Laptop-urile de gaming continuă să fie în lumina reflectoarelor, aproape fiecare producător oferă o gama de laptopuri dedicată gamerilor. Unele modele oferă o experiență de gaming îmbunătățită ce sporesc gameplay-ul și calitatea vizuală, în timp ce altele se axează mai mult pe “estetica de gaming” a unui laptop, incluzând o multitudine de LED-uri colorate și unghiuri ascutite, dar sub „capotă” nu impresionează prea mult. Dar noul Predator Triton 500 de la Acer împacă ambele tabere și promite multe.
Cu acest laptop cei de la Acer au facut câteva alegeri inspirate în materie de design. Îmi place că design-ul de “gaming” este destul de subtil, fără să îți dea impresia că te uiți la o „navă spațială” împodobită ca de sărbători, dar are totuși toate briz-briz-urile la care te-ai aștepta la un laptop de gaming premium.
De obicei, laptop-urile se cam împart în două categorii: transportabil sau portabil. Ori îl transporți din punctul A în punctul B, ori îl poți lua cu tine peste tot.
Din păcate, majoritatea laptop-urilor de gaming se cam încadrează în prima categorie, poți să le transporți dar nu le poți compara portabilitatea cu un ultrabook ce cântărește cât o sticlă cu apă. Predator Triton 500 se încadrează mai mult în a două categorie, este un laptop incredibil de puternic într-o formă subțire și ușoară. Cu asta m-a impresionat prima oară când am deschis cutia, mă așteptam la un laptop greu și butucănos, însă am fost surprinsă plăcut să văd un laptop micuț și relativ ușor.
Triton 500 cântărește în jur de 2,10 kg, iar dimensiunile lui sunt de 35.9 x25.5 cm cu o înălțime de doar 1.8 cm. Dimensiunile reduse se datorează și marginilor display-ului foarte subțiri ce nu doar că fac ca laptop-ul să arate mai bine, dar îți și captează atenția asupra ecranului.
Folosirea unei carcase din metal face laptop-ul să pară foarte rezistent și elegant, menținandu-i o alură premium. Cu excepția marginii albastre din jurul logo-ului, și a elementelor de răcire colorate tot albastru, Acer renunță la toate briz-briz-urile colorate și oferă un laptop cu un design plăcut și elegant. Doar atunci când îl pornești Triton 500 își arată adevărata natură, cu tastele WASD și săgețile scoase în evidență de o lumină albastră.
Chiar dacă e lăudabil că display-ul se poate deschide la 180°, balamalele mi s-au părut că ar putea fi îmbunătățite, display-ul se mișcă destul de ușor când îl scuturi puțin. Și nici lid-ul cu totul nu pare foarte rezistent la îndoituri, dar acest lucru se datorează marginilor display-ului foarte subțiri.
Conectivitate
Triton 500 a fost echipat cu aproape toate porturile și mufele de care ai avea nevoie la un laptop gaming în 2019. În ciuda înalțimii reduse de 1.8 cm, laptopul oferă și un port de rețea RJ45. Pe partea stângă găsim mufa de încărcare, portul RJ45-LAN, un port USB A 3.0, un port HDMI, o mufă pentru căsti și una pentru microfon. Pe partea dreaptă se află un port Thunderbolt 3.0 USB-C, un miniDisplay port, doua porturi USB-A 3.0 și un Kensington lock. Din păcate, Acer a decis să renunțe la card reader pentru acest model 🙁
Deranjant e că toate porturile sunt pozitionate în jumătatea din față a laptopului și cablurile creează unele obstacole în calea mouse-ului.
Acer impresionează în materie de connectivitate WLAN prin noul Wi-Fi chip Killer Wireless-AC 1550i. Din ce am testat eu, de la o distanță de aproximativ 1 metru de router, Triton 500 atinge aproape 700 MB/s când trimite date, și o viteză asemănătoare la primire, ceea ce este peste media de aproape 600 MB/s a laptopurilor de gaming.
Input
Tastatura se simte plăcut la atingere, experiența de tastare este bună, nu atinge aceelasi nivel de satisfacție al unei tastaturi mecanice, însă nici nu mă pot plânge. Tastele sunt încercuite cu alb, și se pot identifica foarte ușor chiar și fără iluminare, iluminare ce poate fi ajustată în câteva nivele de luminozitate.
Interesant este ca Acer a decis să includă și Anti-ghosting ce îți permite să apeși rapid aceeași tastă fără să pierzi input-ul. Ciudat este că doar 18 taste beneficiează de această tehnologie (Q, W, E, A, S, D, Z, X, C, V, Left-Shift, Left-CTRL, Left-ALT, Space și cele 4 săgeți).
Există și taste dedicate controlului hardware în partea dreaptă, volum, playback, power și PredatorSense. Am fost surprinsă de o tastă specială ce se află deasupra tastaturii, între aerisiri, tasta Turbo, ce activează modul turbo al ventilatoarelor. Dar, din cauza zgomotului destul de puternic, poate nu ai vrea să folosești acest mod foarte des.
Touchpad-ul este unul conventional, poziționat sub tastatură, măricel, acoperit cu un material neted, ce asigură o alunecare excelentă. Nu am de ce să mă plang în materie de precizie. Mi-a plăcut foarte mult că are multi-touch support, oferind gestures programabile, pinch-zoom-uri cu doua degete sau slide-uri cu trei degete și chiar 4 degete. Dimensiunea touchpad-ului este de de 10,6 x 6,6 cm.
Display
Predator Triton 500 este echipat cu un display Full HD IPS, nimic special față de majoritatea competitorilor de pe piața de gaming. Frecvența de 144 Hz și G-Sync asigură o calitate crescută a imaginii, dacă nu ați apucat să vă jucați pe un ecran cu G-Sync si 144 Hz, pierdeți multe. Totul este atât de fluent. 60Hz este ok pentru aplicații dar dacă vorbim de jocuri, diferențele dintre 60 Hz și 144 Hz sunt enorme.
Panoul IPS oferă o acuratețe a culorii acceptabilă, un contrast bun și unghiurile excelente de vizionare la care te aștepți de la un IPS, singura diferență este că acesta este un panou IPS care are 144 Hz rată de refresh variabilă, ce pentru gaming face toată diferența din lume.
Baterie
Durata bateriei nu este impresionantă, de exemplu am reușit să scot în jur de 4 ore și 15 minute doar browsing pe internet, folosind Chrome exclusive. Cu o luminozitate a ecranului setată la 50%, fără Bluetooth, fără overclocking și cu planul Better Battery setat, nu am reușit să ating pragul de 5 ore. Chiar dacă acesta cam este standardul pentru laptop-urile lightweight de gaming, speram ca Triton 500 să se descurce un pic mai bine. Oricum sesiunile de gaming le fac cu laptop-ul băgat în priză, bateria folosind-o mai mult ca un mini-UPS pentru momentele când rămân fără curent.
Performanță
Predator Triton 500, cu un CPU hexa-core si GPU de ultimă generație promite o experiență de gaming excelentă. În scopul acesta Acer l-a echipat cu două SSD-uri și destul RAM cât să fie destul câțiva ani.
Procesorul Intel Core i7-8750H hexa-core este capabil să opereze la 12 thread-uri în paralel via Hyper-Threading. Viteza standard este de 2.2 GHz, dar poate fi mărită până la 4.1 GHz via Turbo Boost, dar i7-8740H atinge această valoare doar în single-core. În scenariile multi-core clock speed-ul variază între 1.7 și 3.0 GHz ce indică o diminuare temporară.
Cele două SSD-uri de 256 GB PCIe combinate într-un ansamblu RAID extrem de rapid îl plasează pe Triton 500 peste alte device-uri comparative în termeni de performanță a sistemului. Windows-ul bootează foarte rapid și este foarte responsive, durata de loading în majoritatea jocurilor (optimizate ok) este destul de mica.
Placa video GeForce RTX 2080 Max-Q este momentan a doua cea mai puternică placă video de la Nvidia pentru notebook-uri. Comparată cu RTX 2080 standard, în mare, doar viteza de clock-are este scăzută. Memoria video este tot de 8 GB GDDR6 dar cu o viteză de 6 GHz față de 7 GHz. Datorită vitezei reduse de clock performanța placii video este mai asemănătoare cu cea a lui RTX 2070 decât RTX 2080. În timpul unei sesiuni de aproape oră de Witcher 3, Full HD, Ultra, temperature plăcii video a rămas undeva la 77-78 °C, iar CPU-ul în jur de 80-90 °C.
Max-Q sau nu, atât timp cât te joci doar la 1920×1080, GeForce RTX 2080 este capabilă sa ruleze orice joc modern fără probleme la detalii High catre Maximum, și cum în cele mai multe jocuri reușeste să mențină peste 60 FPS, diplay-ul de 144 Hz este pus în valoare, iar experiența de gaming este mai mult decât satisfăcătoare.
Zgomot și Temperatură
Triton 500nu este nici foarte gălăgios, dar nici foarte silențios. În idle laptopul nu sare de 34 dB sau este complet silențios, iar sub stres variază între 44 și 47 dB.
Ca majoritatea laptop-urilor de gaming și Triton 500 ajunge la o temperatură relativ ridicată atunci când lucrează din greu. După aproximativ o oră de joacă temperatura la exterior ajunge undeva la 58 °C, deci nu prea recomand sesiunile de gaming pe genunchi. În interior situația este un pic diferită, 79 °C pentru GPU și 91 °C CPU, ceea ce nu e critic.
Concluzii
Laptopul Acer Predator Triton 500 este un sistem excelent, cu un design compact, nefiind strident, destul de rezistent, usor de transportat pentru un laptop de gaming și relativ portabil. Este o mică bestie datorită GPU-ului RTX2080, procesorului i7-8750H, a celor 32 GB RAM și SSD-urilor RAID. Este foarte puternic și rulează fară nici o problemă cele mai noi jocuri.
Punctele forte ce m-au impresionat, cu exceptia hardware-ului impunător nu sunt puține. Diplay-ul cu 144 Hz refresh rate variabil, calitatea premium a design-ului, multi-touch mousepad, posibilitatea de a schimba între G-sync și Optimus, marginile foarte subțiri din jurul ecranului, tastatura backlight cu tehnologia Anti-ghosting și multe altele m-au convins ca Acer Predator Triton 500, este un laptop de gaming ce merită atenție, și dacă nu aș prefer desktop-urile când vine vorba de gaming, Triton 500 ar fi undeva foarte sus pe lista către Moș Crăciun. Ah, și nici prețul nu e unul rău, 13,999 lei pe eMAG pentru varianta cu două SSD-uri de 512 GB.
Dar, ca aproape orice device are și câteva minusuri. Balamalele ce puteau fi un pic mai rezistente, sunetul ingrozitor pe care îl scoate de fiecare dată când bootează, ce eu una nu am reușit să îl scot, deși cred ca se poate dezctiva din BIOS. Bateria mi-ar fi plăcut să țină mai mult, mai ales că e ușor să te plimbi cu Triton 500 după tine. Îngrijirea hardware-ului este foarte dificilă, după ce desfaci șuruburile capacului, te întâmpină o bandă neagră peste toate componentele, iar majoritatea acestora sunt dincolo de placa de bază, deci nu e cel mai accesibil laptop din punctul acesta de vedere. Mi-ar fi plăcut ca Acer să nu renunțe la card reader, iar porturile de pe margine să fie undeva mai în spate, nu chiar în dreptul mouse-ului. Webcam-ul care nu este deloc grozav, lipsa support-ului pentru Windows Hello, mai aduc câteva bile negre, dar rezultatul final la puncte e tot în favoarea lui Acer Predator Triton 500. Și mi-ar fi plăcut o rezoluție un pic mai mare de 1080, un 1440 nu cred că era un capăt de țară, însă ar fi crescut prețul simțitor.
Acer Predator Triton 500 atinge o cale de mijloc între performanță și cost. Performanțele de gaming sunt extraordinare și dacă vrei să faci parte din lumea mobilă RTX dar totuși înghiți un pic în gol când te uiți la prețuri, Triton 500 este un început foarte bun, chiar și configurațiile cu RTX 2060 ce sunt destul de accesibile și oferă o experiență de gaming mai mult decât satisfăcătoare.
Specificații Acer PREDATOR TRITON 500 PT515-51
Procesor | Intel Core i7-8750H, Hexa Core |
Display | Full HD IPS 144 Hz, 1920 x 1080 |
Diagonală | 15,6 inch |
Memorie | 2×16 GB DDR4, 2666 MHz |
Stocare | 2x 256 GB SSD RAID |
Placă video | Dedicată nVidia GeForce RTX 2080 8GB GDDR4 |
Tehnologii placă video | nVidia G-Sync
nVidia PhysX nVidia Surround nVidia Ansel nVidia GameStream nVidia FXAA DirectX 12 GeForce Experience nVidia RTX |
Cameră Web | HD |
Audio | Difuzoare stereo
Microfon Waves MaxxAudio Pro |
Porturi | 1 x Mini DisplayPort
1 x RJ-45 3 x USB 3.1 1 x USB 3.1 type C Gen 2 1 x HDMI 2.0 |
Rețea | 10/100/1000 |
Wireless | 802.11 ac |
Bluetooth | 5.0 |
Dimensiuni (W x H x D) | 35.9 x 25.5 x 1.8 cm |
Greutate | 2.1 kg |
Alte Caracteristici | Touchpad care accepta gesturi de atingeri multiple
Tastatura iluminata RGB Dual Cooling Fans |