Review BenQ W1600UST – proiectorul perfect pentru spații mici

Review BenQ W1600UST – proiectorul perfect pentru spații mici

26 aug. 2018 Altele

BenQ W1600 este un proiector UST (Ultra Short Throw) care m-a surprins prin construcție, dar și prin dimensiunea și claritatea proiecției.

Care este diferența între un proiector UST (Ultra Short Throw), ST (Short Throw) și unul normal – Long Throw (LT) ?

Nici nu știai că aceasta este prima întrebare pe care ar trebui să ți-o pui înainte de achiziționarea unui proiector, nu? 😀

Principala diferență între proiectoare normale (Long Throw) și cele cu Short Throw este legată de construcția lentilei și poziționarea lămpii. Pentru a permite proiectarea unei imagini de aceeași mărime, dar de la distanțe diferite.

Proiectoarele UST au nevoie de cea mai mică distanță pentru a obține aceleași rezultate ca proiectoarele ST (Distanță medie) sau cele normale LT (Distanță mare), dar sunt și cele mai scumpe, din cauza construcției complexe.

Diferența dintre diferitele tipuri de proiectoare se poate observa din raportul Ratio (Rația de proiectare –  raport între diagonala obținută și distanța de proiectare). Acesta este, de obicei, mai mic de un metru pentru proiectoarele cu Short Throw și Ultra Short Throw.

Avantajul principal al unui proiector de tip Ultra Short Throw este faptul că poate proiecta o imagine foarte mare de la distanță mică, fiind ideal pentru spații nu foarte mari, pentru acasă, pentru birouri mai înguste sau în timpul unei prezentări în care prezentatorul interacționează mult cu ecranul. Zic acest lucru, fiindcă prin natura proiecției și unghiul în care se proiectează, prezentatorul nu va mai intra în proiecție chiar dacă stă aproape lipit de perete.

Proiectoarele Short Throw sunt mai scumpe decât cele tradiționale pentru că lentilele sunt mai complexe, iar cele Ultra Short Throw (ca modelul prezentat W1600UST) sunt și mai scumpe, deoarece lentilele sunt cele mai scumpe componente ale acestuia, iar orice imperfecțiune se vede mult mai rău decât la proiectorul normal.

Un alt mic dezavantaj este că ai nevoie de un perete, sau o zonă de proiecție plată. Micile intruziuni sau imperfecțiuni pot crea umbre pe proiecție, deoarece ea vine la un unghi complet diferit față de proiecțiile normale (care vin direct din față).

BenQ are pe site un tool extrem de util pentru a calcula exact ce tip de proiector ai nevoie pentru a proiecta o imagine de dimensiunile dorite. Poți introduce inclusiv dimensiunile camerei în care vei plasa proiectorul, mărimile ecranului și alte detalii.

De exemplu, pentru a proiecta o imagine de diagonală de 3 metri, va fi nevoie să plasezi proiectorul BenQ W1600UST la o distanță de 261 milimetri de perete (spațiul dintre perete și proiector, nu luăm în calcul faptul că lampa este plasată în partea din spate), pe când fratele lui mai mare, pe care l-am testat în trecut – BenQ W1700, trebuie plasat la o distanță de 3844 mm (3.84 Metri), o distanță considerabil mai mare. De asemenea, vei avea nevoie de o cameră mult mai spațioasă și nimic să nu stea între proiector și perete – în raza de proiecție. Am comparat aceste 2 modele pentru că am umblat cu ele în trecut, dar voi puteți alege orice model doriți și calculatorul BenQ vă va da toate informațiile necesare.

Să nu uitați popcornul
Să nu uitați popcornul

De ce să dai 7.500lei pe proiectorul BenQ W1600UST?

BenQ W1600UST este un proiector cu rezoluție Full HD cu Ultra Short Throw, ceea ce înseamnă nu vei avea nevoie de prea mult spațiu acasă sau la birou. În plus, nu vei trece niciodată prin fața proiecției.

Designul lui este foarte interesant, deoarece lampa nu este plasată în locul tradițional. Ea este cumva în spate, la un unghi foarte diferit de cel cu care suntem obișnuiți. Reglarea focus-ului se face prin lateral, printr-o ușă de acces care se dă la o parte.

W1600UST este mai masiv și mai greu față de proiectoarele obișnuite, având 6.2kg și circa 40cm lungime și adâncime. Are picioare pentru adjustări fine și diferite opțiuni de montare fixă, în cazul în care vrei să îl înșurubezi într-o poziție permanentă. Pentru sufragerie este ideal de plasat pe o măsuță mică.

Având lentila într-un loc mai puțin convențional, aceasta nu va fi atinsă din greșeală, și permite, alături de designul și culorile plăcute ale proiectorului, să se facă pierdut ușor prin mobila sufrageriei/camerei/biroului.

3 LED-uri care indică starea proiectorului se află în față, iar o serie de conectori în spate – pentru a fi legat la cât mai multe dispozitive.

Lista de conectori: Computer in (D-sub 15pin) x2(Shared cu component), Composite Video in (RCA) x 1, HDMI x 2(shared cu MHLx1), Audio in (Mini Jack) x2, Audio out (Mini Jack) x1, Audio L/R x1, USB (Type mini B) x1, RS232 (DB-9pin) x1.

Proiectorul are și sistem audio încorporat cu difuzoare de 10W. Nu pot spune că se aude foarte bine, dar asta și pentru că am proiectat un film Full HD, filme care au de obicei sunetul puțin mai încet. Până la urmă am conectat o boxă externă prin cablu jack-jack. Proiectorul a recunoscut boxa imediat și a trimis semnal audio instant.

BenQ W1600UST se poate vinde, opțional, cu un ecran de proiecție de diagonală de 100inch, special creat pentru acesta. Ecranul are o construcție cu multe linii în zigzag care sunt menite să absoarbă lumina mediului înconjurător, pentru a facilita proiecții în zone mai iluminate sau în timpul zilei. Nu am avut și acest ecran în teste, dar e bine de menționat ca opțional.

W1600UST este certificat DLP (Digital Light Processing) – un standard de reprezentare a culorilor foarte ridicat. Lampa are 3300 Ansi Lumen, ceea ce este mai mult decât destul, ținând cont de faptul că nu ai nevoie de la fel de mulți lumeni ca la o proiecție de la distanță. Imaginea a fost foarte clară, datorită lentilelor Ricoh, iar în scenele de acțiune intensă nu am observat nici un fel de motion blur sau sacadare. Lumina este uniformă, dar depinzi destul de mult de uniformitatea ecranului sau a zonei de proiecție. Dacă peretele are zone mai ridicate sau imperfecțiuni, acestea pot crea umbre, datorită unghiului ascuțit de proiectare.

Proiectorul poate fi folosit și la gaming, deși mi se pare destul de greu de urmărit o proiecție atât de mare.

Meniul prin care configurezi cam orice funcție legată de calitatea proiecției este ușor de folosit și a răspuns prompt. Poți schimba cam orice atribut al imaginii, poți inclusiv pune filtre prin care proiecția se modifică în funcție de culoarea peretelui pe care proiectezi. De asemenea, poți seta luminozitate, la gamma, temperatură a culorii, reglaje detaliate pe fiecare culoare, dar are și câteva preset-uri pentru cei care nu vor să se chinuie prea mult.

Lampa lui W1600UST este cotată la maxim 6000 ore, folosită în modul SmartEco. Pentru o utilizare în modul Normal, ea are minim 3000 ore de viață.

Proiectorul poate reda și proiecție 3D, dar ochelarii activi BenQ 3D Glasses se vând separat.

Dacă optezi pentru amplasarea pe un suport de TV sau într-o zonă înconjurată de obiecte, fiți atenți la gurile de aerisire, deoarece proiectorul scoate aer foarte cald prin lateral și e bine să nu fie obstrucționat sau să topească cine știe ce obiect prețios. Să nu ziceți că nu v-am spus.

Concluzii:

Per total, W1600UST este un proiector foarte reușit. Fiind UST, este și mai scump, costând aproape cât frățiorul mai mare BenQ W1700, proiector normal, Long Throw, capabil de proiecție 4K.

Avantajul lui W1600UST este faptul că nu ai nevoie de o cameră imensă pentru a proiecta o imagine de diagonala de 100inch (2.54metri), se încadrează perfect în aproape orice sufragerie sau birou și nu poți deranja proiecția trecând prin fața ei. Practic, costul extra se reflectă într-o mărime mai mare a proiectorului, dar și capabilități de proiecție mai mari având un spațiu redus.

Imaginea este luminoasă, clară și nu are probleme în scenele rapide. Atenție! Suprafața pe care proiectezi trebuie să fie foarte dreaptă și fără puncte care ies în relief care pot crea umbre pe proiecție.

BenQ W1600UST costa in jur de 7.650lei la cel.ro.

Specificații:

Rezoluţie nativă‎ 1080p(1920*1080)‎
Rezoluţii suportate‎ VGA(640 x 480) – UXGA(1600 x 1200) ‎
Luminozitate‎ 3300AL ‎
Sistem proiectie‎ DLP ‎
Contrast Ratio‎ 13,000:1 ‎
Culori afişate‎ 1.07 Billion Colors‎
Lentile‎ F=2.4, f=3.35 mm ‎
Aspect Ratio‎ Native 16:9 (5 aspect ratio selectable)‎
Raport distanţă proiecţie‎ 0.23‎
Dimensiune imagine (diagonală)‎ 86″-140″ ‎
Zoom‎ Fix‎
Tip lampă (putere)‎ 240W‎
Lampă (Normal / Economic / SmartEco)‎ 3000/4000/6000 hours‎
Keystone Adjustment‎ 1D, Vertical ± 40 degrees ‎
Offset proiecţie‎ 138%±5%‎
Frecvenţă orizontală‎ 15~102KHz‎
Rată scanare verticală‎ 23~120Hz‎
Compatibilitate HDTV‎ 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p‎
Compatibilitate video‎ NTSC, PAL, SECAM‎
Nivel Zgomot (Normal/Economic Mode)‎ 35/29 dBA (Normal/Economic mode)‎
Interfeţe‎ Computer in (D-sub 15pin) x2(Shared with component)
Monitor out (D-sub 15pin) No
Composite Video in (RCA) x 1
S-Video in (Mini DIN 4pin) No
HDMI x 2(shared with MHLx1)
Audio in (Mini Jack) x2
Audio out (Mini Jack) x1
Audio L/R x1
Speaker 10Wx2
USB (Type mini B) x1
RS232 (DB-9pin) x1
IR Receiver x1(Front)‎
Accesorii (Standard)‎ Remote Control w/ Battery RCS011
Power Cord (by region) 2.9M
User Manual CD *1
Quick Start Guide *1
Warranty Card (by region) *1‎
Accessorii (Optional)‎ 3D Glasses DGD5
100” Ambient Light Rejection screen (5J.BQE32.001)‎‎
Greutate‎ 6.2KG(w/o wall mount)‎
Dimensiuni (L x Î x A)‎ 385*152*429 mm ‎
Alimentare‎ AC100 to 240 V, 50 to 60 Hz ‎
Consum‎ typical 400W ‎

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.