Am acceptat provocarea de la Banca Transilvania, și anume aceea de a merge la Electric Castle fără bani cash. Să încerc experiența #BTCashless! Dar o să am cu mine o Brățară Contactless și un Ceas Contactless superb, iar la festival o să folosesc Brățara de Festival Contactless.
M-ați tot văzut testând ceasuri inteligente și brățări ce se pot conecta la smartphone, dar asta este prima dată când testez un ceas de mână și o brățară cu sistem de plată contactless integrat. Ambele sunt disponibile prin Banca Transilvania și pot înlocui cardul la plata cumpărăturilor. Trebuie doar să ai un cont curent în lei, deschis la BT și să soliciți unul dintre cele 2 device-uri (sau pe ambele).
Dar hai să o luăm treptat și să vă explic ce e plata contactless și cum vă pot ajuta aceste device-uri inovatoare.
Plata contactless se poate face cu un card emis de banca unde aveți cont, mai toate băncile oferă opțiunea asta (unele percep și un cost suplimentar). Cardul conține un cip NFC, care poate să fie recunoscut de cititorul de carduri de la casele de marcat (POS – mai toate magazinele dispun de un astfel de cititor), dar acel cip poate fi integrat și în alte device-uri/ obiecte, nu doar în carduri de credit/ debit. Plata contactless este mult mai simplă, mai ușoară și mai rapidă decât o plată normală – mai ales dacă este sub 100 lei, pentru că nu sunteți nevoiți să introduceți PIN-ul cardului.
Banca Transilvania este prima bancă din România care promovează pe piață două super device-uri, ce vor schimba modul în care puteți plăti: Brățara BT Contactless și Ceasul BT Contactless.
Eu am testat cele două device-uri în drum spre cel mai tare festival al anului – Electric Castle! Am încercat ca pe parcursul drumului cu mașina să plătesc peste tot doar cu cele două device-uri. Am fost surprinsă să văd că am și reușit J Chiar dacă unele persoane de la casa de marcat au crezut că eu glumesc când zic că plătesc cu ceasul. Iar la Electric Castle am plătit cu brățara de festival – brățară special creată pentru EC și care folosește sistemul RFID pentru tranzacții. Toți participanții EC au avut astfel de brățări de festival, ce se puteau încărca fie înainte de începerea festivalului, fie la fața locului, sau din aplicația dedicată Electric Castle. Vedeți mai jos cum a fost toată experiența contactless la Electric Castle:
Brățara BT Contactless
Brățara are un design destul de simplu, este realizată din silicon și are pe ea logo-ul BT și însemnele pentru posibilitatea de a plăti contactless. Mini-cardul cu cip este atașat în interiorul brățării și se poate pune/scoate destul de ușor, dar nu poate ieși singur din locul lui special. Ca și cost, brățara presupune un abonament lunar de doar 3 lei, iar comisionul de emitere este zero.
Brățara BT Contactless mi se pare potrivită pentru persoanele active, design-ul fiind unul mai mult sport. Aș folosi brățara și când merg în excursie, în roadtrip, la un concert, la alergat etc.
Disponibile în 3 variante: Clasic-Ladies, Clasic-Men și Premium-Unisex, ceasurile elvețiene sunt realizate de Mondaine – designul acestora a fost inspirat de cel al ceasului gărilor elvețiene, iar din 1986 a fost lansată o întreagă colecție.
Ceasurile Clasic costă 1,090 lei, iar modelul Premium costă 1,690 lei – ambele sunt rezistente la apă (fără curea) și realizate din oțel inoxidabil, sticlă din safir și curea din piele naturală.
Oficial, modelul Premium se cheamă Mondaine Helvetica, iar după nume vă puteți da seama că fontul folosit este Helvetica – fontul preferat al designerilor, ceea ce îl face pe el să fie ceasul meu preferat :D.
La prima vedere, ceasul BT Contactless pare un ceas normal. Deși se vede că este unul elegant, se poate potrivi la orice ținută. Efectul creat când plătești cu un ceas este unul deosebit, vei atrage atenția imediat.
Ambele device-uri se pot folosi atât în țară, cât și în străinătate, comisionul fiind zero atât pentru emitere, cât și pentru plata la comercianți. Pentru plățile de până la 100 de lei (20 euro), nu este necesară introducerea codului PIN.
Produsele pot fi comandate online, pe siteul BT sau în oricare dintre sediile Bancii Transilvania și se primesc tot la un sediu BT, unde este activat cipul cu NFC – ce va fi inserat ulterior în cureaua ceasului sau în brățară.
Pentru a putea comanda ceasul, trebuie să aveți un card de debit în lei sau, după caz, cardul poate fi primit împreună cu ceasul.
Din momentul în care ați făcut comanda, durează între 3 și 5 zile lucrătoare să intrați în posesia device-ului dorit.
Când ridicați produsele contactless de la bancă, aveți grijă să solicitați și setarea codului PIN. Cei de la Banca Transilvania vor seta PIN-ul de pe card, atașat la același cont cu device-ul contactless.
Partenerii Băncii Transilvania în acest proiect sunt Mondaine, Oberthur Technologies și Mastercard. Mondaine reprezintă un renumit brand elvețian de ceasuri, Oberthur Technologies este lider în serviciile și soluțiile de securitate a plăților pentru bănci și instituții financiare, prezent în toată lumea, iar Mastercard vine cu soluții inovatoare în crearea și oferirea de servicii pentru tranzacții mai rapide, mai simple și mai sigure.
3. Brățara RFID de festival – Electric Castle
Brățara de festival e un alt produs contactless de la Banca Transilvania, pe care l-am testat, dar este unul dedicat exclusiv festivalului Electric Castle.
Toți participanții la EC au primit o astfel de brățară pentru accesul la festival și pentru a o folosi ca modalitate rapidă de plată la comercianții din interiorul locației.
Brățara de festival se poate încărca cu orice sumă vreți, o puteți încărca fie online, înainte de festival, fie la fața locului – la ghișeele special amenajate în cadrul festivalului sau cu ajutorul aplicației dedicate Electric Castle – puteți vedea în video-ul de mai sus pașii pentru a încărca brățara de festival, direct din aplicația de mobil.
Cu ajutorul celor trei modalități de plată contactless, Banca Transilvania aduce inovații pentru o experiență cashless nu numai la festivalul Electric Castle, ci în viața noastră de fiecare zi.
Buna. Scuze de deranj, nu vreau sa te supar cu remarca mea. Dar eu zic ca e cam riscant un astfel de device. Mai ales in locuri aglomerate cum sunt arenele de concert.. Mi-e teama ca la un moment dat s’o gasi un hacker sau ceva care sa aiba o imitatie de aparat cu care sa fure la fel de lejer cum platesti tu la benzinarie. Consider ca mai ales in medii aglomerate tot clasicul e mai bun. Adica bani cash. Macar ai vreo clauza in contract sa te despagubeasca in caz de ceva?
Buna. Scuze de deranj, nu vreau sa te supar cu remarca mea. Dar eu zic ca e cam riscant un astfel de device. Mai ales in locuri aglomerate cum sunt arenele de concert.. Mi-e teama ca la un moment dat s’o gasi un hacker sau ceva care sa aiba o imitatie de aparat cu care sa fure la fel de lejer cum platesti tu la benzinarie. Consider ca mai ales in medii aglomerate tot clasicul e mai bun. Adica bani cash. Macar ai vreo clauza in contract sa te despagubeasca in caz de ceva?