fbpx

Review Acer Chromebook 15 – CB515

Review Acer Chromebook 15 – CB515

28 feb. 2018 Laptop

Chromebook-urile au început să fie din ce în ce mai răspândite, deși nu sunt tocmai cele mai performante laptopuri. Din acest motiv multă lume își pune întrebarea: La ce pot să folosesc un astfel de device?

DSC_2463

Eu am testat modelul Chromebook CB515 de 15 inci, realizat în parteneriat cu Acer, timp de trei săptămâni. Hai să vedem ce putem face cu un Chromebook.

  • Față de ultimul review al unui Chromebook, ele au mai evoluat. Cea mai importantă îmbunătățire este că acum ai acces beta și la Google Play Store din sistemul Chrome OS, așa că acum poți instala mult mai multe aplicații mobile decât înainte, când erai limitat doar la extensiile de Chrome. Nu toate Chromebook-urile au acces la Google Play Store. Este indicat să căutați înainte de a cumpăra, dacă este important pentru voi.

DSC_2481

Exteriorul metalic al lui Acer Chromebook 15 conferă un aspect mult mai reușit decât multe generații anterioate, chiar dacă partea inferioară este cauciucată.

  • Un alt avantaj al unui Chromebook este portabilitatea. Poți să îl cari aproape peste tot, chiar dacă are un ecran destul de mare (15,6″), Acer Chromebook 15 se plasează sub pragul de 2kg.
  • Pe lângă portabilitate, Chromebook este și foarte sigur și ușor de folosit, deoarece rulează Chrome OS, un sistem de operare mult mai simplist și se leagă la contul tău de Google, sincronizându-se cu toate setările, aplicațiile, extensiile folosite ș.a.m.d. Dacă cineva din exterior vrea să folosească același Chromebook, va trebui să se conecteze ca Guest cu contul propriu, neavând acces la informațiile tale personale.

DSC_2457

Fiind bazat pe Chrome OS și nu pe Windows sau Mac, avem parte de destule lipsuri. Dacă vrei să folosești aplicații de tip Office va trebui să te limitezi la cele integrate în suita Google sau ce găsești pe Google Play Store. De asemenea, pentru editare foto/video nu recomand folosirea oricărui Chromebook, deoarece sunt făcute să fie destul de accesibile ca preț, iar performanța necesară editării video/foto este împiedicată atât de capacitățile hardware ale acestora, dar și de sistemul de operare care nu permite instalarea aplicațiilor din suita Adobe sau altele.

  • Ecranul se rabatează până la unghiul de 180 grade. Mi-ar fi plăcut o balama capabilă de 360 grade, ca să pot utiliza liniștită funcțiile de touchscreen fără tastatura sa. Mai mult, pentru vizionarea serialelor pe Netflix, ar fi ajutat o astfel de balama deoarece îl făceam „cort” și stătea singur. Totuși, chiar și fără această posibilitate, ecranul se vede foarte bine din orice unghi, deoarece este bazat pe tehnologie IPS.

DSC_2469

Un mic minus al ecranului este luminozitatea. În condiții normale de folosire nu ar fi așa o mare problemă, dar când l-am folosit afară sau în camere mai luminoase, scenele întunecate din Alternated Carbon au pus mici probleme. De asemenea, ecranul este puțin glossy și colectează amprente dacă folosești touchscreen-ul.

Față de Chromebook-urile anterioare, modelul realizat în parteneriat cu ACER aduce integrarea cu Google Play Store, chiar dacă este încă în beta și multe aplicații arată ca un mini ecran de telefon care plutește în mijlocul desktopului. Acest lucru poate fi interesant, deoarece te poți juca și edita un document în același timp, fără să fii nevoit să schimbi între aplicații. Am reușit să downloadez destule aplicații, jocuri, Netflix, nefiind limitat la diverse aplicații sau extensii de Chrome. Astfel, cel puțin în cazul Netflix, prin intermediul aplicației poți downloada episoade din serialul preferat, sau un film, pentru a fi văzute în modul Offline, în avion sau în tranzit. Nu vei putea downloada însă prea multe lucruri, deoarece varianta testată are doar 64GB de memorie flash.

DSC_2486

La capitolul jocuri nu vei putea juca titlurile prezente pe PC, prin oricare altă platformă decât Google Play Store. Am pornit Clash Royale și Defender III. Ambele pornesc în ferestre mai mici, cu opțiunea de a fi făcute fullscreen. Jocurile care sunt făcute să fie jucate vertical vor fi blocate în această poziție și vor avea bare verticale laterale negre dacă le faci fullscreen.

DSC_2460

  • Din punct de vedere al conectivității, Acer Chromebook stă chiar bine, având foarte mulți conectori, chiar și USB 3.0, card micro-SD și porturi 3.1 Type C. Alimentarea se face printr-un astfel de port. Dacă vei duce lipsa porturilor de output video (HDMI sau VGA), Acer a pus la dispoziție, opțional, un adaptor care se leagă la Type-C. Lipsa porturilor, inclusiv a celui de rețea, permite o carcasă destul de subțire – 18.95 mm. 

DSC_2461

Tastatura este ușor de folosit, are setup-ul asemănător cu cel de la telefoane – fără tastă de Start, deoarece aceasta nu există în Chrome OS. Ca bonus, este iluminată cu un alb plăcut, care se vede foarte bine seara și face urmărirea serialelor sau lucrul pe întuneric mult mai ușor.

DSC_2465

Touchpad-ul este reușit, dar am preferat să folosesc ecranul touchscreen cu funcție de multi-touch de fiecare dată când am putut, mi se pare mai ușor de folosit un ecran touchscreen.

  • Cele două difuzoare amplasate în stânga și dreapta tastaturii crează un sunet stereo destul de puternic. Acer Chromebook 15 poate fi dat foarte tare pentru un device atât de subțire. Evident nu se va bate cu boxe dedicate, dar produce un sunet chiar bun pentru un astfel de device.

DSC_2466

  • Bateria lui Acer Chromebook 15 ține mult. L-am lăsat cu Netflix-ul pornit timp de aproape 2 ore și a consumat 22% din baterie – cu ecranul setat pe luminozitate maximă și sunetul pe difuzoarele din lateralul tastaturii. În acest timp nu am observat încălzire excesivă.

DSC_2489

Pro:

– Aspect exterior îmbunătățit

– Ecran Full HD IPS cu multi-touch

– Integrarea Google Play

– Portabil

– Foarte ușor de folosit

– Bateria ține foarte mult

Contra:

– Ești în continuare limitat de Chrome OS.

– Ecranul este cumva sub carcasa chromebook-ului făcând colțurile puțin mai greu de atins cu precizie

DSC_2494

Specificațiile Acer Chromebook 15, varianta testată de mine:

Sistem de Operare: Chrome OS™

Procesor Intel® Pentium® N3450

Memorie: LPDDR4 8 GB

Card Reader: SD Card, SDXC

Storage 64 GB flash drive

Ecran: 15.6″ Full HD (1920 x 1080) multi-touch, CineCrystal, IPS technology

Graphics Intel® HD Graphics LPDDR4 Shared graphics memory

Conectivity 802.11ac wireless LAN

Audio & Video 1280 x 720 webcam, 2 Difuzoare

Ports & Connectors 2x USB 3.0 1x USB 3.1 Gen 1 Type-C

Input Devices TouchPad, backlit keyboard

Battery 4-cell 3220 mAh Li-ion

Adapter 45 W

Dimensions (W x D x H) 378 mm x 256 mm x 18.95 mm

Weight (Approximate) 2 kg

 DSC_2464

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.