fbpx

Rețelele WiFi ne pot afecta sănătatea?

Rețelele WiFi ne pot afecta sănătatea?

13 iun. 2016 Altele

Rețelele WiFi sunt aproape peste tot în orașele mari, fiind destul de dificil să le eviți. Le poți găsi acasă, la birou, în restaurante, în cafenele, cluburi, chiar și pe stradă, iar asta nu este ceva rău. Dar din acest motiv, multe persoane au temerea că aceste rețele ne pot afecta sănătatea.

wifi-blog-header1

De la introducerea WiFi-ul în 1997, cercetătorii au efectuat zeci de studii pentru a vedea dacă undele WiFi ne pot afecta negativ starea generală de sănătate. Multe studii au ajuns la concluzia că rețelele wireless ne afectează, dar nu într-o proporție așa mare cum credem noi.

Rețelele wireless utilizează transmitatoare de radiofrecvență de o intensitatea redusă, adica unde electromagnetice, numite Puncte de acces, pentru a comunica cu alte transmițătoare de intensitatea redusă numite carduri de client, carduri care sunt situate în calculatoare, laptopuri, telefoane sau alte device-uri de comunicații.

Se știe că undele electromagnetice sunt dăunătoare pentru organismul uman, dar contează foarte mult și frecvența lor.

Dispozitivele WiFi emit radiații doar când trimit sau primesc informaţii (nu în mod continuu) şi operează la o putere foarte scăzută – numai  0,1 waţi. Important de reținut este că aceste unde sunt de intensitate redusă, adică au un nivel redus de radiație. Iar radiația nu este neapărat ceva rău, chiar și bananele radiază energie, chiar și pământul.

EM-Spectrum-Colour-1023x698

Foarte important este tipul de radiație. Există radiații ionizante și radiațiile non-ionizante. Cele ionizante sunt periculoase și includ razele X, iar la cele non-ionizate intră toate celelalte tipuri de radiații, inclusiv lumina naturală, radiațiile infraroșii și undele radio.

Potrivit Agenţiei de Protecţie a Sănătăţii, cineva care stă într-un „spațiu plin de activitate” WiFi (ex: la birou) timp de un an întreg,  ar putea fi expus unei doze de radiaţie echivalentă cu o convorbire de 20 de minute pe telefonul mobil.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat un material în care spunea că expunerea la radiațiile emise de dispozitive de comunicații, precum telefoane mobile, stații radio sau routere WiFi nu dau nici un motiv de îngrijorare. Totuși, multe alte studii private efectuate pe plante, animale și oameni susțin că radiațiile emise de routerele și device-urile ce folosesc tehnologia WiFi pot conduce la dezvoltarea insomniilor, pot afecta dezvoltarea copiilor, afectează dezvoltarea celulară, reduc activitatea cerebrală, duc la oboseală cronica și lipsă de concentrare.

spectrul_electromagnetic

Și cred că multe persoane au observat că dacă vorbesc timp îndelungat la un telefon mobil ajung să se simtă obosiți, au dureri de cap și nu se pot concentra.

Ce putem face pentru a evita orice efect negativ al rețelelor WiFi?

1. Cel mai important este să limităm expunerea noastră la ele. Nu țineti routerele, telefoanele mobile, laptop-uri și tablete foarte aproape pentru un timp îndelungat, încercați să le țineți cât mai departe de corp. Mai ales că nivelul de radiații se diminuează foarte mult odată cu mărirea distanței, mult mai mult decât proporțional.

2. Montați routerele în zonele unde nu petreceți foarte mult timp.

3. Dacă routerele nu sunt utilizate este mai bine să le oprim, mai ales pe timpul nopții când nu avem nevoie de ele. Putem să oprim routerul noaptea, că doar nu avem nevoie de WiFi în somn.

4. Să ieșim mai mult timp în aer liber, să stăm în natura cât mai des, pentru a echilibra cumva balanța.

Există, de asemenea, o serie de dispozitive disponibile pe piață pentru a contracara frecvențe electromagnetice, dar nu vă recomand să investiți bani în așa ceva.

Dar stați liniștiți, radiațiile emise de rețelele WiFi nu reprezintă un pericol grav pentru sănătate.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.