Review ASUS ZenBook 3 UX390U – un ultraportabil elegant

Review ASUS ZenBook 3 UX390U – un ultraportabil elegant

24 mart. 2017 Laptop

În ultima perioadă am tot testat laptopuri ultra-ușoare (ultrabook-uri), majoritatea având aproape aceleași puncte forte și slabe. Segmentul business căruia se adresează își permite să dea destul de mulți bani pe un laptop super subțire și ușor, dar nu mai este suficient ca laptopul să fie ușor, trebuie să iasă în evidență cât mai mult, păstrând totuși o linie clasică care denotă profesionalism.

Un laptop de tip ultrabook nu se adresează doar segmentului business, ci se adresează oricărei persoane care nu vrea (sau care nu se poate) să se despartă de laptop. Mi se pare potrivit și studenților, celor care călătoresc mult sau fetelor care nu ar vrea să care mai mult decât gentuța drăgută pe care o au. Singurul aspect care face diferența între aceste categorii fiind capacitatea lor de a da destui bani pe un ultrabook.

IMG_2985

Azi o să vă povestesc despre experiența mea cu ASUS ZenBook 3 UX390U – un ultraportabil super elegant.

Review video ZenBook 3 UX390U:

Design

Carcasa noului ZenBook 3 UX390 este construită din aliaje de aluminiu din industria aeronautică. Acest aliaj este cu 50% mai rezistent decât cel folosit în laptopurile obișnuite și din acest motiv laptopul are o greutate de numai 910 grame. Grosimea este de 11,9 mm, deoarece laptopul are balama compactă de numai 3mm.

ZenBook 3 UX390 zici că este de jucărie, la prima vedere îl tratezi ca pe o mică bijuterie, apoi îți dai seama rapid că nu este deloc așa sensibil cum pare.

Bluemarinul arată foarte bine în combinație cu auriul de la logo și de pe margini, îl face să pară modern și elegant. Puteți găsi acest model și în varianta gold.

IMG_2944

Am folosit laptopul aproape trei săptămâni și pe oriunde l-am luat am primit aceeași reacție: „Vai! Ce subțire e!”. Toate persoanele care l-au văzut mi-au zis că și-ar dori un astfel de laptop. Cine nu ar vrea un laptop ușor, subțire, simplu de transportat, elegant, performant, rezistent și comod. Pare laptopul perfect, nu?

Ecran

Ecranul IPS dispune de o diagonală de 12.5 inci și o rezoluție FullHD, acoperit cu sticlă Corning Gorilla Glass 4. Nu sunt prea multe de spus despre ecran. Se vede foarte bine, rezoluția este bună, afişează culori vii, cu unghiuri de vizibilitate foarte largi (179 de grade) și îl puteți folosi și în lumină naturală. Ecranul nu este extraordinar, este așa cum trebuie.

În cutie veți primi și o husă de transport elegantă și utilă.

IMG_2963

Tastatură și audio

Tastatura lui ZenBook 3 UX390 este slim și silențioasă, foarte plăcut de folosit. Nu mi-a plăcut culoarea folosită pentru fontul de pe taste, galbenul acela verzui pare că nu se potrivește cu nimic, preferam să fie alb, gri… Butoanele sunt de tipul ultra-low profile cu retroiluminare ce vă ajută să lucraţi mult mai uşor în condiţii de lumină slabă.

Tastatura se îngustează la numai 2.1mm către margini, lăsând loc pentru sistemul audio cu patru difuzoare, proiectat de specialiștii de la Harman Kardon. Nu pot spune că sunetul se aude foarte bine, dar este suficient de bun pentru a asculta muzică la un volum mediu sau pentru a te uita cu plăcere la filme.

IMG_2974

Touchpad-ul este destul de mare și ușor de folosit. Am încercat să nu folosesc un mouse și m-am descurcat foarte bine (deși eu rar lucrez la un laptop fără mouse). Integrat în touchpad este și cititorul de amprentă folosit pentru a bloca sau debloca laptopul.

Performanță și conectivitate

ZenBook 3 UX390 are un procesor Intel Core i7 -7500U, 2.7GHz (4M Cache, până la 3.5GHz), 16GB de memorie RAM LPDDR3 și o unitate SSD ultra-rapidă de 512GB. Ventilatorul intern are o grosime de numai 3mm, iar heat-pipe-urile din aliaje speciale de cupru ating 0.1mm în grosime. Aerul este circulat și evacuat prin grilele ascunse în balamale, sistemul de răcire fiind eficient, dar nu tocmai silențios atunci când pornește.

Laptopul oferă posibilitatea şi de a edita fotografii în Photoshop, de a edita clipuri video în Premiere Pro şi alte astfel de funcţii mai avansate. Asta dacă nu vă e greu să folosiți la editare un ecran de doar 12,5 inci. ZenBook 3 se descurcă bine pentru un dispozitiv din categoria ultrabook, însă nu se descurcă extraordinar la aplicaţii foarte complexe. Motivul este GPU-ul integrat care nu poate să ruleze aplicaţii şi jocuri care au nevoie de procesare grafică mai performantă. Dacă vreți un laptop super performant trebuie să vă orientați spre seria ROG, nu puteți avea și dimensiuni reduse și performanță foarte bună.

IMG_2973

Dezavantajul cel mai mare la acest laptop este dispariţia port-urilor de conectivitate, acesta beneficiind doar de un jack audio pentru căşti pe partea stângă şi de un conector USB Type-C pentru conectarea de accesorii, care este folosit şi pentru încărcare. Puteți folosi cu ușurință Hub-ul din cutie care permite conectarea la porturi USB, USB-C și HDMI sau puteți cumpăra alte adaptoare, dar nu mulți sunt încântați de ideea de a mai căra și alte cabluri pe care e posibil să le uite sau să le piardă. Nu uitați că sunt disponibile foarte multe soluții software pentru transfer de date și conectivitate WiFi/ Bluetooth.

Baterie

Bateria litiu-polimer de 40Wh cu 6 celule asigură, teoretic, o autonomie de până la 9 ore și poate fi reîncărcată la 60% din capacitate în numai 49 de minute. În practică, după cele aproape trei săptămâni de testare, am observat că bateria ține cel mult 7 ore – depinde și la ce folosești laptopul, noroc că se încarcă foarte repede iar încărcătorul este compact.

IMG_2977

 

ASUS ZenBook 3 UX390 este în top trei cele mai bune ultrabook-uri din punct de vedere al performanței, iar ca design clar este pe primul loc pentru mine. Vă recomand doar să vă cumpărați un hub cu mai multe porturi de conectare, ca să fiți siguri că sunteți pregătiți pentru orice situație.

ZenBook 3 UX390 costă 7.275lei acum la eMAG + 10% pe card cadou – varianta gold.

 

Specificații ZenBook 3 UX390:

Seria UX390UA
SKU UX390UA-GS048R
Preț aproximativ 8.000 lei
Procesor Intel Core i7-7500U, 2.7GHz (4M Cache, până la 3.5GHz)
Sistem de operare Windows 10 Profesional (64bit)
Memorie RAM 16GB LPDDR3
Stocare SSD M.2 PCIE x4 512GB
Ecran 12.5”//LED //Ultra Slim 300nits//FHD 1920×1080 16:9//Glare//NTSC:72%//WV IPS
Ieșire video Displayport 1.2
GPU Intel HD graphics 620
Camera video HD
Wireless  802.11ac+Bluetooth 4.1
USB 1x USB3.1 Type C (gen 1)
Interfață 1x Căști & Audio-in Combo Jack
1x USB3.1-Type C(Gen1)
Audio Built-in speaker
Built-in array microphone
Greutate (Kg) 0.75 Kg (fără baterie)
0.95 Kg (cu baterie cu 6 celule)
Dimensiune (cm) 29.6×19.1×1.20cm
Adaptor Ieșire: 19V DC, 2.37A, 45W
Intrare: 100~240V ACn 50/60Hz
Baterie 40WH, 6 celule, litiu polimer
Tastatură Tastatură iluminată
Accesorii Husă & Adaptor (Type C la Type A/Type C/HDMI)

IMG_2950

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.