Întotdeauna am apreciat filmele lui Steven Spielberg, așa că aveam așteptări foarte mari de la „Ready Player One”. „A.I.”, „Minority Report”, „War of the Worlds” sunt printre filmele mele preferate din toate timpurile. Spielberg este un geniu al S.F.-urilor. Iar acest film nu dezamăgește.
Filmul „Ready Player One” se bazează pe cartea scrisă în 2010 de către Ernest Cline, chiar prima sa carte. El a contribuit și la regizarea filmului și deja s-a anunțat al doilea film, bazat pe a doua sa carte, Armada.
Pentru cei care nu au văzut trailerul sau nu au nici cea mai vagă idee despre film, urmează să vă prezint destule detalii – spoilere. Ați fost avertizați!
Acțiunea din Ready Player One se petrece în viitorul apropiat, în Columbus – Ohio (perioada 2027-2045), cu diverse reveniri în trecut.
În viitor, lumea devine atât de tristă încât se refugiază toți în OASIS – o lume creată în mediul virtual de către James Halliday. Acesta este privit ca un fel de Dumnezeu, mai Steve Jobs decât a fost Steve Jobs vreodată, ca urmare a succesului acestui joc. Halliday moare și lasă în urma sa un treasure-hunt pentru a descoperi mama easter-egg-ului (un Secret – pentru că în română nu avem neapărat un echivalent ca sens). Cine descoperă cele 3 chei răspândite prin lumea OASIS va primi acel easter-egg și va moșteni controlul asupra jocului, sau mai bine zis asupra lumii virtuale – OASIS, dar și asupra firmei care administrează jocul în realitate, ceea ce l-ar face cel mai bogată persoană din ambele lumi.
Cele 3 chei pot fi obținute în urma terminării unor provocări speciale. Actorul principal, Wade (Tye Sheridan), este primul care descoperă cum poți trece de primul obstacol, perceput imposibil, din cauza cunoștiințelor sale vaste despre Halliday. Acesta o întâlnește pe Art3mis, (Olivia Cooke) și, alături de ea și ceilalți prieteni ai lui – Aech (Lena Waithe), Sho (Philip Zhao) și Daito (Win Morisaki), pleacă în aventura vieților lor, atât în lumea reală cât și în OASIS.
Art3mis conduce singura motocicletă din cursa de mașini, o motocicletă faimoasă din seria Akira, o prezență pe care o vei remarca imediat. Alte apariții care apar și în trailer sunt diverse personaje din universul Blizzard, cum ar fi Tracer, Jim Raynor în costumul de Marine, personaje faimoase din Looney Tunes, ca Marțianul, Duke Nukem, Master Chief din Halo, Goro din Mortal Kombat și multe, multe altele.
De asemenea, în cursa de la început, cursă absolut superb prezentată (mulțumim Spielberg pentru încă un action scene memorabil), apar o groază de mașini celebre, cum ar fi: Batmobilul lui Adam West, DeLorean din Back to The Future, Interceptorul lui Mad Max, Duba din A-Team, mașina din jocul Pole Position. Apare la un moment dat și fundul unui X-Wing, dar trebuie să fii foarte atent.
Cam atât afli și din trailer. Sper că nu am dezvăluit prea multe detalii despre film, pentru a nu strica bucuria nimănui.
Există grupări de oameni, așa numiții Gunteri, din care face parte și Wade, al căror scop principal era să știe totul despre James Halliday și să caute orice indiciu care ar putea să ducă la găsirea cheilor. Personajul negativ al acestui film este Președintele IOI(Innovative Online Industries) – Nolan Sorrento. IOI este firma care profită cel mai mult de pe urma OASIS (mai ales din vânzarea de device-ul VR) și încearcă să câștige controlul acestei lumi prin orice modalitate. Ben Mendelsohn (Nolan) joacă un rol foarte ok, iar avatarul lui din OASIS este chiar foarte bine ales (nu o sa spun cine e, vă las să vă dați seama singuri).
Lumea din OASIS este absolut demențială. Nivelul de creativitate este surprinzător, pentru cei care apreciază 80’s pop culture, jocuri video/arcade, filme celebre, personaje din jocuri/filme, acest film este PLIN de referințe și sigur îl voi revedea pentru a găsi cât mai multe din ele. Există deja liste pe net cu sute de referințe, dar nu recomand să le citiți decât după prima vizionare, pentru a fi surprinși de fiecare apariție a vreunui personaj celebru.
OASIS este refugiul pentru toți cei care vor să ducă o viață mai bună, pentru cei care vor să fugă de problemele din viața reală și pentru cei care vor să caute metode de a se îmbogăți, cu ajutorul câștigurilor din lumea virtuală. Când ești conectat la OASIS îți poți crea personajul tău, cum vrei tu, nu ești limitat de nici un factor, cum ar fi: înălțime, vârstă, gen, rasă, culoare, extraterestru, personaj fictiv/real, din jocuri/filme/muzică. Poți fi oricine și poți duce o viață complet diferită de a ta. Tot OASIS-ul este de fapt o mare aluzie la tendințele curente de a ne refugia în anonimatul Internetului, cu nume/porecle false/care nu au nici o legătură cu noi, pentru a ne spune părerea sau pentru a face lucruri pe care nu le-am face în lumea reală. De asemenea, realitatea virtuală este în plină dezvoltare, iar scenariile propuse de Ernest Cline nu par a fi prea departe de realitate, bineînțeles.
Ready Player One este plin de CGI foarte reușit, tocmai de aceea îl recomand cu căldură să fie vizionat la IMAX. Efectele nu sunt deloc supărătoare, ba chiar le-am găsit plăcute, iar ecranul de IMAX face totul să arate exact cum a vrut producătorul filmului. Păcat că în anumite scene nu poți pune pauză să vezi toate detaliile ascunse sau toate personajele care participă.
Personajele principale sunt destul de bine interpretate, nu vei găsi acting de oscar, dar nici nu este genul de film care necesită așa ceva. La Ready Player One te vei duce ca să te simți bine, ca să râzi, ca să te uiti super atent la toate detaliile filmului.
Soundtrackul este cu muzică din anii 80-90, majoritatea fiind clasificată ca muzica apreciată de James Halliday, în jurul căruia se învârte o întreagă organizație de oameni, dedicați cunoașterii lui.
Aveam o ezitare cu privire la numărul de apariții/easter eggs din Ready Player One. Mă gândeam că acestea vor fi copleșitoare pentru mulți care poate nu au urmărit aceste jocuri/filme în anii 80-90. Dar după prima vizionare, pot spune că filmul este extrem de plăcut chiar și pentru persoanele care nu cunosc o mare parte din aceste referințe.
Lăsând tot pop/geek culture la o parte, Steven Spielberg scoate iarăși un film foarte reușit cu scene de acțiune hipnotizante, o lume foarte bine conturată și o poveste bună. Nu este filmul anului, dar cu siguranță m-am simțit foarte bine la el și abia aștept să îl revăd pentru a diseca chiar toate scenele.