Review Acer Spin 5

Review Acer Spin 5

22 dec. 2017 Laptop

De ceva timp nu mai pot pleca în vacanță fără un laptop, aș vrea… dar nu pot. În vacanța din Viena am luat cu mine un Acer Spin 5, modelul SP515-51N.

Spin 5 a fost un laptop chiar interesant de folosit, mai ales în modul „tabletă”, seara, pentru browsing-ul dinainte de somn. Spun modul „tabletă” pentru că Spin 5 este un device de tip 2 in 1. Acesta poate fi folosit atât ca laptop, dar și ca tabletă, rotind ecranul pe spate și utilizând funcția de touch a display-ului.

IMG_7183

Dar hai să intrăm în specificații.

Configurația testată de mine a fost:

Ecran: 15 ” Full HD IPS Touchscreen cu Multi-Touch

Procesor: Intel Core i5 8250U 4 cores @1.6GHz

Placă video integrată: Intel UHD Graphics 620 –  DDR4 Shared graphics memory

RAM: 8GB DDR4

SSD: 256GB Micron M.2

Dimensiuni: 381.50 mm x 258.10 mm x 17.90 mm

Greutate: 2,2 Kg

Baterie: 4-cell 3320 mAh Li-ion

Conectivitate:  Bluetooth 4.0, 1 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 USB 3.1 Type-C, 1 HDMI, 3.5 mm jack, Wi-Fi 802.11ac, card reader

IMG_7270

Design

Laptopul are un design simplist, singurele lucruri pe care le remarci din start sunt balamalele care țin ecranul și îi permit să se rotească la 360 de grade. Acestea par foarte solide și nu au nici un fel de joc. Dacă după un an de folosință s-ar putea să apară… asta nu știu și niciodată nu voi putea testa un device timp de un an de zile.

Am apreciat faptul că Spin 5 se menține destul de subțire, iar exteriorul este complet din aluminiu, ceea ce conferă un plus estetic dar și de rezistență, net peste plastic. Partea inferioară nu are nicio trapă de acces pentru upgrade/înlocuiri. Va fi nevoie de un drum la service sau de o dezmembrare completă pentru a schimba RAM-ul sau a pune un SSD mai generos.

IMG_7254

Tastatura este una normală, similară cu alte modele Acer, iluminată cu lumină albă, foarte plăcută seara.  Touchpadul este ok, destul de mare, dar l-am folosit puțin, preferând să apăs fizic pe ecran de fiecare dată când era nevoie de o mișcare complexă. Touchpadul are și un cititor de amprente în colț pentru un plus de securitate.

IMG_7269

Ecranul arată foarte bine din toate unghiurile de vizualizare, grație tehnologiei IPS. Fiindcă este touchscreen, are un strat extra de sticlă glossy care adună ceva amprente. Acest lucru este greu de observat în majoritatea condițiilor de folosință, dar în zone foarte luminoase sau în lumină directă se observă și poate deranja.

De menționat este și prezența butonului Power în lateralul carcasei, pentru a putea fi apăsat cu ușurință în orice mod îl ții, iar ca bonus avem și buton de volum, tot pe lateral, pentru un control mai ușor. Fiind destul de mare, poziționarea butoanelor rapide este extrem de importantă în modul tabletă.

IMG_7263

Probabil cea mai mare problemă avută cu acest model a fost deschiderea lui, nu ai cum să prinzi rapid ecranul laptopului ca să-l deschizi, nu are vreun notch sau ceva ieșit în afară pe marginea centrală pentru a apuca. A trebuit să tot încerc cu unghiile, iar acest lucru nu poate duce decât la zgâriarea laptopului sau la ruperea unghiei. Îmi imaginez că utilizatorii de sex masculin vor fi și mai enervați de asta… eu măcar am unghii mai mari.

IMG_7268

De asemenea, pentru unele persoane ar putea fi destul de dificil de folosit ca tabletă, din cauza dimensiunilor destul de mari (15,6″). Mie mi-a fost ok, dar am avut momente când am zis că pare cam mare.IMG_7187

 

Performanță

Ceea ce îmi place la acest model este că are generația nouă de procesoare. Acer Spin 5 are procesor Core i5 8250U care, spre deosebire de i5-ul din generația 7, are 4 nuclee în loc de 2. În trecut, seria U o asociam cu low performance, de dragul consumului redus și unei amprente termice mult mai mici. Procesoarele puternice din seria HQ erau cele care aveau 4 nuclee, fiind și mult mai „flămânde” din punct de vedere al curentului consumat. Acum putem renunța la această idee, deoarece unele modele din seria U au 4 nuclee. Așadar, Acer Spin 5 va fi considerabil mai performant grație acestui procesor, dar și puțin mai călduros. Deși la acest model sistemul de răcire pare că face față cu brio, ceea ce e foarte bine.

IMG_7176

În orice aplicație de tip office, chiar și în Photoshop/Premiere Pro, acele 2 nuclee în plus au făcut diferența. Astfel, Core i5 8250U a depășit așteptările, mai ales în multitasking.

Fiind folosit în vacanță, mediul în care a stat nu a fost tocmai ideal (în pat sau în diverse locații prin oraș), dacă ar fi avut probleme cu eliminarea căldurii aș fi observat imediat.

Pot spune că s-a apropiat chiar mult ca timpi de randare de procesoarele din seria veche (Kaby-Lake variantele HQ), ceea ce m-a surprins, iar pentru mine a fost extrem de util, deoarece tot timpul am nevoie de Premiere Pro pentru un video de modificat, chiar și în vacanță.

IMG_7250

La capitolul jocuri, Acer Spin 5 515N nu excelează… Deoarece nu are un GPU dedicat, singura putere de procesare grafică vine de pe chipsetul integrat în procesor,  Intel UHD Graphics 620, chipset care se folosește de memoria RAM DDR4 a laptopului. Pe viitor acest lucru ar putea fi problematic, deoarece Acer Spin 5 are doar 8 GB RAM. Dar insist că nu este făcut pentru jocuri.

Asta nu înseamnă că nu va putea rula nici un fel de joc. Doar că va trebui să fie ori extrem de simple, ori destul de vechi încât să nu pună probleme chipsetului integrat, care de obicei sunt foarte slabe. Poate lipsa GPU-ului este datorată faptului că ar fi generat mult mai multă căldură și sistemul de răcire nu ar fi rezistat. Nu avem de unde să știm, dar pentru cei care speră la performanță în jocuri la un laptop 2 in 1, va trebui așteptat un model cu GPU.

Pe partea audio, difuzoarele de la Acer Spin 5, poziționarea lor, dar și căile prin care sunetul ajunge la utilizator, sunt gândite astfel încât să nu fie blocate indiferent de modul în care este folosit. Poți să îl rotești cum vrei, iar sunetul nu va fi blocat sau înfundat niciodată. Prin intermediul Dolby Audio poți folosi profile pentru fiecare tip de audiție, fie ea muzică, cinema sau apeluri audio.

IMG_7272

Pro:

– Poate fi utilizat în design, pe post de tabletă grafică dacă îl cumperi cu stylus

– Materiale de calitate, aspect premium.

– Performanța ridicată datorită procesorului U din seria 8, care are 4 nuclee în loc de 2.

– Touchscreen cu funcții de multi-touch.

Contra:

– Mă deranjează că e greu de deschis

– Poate fi considerat puțin cam mare pentru un device 2 in 1.

– Lumina puternică poate fi problemă pentru ecran

– Lipsa GPU dedicat 

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.