Noul trend pentru inteligența artificială este trecea acesteia din Cloud în device-urile pe care le folosim. Înainte, toată informația și puterea de calcul era in device-uri, apoi s-a trecut la Cloud ca mediu de stocare – device-urile doar accesează datele din Cloud, acum se vrea iar trecea tuturor datelor în device-uri – dar cu back-up în Cloud. Motivul principal este destul de simplu – Viteza de accesare a datelor, dar și securitatea este importantă.
Cel mai bun exemplu este la mașinile inteligente. Nu este deloc sigur ca o mașină automată să calculeze ce trebuie să facă folosind date din Cloud, timpul de reacție al mașinii este mult redus și poate crea un accident până analizează ce trebuie să facă. On-device AI reacționeză rapid și oferă toate informații poate în chiar mai puțin de o secundă. Chiar dacă smartphone-urile nu au nevoie de un timp de reacție chiar atât de rapid, nu depinde viața nimănui de cât de repede se mișcă, trendul acesta e unul ce încet o să se aplice la toate device-urile.
Cloud AI și On-device AI se pot completa una pe cealaltă, On-Device AI (Inteligența Artificială integrată în dispozitiv) oferă capabilități puternice de detectare, specificații ce reprezintă fundamentul înțelegerii și asistării comportamentului de utilizare. Senzorii procesează o cantitate semnificativă de date obținute în timp real, ce înregistrează scenariile specifice și depistează obiceiurile de utilizare ale posesorului. Susținut de capabilități puternice de procesare, smartphone-urile vor deveni mult mai “conștiente” în ceea ce privește nevoile utilizatorilor, furnizând servicii cu adevărat personalizate și accesibile.
Noul chipset Huawei, Kirin 970, reprezintă prima platformă mobilă AI ce integrează o unitate dedicată de procesare neurală (NPU – Neural Processing Unit). Construit în urma unui proces avansat de 10nm, Kirin 970 “împachetează” 5,5 milioane de tranzistori pe 1 cm². Chipset-ul este alimentat de un procesor cu 8 nuclee și un GPU cu 12 nuclee de ultimă generație. Echivalent cu un grup de procesoare Quad-core Cortex-A73, procesorul Kirin 970 oferă de până la 25 de ori mai multă performanță, cu o eficiență de 50 de ori mai mare.
Astfel, într-un test de benchmark bazat pe recunoașterea imaginii, noul Kirin 970 a procesat 2000 de imagini pe minut, ceea ce înseamnă că a fost mai rapid decât alte chipset-uri de pe piață. Noile evoluții privind Inteligența Artificială presupun un efort comun din partea întregii industrii, implicând zeci de milioane de dezvoltatori și feedback din partea a sute de milioane de utilizatori. Tocmai de aceea, Huawei poziționează Kirin 970 ca fiind o platformă deschisă pentru Inteligența Artificială, deschizând procesorul pentru parteneri și dezvoltatori, care pot găsi funcții noi și inovatoare pentru capacitățile sale de procesare.