre noul senzor avansat cu performanță de saturație îmbunătățită și noul procesor face posibilă redarea unei imagini mai clare chiar și la rezoluție înaltă de 25,2 megapixeli și sensibilitate ISO minimă mai mică – la ISO 100 [Foto: ISO 50 (Extins) – 25600 / Video: ISO 50 (Extins) -12800].

* În comparație cu DC-S1H

Operabilitate intuitivă

LUMIX GH6 adoptă monitorul cu control tactil, pivotant, de 3,0 inci în aspect 3:2 cu rezoluție înaltă de 1.840.000 de puncte. Monitorul pivotant rabatabil permite o mai mare flexibilitate chiar și atunci când cablul HDMI și cablul USB sunt conectate la cameră.

Pentru a sprijini focalizarea de înaltă precizie, LUMIX GH6 oferă opțiuni practice pentru focalizarea manuală. În timp ce focalizarea este deplasată variabil în funcție de viteza de rotație a inelului de focalizare pentru setarea neliniară, aceasta este deplasată cu o valoare setată în funcție de cuantumul de rotație al inelului de focalizare pentru setarea liniară. Sensibilitatea (gradul de deplasare a focalizării odată cu rotația inelului) poate fi selectată de la 90 la 360 de grade cu intervale 30 de grade (setare maximă 180 grade) pentru a permite operarea focalizării dorite.

Vizorul live de 3.680.000 de puncte de 0,76x folosește un afișaj OLED foarte receptiv și ușor de vizualizat pentru a surprinde chiar și subiecții care se mișcă rapid în detalii fine. În plus, afișajul cu contrast ridicat (aproximativ 10.000:1) prezintă subiectul cu gradații fine și claritate ridicată.

Cu viteza de citire mai mare a noului senzor și puterea superioară de procesare a noului Venus Engine, LUMIX GH6 oferă, de asemenea, fotografiere în rafală AFS folosind obturatorul electronic la 75 de cadre pe secundă cu o rezoluție de 25,2 megapixeli. Viteza mai mare de citire a senzorului minimizează, de asemenea, distorsiunea “rolling shutter” și captează imagini prea rapide pentru ca ochiul liber să le proceseze.

Calitate fiabilă a construcției pentru uz profesional

GH6 este suficient de robust pentru a rezista chiar și la utilizare grea pe teren, fiind compus dintr-un cadru față / spate din aliaj de magneziu turnat sub presiune și nu este doar rezistent la stropire*1, ci și la praf și la îngheț până la – 10 grade Celsius. Obturatorul este, de asemenea, proiectat să reziste pentru cca. 200.000 de cicluri. Butonul Rec este situat atât în partea superioară, cât și în partea din față a camerei, ceea ce facilitează pornirea și oprirea înregistrării chiar și atunci când fotografiați la un unghi mic sau cu un suport de umăr.

LUMIX GH6 este echipat cu slot dublu pentru carduri. Cardul CFexpress (de tip B) permite înregistrarea internă a videoclipurilor cu rate de biți ridicate la 800 Mbps sau mai mult, inclusiv 5.7K 30p ProRes 422 HQ și C4K 60p ALL-I. Cardul de memorie SD UHS II V90 permite înregistrarea internă a videoclipurilor la 600Mbps sau mai puțin și este, de asemenea, posibilă alegerea metodei de stocare dintre Relay Recording, Backup Recording, Allocation Recording, folosind atât cardul de memorie SD, cât și cardul CFexpress.

Pentru conectivitate este disponibil un conector HDMI (de tip A). În plus, un suport de blocare a cablului pentru cablul HDMI/USB este inclus în cutie pentru a preveni probleme cum ar fi deconectarea în timpul utilizării. LUMIX GH6 suportă USB 3.2 Gen 2 pentru scriere și citire de mare viteză. Acumulatorul de mare capacitate de 2200 mAh poate fi reîncărcat fie prin adaptorul de rețea, fie prin USB, în funcție de alegerea utilizatorilor. De asemenea, este compatibil cu USB PD (Power Delivery) – alimentare prin USB – atunci când este utilizat încărcătorul de acumulator corespunzător DMW-BTC15. LUMIX GH6 este, de asemenea, compatibil cu sincronizarea Time Code IN/OUT prin terminalul de sincronizare bliț și cablul convertor BNC inclus. Acest lucru facilitează editarea neliniară a materialului filmat cu mai multe camere.

Banda Wi-Fi 5 GHz (IEEE802.11ac)*3 este adăugată pe lângă cea de 2,4 GHz (IEEE802.11b/g/n). Acest lucru oferă o conexiune sigură și stabilă nu numai cu un smartphone / tabletă, ci și cu alte dispozitive aflate în locație pentru o control fără probleme de la distanță. Viteza de transmisie a datelor foto/video este, de asemenea, crescută prin utilizarea benzii de 5 GHz. Compatibilitatea cu Bluetooth 5.0 (numit BLE: Bluetooth Low Energy) permite conectarea constantă cu un smartphone sau o tabletă cu un consum minim de energie. Setările unei camere LUMIX GH6 pot fi, de asemenea, copiate și transmise fără fir către alte camere GH6 atunci când utilizați mai multe camere. Aplicația LUMIX Sync pentru dispozitivele iOS/Android permite controlul de la distanță al camerei folosind un smartphone sau o tabletă printr-o conexiune wireless facilă. Pe lângă controlul fără fir prin intermediul unui declanșator de la distanță DMW-RS2 (comercializat separat), software-ul LUMIX Tether permite fotografierea conectată prin USB. Utilizatorii pot controla camera conectând-o la un PC prin USB. Acest lucru le permite să vadă imaginea pe un ecran mare de computer în timpul fotografierii.

*1 Rezistent la stropire este un termen folosit pentru a descrie un nivel suplimentar de protecție oferit de această cameră împotriva expunerii la o cantitate minimă de umiditate, apă sau praf. Rezistent la stropire nu garantează că nu se vor produce daune dacă această cameră este supusă contactului direct cu apa

*2 banda Wi-Fi 5GHz nu este disponibil în unele țări.

Gamă largă de obiective disponibile

Seria Panasonic LUMIX G se mândrește cu o gamă totală de 30 de obiective Micro Four Thirds din care să alegeți în funcție de situație. Ultimele teleobiectivele LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25mm / F1.7 ASPH. (X-H1025) și LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50mm / F1.7 ASPH  (H-X2550) cu diafragmă mare F1.7 sunt preferate de creatorii de filme profesioniști, precum și celelalte  obiective F1.7 sau F2.8 cu distanță focală fixă. În plus, LUMIX GH6 memorează denumirea și distanța focală a obiectivelor analogice, cum ar fi obiectivele anamorfice sau mai vechi, pentru a aplica setarea adecvată a stabilizatorului de imagine din interiorul camerei în mod automat atunci când acele obiective sunt utilizate.

Panasonic a revizuit și a actualizat firmware-ul obiectivelor sale pentru a optimiza utilizarea cu LUMIX GH6. Este posibil să controlați funcționarea AF apăsând butonul declanșator până la jumătate sau apăsând butonul AF-ON, când [200.00p] este setat în modul video cu frecvență de cadre ridicată atunci când folosiți obiective H-E08018/H-X1025/H-X2550/H-ES12060/H-ES50200/H-RS100400/H-XA025/H-ES200/H-HSA12035/H-FS12060/H-HSA35100/H-FSA45200/H-FSA100300. Obiectivele H-NS043/H-X012/H-X015 vor primi și ele aceste actualizări și vor avea, de asemenea, controlul inelului de focalizare (Focus Ring Control) și performanță AF îmbunătățită în modul 24.00p/23.98p. Actualizarea firmware-ului H-NS043/H-X012/H-X015 este programată pentru 1 martie 2022.

Pentru mai multe informații despre actualizarea firmware-ului obiectivelor, accesați site-ul LUMIX Global Customer Support website.

LUMIX PRO

LUMIX DC-GH6 este un produs eligibil pentru programul LUMIX PRO. Programul LUMIX PRO este conceput pentru a sprijini utilizatorii LUMIX atunci când au cea mai mare nevoie de el, cu o serie de beneficii disponibile membrilor nu numai în propriile țări, ci și în țările pe care le vizitează pentru muncă.

Consultați www.lumix-pro.com pentru detalii și Termeni și Condiții, niveluri, țări și produse eligibile.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.