fbpx

Inspectoratul General al Poliției Române și BSA se reunesc să combată pirateria

Inspectoratul General al Poliției Române și BSA se reunesc să combată pirateria

13 feb. 2017 Altele

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și BSA (The Software Alliance) anunță reînnoirea Protocolului de colaborare și debutul unei noi campanii pentru prevenirea și combaterea pirateriei software, continuând astfel activitățile comune începute în 2011.

Campania ,,Folosind software nelicențiat îți lași securitatea la întâmplare” evidențiază riscurile de securitate și nu numai, pe care și le asumă companiile ce folosesc software nelicențiat sau contrafăcut.

UploadsNewsArticle4796128main

Conform studiului dat publicității la începutul anului 2015, Unlicensed Software and Cybersecurity Threats („Software-ul nelicențiat și amenințările de securitate informatică”), realizat de IDC la solicitarea BSA, constând în analiza statistică comparativă a ratelor la care software-ul nelicențiat este întâlnit pe PC-uri în 81 de țări şi a ratelor la care malware-ul este întâlnit pe PC-uri, există o puternică rată de corelare (r=0.79, pe o scară de la 0 la 1, unde 1.00 este rata maximă de corelare) între utilizarea de software nelicențiat și rata la care se întâlnește malware-ul.

Studiul Seizing Opportunity Through License Compliance arată că 60% dintre angajații intervievați au menționat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicențiat ca fiind unul dintre motivele principale pentru a folosi software autorizat și licențiat. Același studiu demonstrează că personalul tehnic din cadrul companiilor nu conștientizează cu adevărat dimensiunea problemelor – Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) intervievați estimează că 15% dintre angajați instalează software în rețeaua internă fără cunoștința lor, dar subestimează gravitatea situației; studiul arată că în realitate un număr aproape dublu – adică 26% dintre angajați – instalează software neautorizat în rețea.

Pe de altă parte, software-ul este protejat legal, iar cei care aleg să folosească software nelicențiat sau să încalce în alt mod drepturile de autor asupra programelor pentru calculator se pot confrunta cu riscuri legale. Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a continuat, în perioada 2011-2016, adică după semnarea primului Protocol de colaborare, investigaţiile legate de cazuri de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, rezultând peste 1.000 de verificări efectuate. Numai în ultimul an au fost indisponibilizate peste 5.500 de sisteme informatice și suporturi de stocare.

Consultanții BSA pot furniza IMM-urilor din România informaţiile de care au nevoie pentru realizarea unui inventar software intern, dar şi consultanță post-inventariere, prin intermediul Centrului de suport pentru Campania organizată de Inspectoratul General al Poliției Române și BSA | The Software Alliance, la telefon: 031.620.21.46, e-mail prevenire@softwareculicenta.ro.

Software-ul este o resursă fundamentală și un activ valoros pentru orice afacere din zilele noastre. În prezent, se poate opta între variantele clasice și cele moderne de licențiere, astfel încât orice companie se poate dezvolta în siguranță prin folosirea de software original și cu licență. Soluțiile moderne de tip cloud, pe lângă avantajul accesibilității de oriunde, inclusiv de pe platformele mobile, pot oferi noi posibilități de gestionare simplificată a licențierii. Atât numărul de utilizatori, cât și perioada de utilizare pot fi ușor modificate, în funcție de nevoi, ceea ce poate reduce riscurile ce decurg dintr-o licențiere neadecvată sau insuficientă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.