fbpx

Review Acer Aspire V15 Nitro – Black Edition

Review Acer Aspire V15 Nitro – Black Edition

12 apr. 2016 Laptop
Acer Aspire V15 Nitro – Black Edition este un laptop multimedia ce arată incredibil de bine, și nu doar că arată bine, dar dispune și de un monitor 4K ce face ca totul să arate fantastic pe el. Pe mai toate site-urile de specialitate, Acer Aspire V15 Nitro – Black Edition este analizat ca un laptop de gaming, și e adevărat că are anumite funcții ce par că l-ar recomanda ca un laptop de gaming, dar el face parte din gama de laptopuri multimedia de la Acer, gama Predator fiind cea de gaming.
Recomand un monitor 4K pentru o claritate nemaivăzută a imaginii și un detaliu superior rezoluției Full HD (1080p) cu care suntem obișnuiți.
Review video:

În imaginea de mai jos, putem observa diferența între rezoluții. Dacă păstrăm mărimea ecranului constantă rezultă un nivel de detaliu mai ridicat, mai multe puncte comprimate în același spațiu conduc la mai multe detalii bine definite.
Posibilitatea unui device să redea Rezoluție 4K se referă la rezoluția orizontală a dispozitivului care să fie de 4000 pixeli.
Digital_video_resolutions_(VCD_to_4K).svg
Sunt diferite standarde prezente în industria video digitală, DCI 4K fiind cel principal.  În televiziune sau alte media 4K UHD sau UHD-1 este standardul dominant.
Industria este în plină evoluție, iar prețurile televizoarelor 4K (2160p) sunt în scădere  De asemenea, din ce în ce mai multe device-uri au adoptat rezoluții 4K, de la telefoane, până la monitoare pentru PC sau laptop-uri.
IMG_7647
Ce este un laptop multimedia?
Un laptop multimedia se adresează utilizatorului care își petrece majoritatea timpului în aplicații de tip Office, browsing, Skype, Youtube, Netflix, SoundCloud etc., fie muzică și filme stocate direct pe laptop sau streamuite de pe un serviciu extern.
Pentru aceste activități, în general, nu este nevoie de componentele cele mai scumpe sau cele mai bune de pe piață. Important este sistemul audio, ecranul, tastatura ușor de folosit combinată cu un trackpad decent și câteva combinații de taste multimedia sau taste dedicate. Iar pentru cei care vor să vizioneze în 4K, contează puterea video care trebuie să fie cel puțin medie spre superior.
De asemenea, pentru streaming, fie el normal sau 4K, ai nevoie de o conexiune Ethernet Gigabit sau un wireless care să susțină standardul IEEE 802.11ac. Evident că toate acestea nu ar funcționa dacă nu ai și o conexiune la net bună în casă/birou și un router capabil.
IMG_7643
Modelul testat este o variație Acer Aspire v15 Nitro – Black Edition cu următoarele specificații:
Procesor: Intel Core i5 – 6300HQ 2.3GHZ – care este printre cele mai bune procesoare de notebooks din categoria i5, conform Notebookckeck.net
Placă video: Nvidia GTX 960M – se plasează în clasa medie, ușor spre superior, ea este o placă video care oferă un raport preț/performanță bun.
RAM: 8GB DDR4 – ceea ce înseamnă că este rapid în procesele care solicită mult RAM.
Display: 4K
Conectivitate: 2 x USB 3.0 , 1 x USB Type-C , HDMI, Gigabit Ethernet, 1 x USB 2.0, SD card reader, headset jack și Kensington secure lock slot
Hard Disk: 128GB SSD + 500 GB HDD – permite instalarea sistemului de operare pe SSD pentru boot-uri și operațiuni extrem de rapide, iar HDD-ul folosit doar în scopuri de stocare.
Ecran: Panel IPS 4K 3.840×2.160 pixeli cu unghiuri de vizionare decente dar o luminozitate medie ce pune mici probleme în cazul folosirii laptopului afară, în zilele însorite.
Sistemul de operare este Windows 10.
 print5

Laptopul a fost testat cu softul 3D Mark.

În cadrul testului Cloud Gate 1.1 a obținut 11.028 puncte, pierzând mult la capitolul Physics. Cu toate acestea, scorul se plaseaza cam peste 50% din testele făcute cu acest tool, peste un laptop de gaming din 2013, dar sub capacitățile necesare pentru Oculus VR.
În testul Ice Storm Extreme 1.2 a obținut 50.514 puncte, depășind 21% din device-urile testate, cu scor mic tot la capitolul Physics.
Ambele teste subliniază capacitatea laptopului de a susține video 4K, muzică, și multe din jocurile populare, cu setări decente.
 IMG_7618
Design:
 
Cum am desfăcut cutia exterioară a laptopului am rămas uimită…  Ambalajul special al ediției Black este simplu și elegant și te face să te întrebi cât de subțire este acest laptop, aveam impresia că am primit un tablou, nu un laptop.
Partea superioară a laptopului este din platic și are pe ea striații liniare plăcute la atingere ce au și rolul de a amplifica grip-ul.
Elementul principal de design este partea metalică din spate ce este pe post de balama, denumirea laptopului este foarte frumos embosată în metal, iar tăieturile drepte îi dau un aer modern.
IMG_7639
Modelul este destul de mare ca dimensiuni, dar foarte subțire și ușor, are doar 24mm grosime și o greutate de 2.4kg.
În interior, imediat îți atrage atenția iluminarea roșie a tastaturii și a părții inferioare a monitorului. Totul pare foarte elegant și simplu, iar logo-ul Black Edition se încadrează perfect în design.
Sunet:
 
Cele 4 boxe montate pe partea de dedesubt a laptopului se aud foarte bine pentru niste boxe de laptop, iar plasamentul lor dă o impresie de adâncime foarte reușită când ascultam muzică, dar și în cadrul unui film cu surround.
Volumul maxim nu este foarte ridicat, dar la acel nivel totul se aude foarte clar, nu se maxează difuzoarele și nu avem parte de distorsiune, ceea ce este un mare plus. Dar fiind un laptop multimedia, mă așteptam să nu mă dezamăgească la capitolul sunet.
IMG_7641
Video:
 
Probabil cel mai important aspect al acestui model este ecranul 4K. Acest ecran a reușit să mă surprindă prin diversitatea culorilor redate dar și a detaliilor. Am testat cu înregistrări în 4K ale mai multor cascade din California și am fost plăcut impresionată, mai ales ca apă este extrem de greu de surprins cum curge la o calitate video superioară.
Ecranul acoperă 100% din spectrul RGB Adobe, conferind un nivel de culoare extrem de ridicat pentru orice filmare în 4K.
Tastatura și Touchpad:
 IMG_7644
Tastatura este foarte plăcută la atingere și foarte rapidă. Backlighting-ul roșu da o impresie foarte caldă și nu este deloc strigător, te duce un pic cu gândul la un laptop de gaming.
IMG_7621
Touchad-ul se încadrează perfect în design, are aceeași culoare cu interiorul laptopului, iar logo-ul Black Edition este discret. Acer Aspire v15 Nitro – Black Edition este unul dintre puținele laptopuri pe care am reușit să-l folosesc fără mouse, touchpad-ul este destul de mare și reacționează foarte bine.
Conectivitate:
 IMG_7617
Laptopul dispune de următoarele porturi: 2 x USB 3.0 , 1 x USB Type-C , HDMI, Gigabit Ethernet, 1 x USB 2.0, SD card reader, headset jack și Kensington secure lock slot.
Mă bucur că acest model folosește și portul USB tip C. Avantajele portului Tip C sunt:
– este reversibil, intră din prima când îl conectezi
– suportă viteze de transfer de până la 10 Gbs pe secundă
– poate încărca orice dispozitiv mai rapid furnizând curent de până la 5 amperi ( 100 W ) și până la 20 volți
– poate transfera semnal 4K
Atentie! Folosiți doar cabluri USB tip C originale, de calitate.
Iar grație conectorului Ethernet Gigabit nu vei sta prea mult să downloadezi sau să vezi stream de filmele 4K. De asemenea, dacă nu vrei să fii constrâns de cabluri de net peste tot pe unde umblii, laptopul este dotat cu adaptor wireless standard IEEE 802.11ac, ceea ce înseamnă că se poate lega la rețele wireless foarte rapide, susținute de routere AC care pot atinge Gigabit sau mai mult.
Jocuri:
 
Evident că nu am putut rezista să testez acest display în jocuri. Laptopul se descurcă admirabil în cele câteva jocuri rulate în rezoluție Full HD, iar ecranul reușește să impresioneze în detaliu și culori redate.
Laptopul pare unul de gaming, mai ales că și stickerele de pe el de îndeamnă să-l testezi în jocuri, dar eu vă recomand să vă limitați la jocuri ce nu solicită placa video prea mult. Modelul testat de mine cu procesor i5 s-a descurcat binișor, probabil cel cu i7 ar merge și mai bine în jocuri.
IMG_7620
Ori and The Blind Forest arată fenomenal pe acest laptop, la fel și StarCraft II – Legacy of the Void cu DLC-ul Nova: Covert Ops sau Unravel, Overwatch și Hearthstone.
Ori and The Blind Forest merge în 4K și arată genial, dar cam sacadează, scapă sub 30 FPS și câteodată ajunge să îngreuneze jocul.
Nova Covert Ops s-a comportat bine cu majoritatea detaliilor puse pe High și rezoluția la 4K. Pentru luptele în Multiplayer, unde numărul de trupe poate atinge ordinul sutelor, cred că va fi nevoie să trecem detaliile pe Medium, dacă rezoluția rămâne 4K.
Overwatch a mers în 4K cu detaliile grafice decente, cum se vede în poza atașată. Acțiunea a fost fluidă, iar detaliile hărților arată parcă mai bine datorită ecranului acestui laptop.
Unravel nu a vrut să colaboreze în rezoluție 4K, mi-ar fi plăcut să văd acel joc în toată splendoarea lui la calitate 4K.
Placa video prezentă pe acest model (GTX 960M) a împiedicat rularea jocurilor fluent în 4K, așa că nu vă recomand acest laptop pentru gaming intens, mai ales la rezoluție 4K.
 
IMG_7656
Concluzie:
 
Acer Aspire V15 Nitro – Black Edition este un laptop subțire și bun, cu putere grafică medie, dar cu un ecran foarte bun și un design plăcut.
Are funcții foarte interesante (sunetul și ecranul fiind principalele atu-uri) și poate fi extrem de plăcut de folosit datorită greutății reduse, deși dimensiunile lui nu prea îți permit să-l transporți cu ușurință.
Un dezavantaj al acestui model îl reprezintă bateria, care are doar 3 Celule și se termină cam repede.

Laptopul se încălzește doar în sesiunile de gaming, dar nu în partea de față, la trackpad, majoritatea căldurii fiind concentrată în partea din spate, deci nu va fi incomod decât dacă se folosește în brațe sau pe genunchi. Ventilația este adaptivă, pornește la putere mare doar dacă este nevoie, în rest fiind foarte silențios.

IMG_7635

De asemenea, alocarea porturilor în proporție maximă aproape pe partea dreaptă poate deveni un inconvenient în cazul în care vrei să conectezi multe periferice.

Recomand laptopul pentru editare foto și grafică/ilustrații pentru că ecranul redă 100% din spectrul de culori RGB Adobe. Din păcate, programele Adobe Photoshop și Adobe Illustrator nu sunt optimizate pentru rezoluția 4K, așa că e mai bine să le utilizați la rezoluție FullHD.
IMG_7614
Prețul modelului Acer Aspire V15 Nitro – Black Edition cu procesor i7 și 12GB de memorie RAM (adică un model mai bun decât cel testat de mine și un model ce sigur ar rula cu ușurință și jocuri mai solicitante) este de 6.000lei la eMag.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.