fbpx

Review „Days Gone” – guest post: Mario Panait

Review „Days Gone” – guest post: Mario Panait

28 apr. 2019 Jocuri

 

Review-ul pentru „Days Gone” este scris de Mario Panaitwww.mariopanait.ro 

„Days Gone” este cel mai nou titlu dezvoltat de SIE Bend Studio (băieții din spatele seriei Syphon Filter și a jocului Resistance: Retribution) și este publicat de Sony Interactive Entertainment. Este disponibil pentru PlayStation 4 și costă 310lei.

Prima dată când am auzit de joc a fost la E3 2016 când a fost prezentat gameplay demo-ul cu fabrica de cherestea. După puțin research am realizat că echipa din spatele jocului a realizat numeroase titluri pe care le-am jucat de-a lungul anilor. Așa că am început să am anumite așteptări de la Days Gone.

Povestea din spatele apocalipsei

Days Gone îl are ca protagonist pe Deacon St. John – motociclist și vânător de recompense. Jocul se petrece într-o lume post apocaliptică populată de ”freakers” – un fel de zombies, dar și numeroase alte facțiuni, precum bandiți, fanatici religioși, și așezări mai mult sau mai puțin civilizate.

Povestea lui Days Gone începe chiar în mijlocul apocalipsei. Deacon, Sarah (partenera lui Deacon) și Boozer încearcă să scape din oraș și să ajungă într-o zonă sigură. Cei 3 ajung la ultimul elicopter care pleacă din oraș, iar Deek este obligat să rămână cu Boozer în timp ce Sarah pleacă cu elicopterul. Cei doi reușesc să scape din oraș și se refugiază într-o muntoasă unde încep să lucreze ca și vânători de recompense. Lucrurile merg onorabil o bună perioadă de timp, dar se înrăutățesc extrem de brusc și cei doi sunt aruncați într-o situație dificilă în Deacon este obligat să se descurce singur.

Cu cât avansezi în poveste cu atât descoperi mai multe detalii despre lumea jocului iar spre final ajungi să descoperi tot felul de lucruri interesante despre virus, dar și despre facțiunile cu care ai tot interacționat de-a lungul jocului. Este o poveste chiar bună, nu o să vă ofer mai multe informații pentru că o să vă stric experiența.

Un open-world plin de pericole

Days Gone este în primul rând un joc open-world, asta înseamnă că ești liber să abordezi situațiile așa cum vrei și cel mai important, din ce direcție vrei. Jocul îți permite să te strecori sau să tragi în tot ce mișcă. Titlul nu impune prea multe restricții când vine vorba de abordarea pe care vrei să o ai în completarea obiectivelor.

Days Gone îți oferă mereu ceva de făcut. Poți să navighezi lumea jocului și să găsești un checkpoint NERO sau poți să dai peste un cuib freakers. oferă numeroase obiective principale și secundare pentru a te ține în fața consolei. Deși jocul se petrece într-o lume post-apocaliptică vei întâlni constant oameni care au nevoie de ajutorul tău, baze ale bandiților, dar și capcane, animale salbatice, cuiburi și hoarde de freakers.

Cel mai important lucru este că indiferent de cum vei interacționa cu lumea jocului, fiecare acțiune își va aduce experiență. Experiență pe care o vei folosi pentru a îți imbunătății personajul într-un fel sau altul.

Skilltree-uri și progresie

Deacon St. John are un skill tree cu diferite ”talente”, împărțite în 3 categorii distincte Melee, Ranged și Survival. Fiecare categorie are numeroase Tier-uri de abilități, iar fiecare abilitate deblocată îți simplifică puțin experiența de joc, dar nu te fac mai puternic.

Majoritatea upgrade-urilor sunt destul de minore, dar sunt câteva skill-uri care sunt absolut esențiale. Cele mai importante skill-uri mi s-au părut Focused Shot, Crowd Control, Field Repairs, Escape Artist și Ear to the Ground, dar mai sunt și alte abilități utile care îți permit să omori un atacator cu o lovitură critică sau să încarci armele în timp ce te miști.

Singurele upgrade-uri care te fac mai puternic sunt injectoarele pe care le vei găși prin lumea jocului, mai ales la checkpoint-urile NERO.

Un alt lucru pe care îl poți dezvolta și îmbunătății este motocicleta lui Deacon. După aproximativ 2 ore de joc vei putea să-ți personaliezi și să îți îmbunătășesti motocicleta. Days Gone îți oferă o varietate de de upgrade-uri și opțiuni pentru a construi cea mai bună motocicletă din post-apocalipsă.

Gadget-uri pentru orice situație

Days Gone oferă un sistem pentru crafting care îți poate oferi un avantaj tactic peste inamici. Poți realiza melee-uri noi, amortizoare pentru arme, bandaje, săgeți și capcane din obiectele pe care le aduni și le poți folosi pentru a avea un avantaj în luptă. Important este să cauți obiecte peste tot prin lumea jocului.

Ești răsplătit pentru fiecare joc pe care îl cercetezi și uneori obiectele pe care le găsești te pot scoate dintr-o situație dificilă sau te pot ajuta să completezi o misiune mult mai rapid și eficient.

Atenția la detalii

Days Gone este mai multe decât un open-world cu zombies și motociclete. Este un joc plin de detalii pe care le poți trece foarte ușor cu vederea dacă nu ești extrem de atent.

Amortizorul pistolului, spre exemplu, este realizat dintr-o piesă găsită în motoarele mașinilor și este esențial atunci când vrei să elimini inamicii fără să faci gălăgie. Este o unealtă folosită extrem dar nu cred că foarte multă lume a observat faptul că amortizorul începe fără o gaură de ieșire.

Piesa se deteriorează pe măsură ce este folosită, iar după primul foc apare o gaură pe partea pe care iese glonțul. Este un detaliu mic, dar un detaliu important.

Concluzie

Days Gone vrea să fie un open-world cu o lume interesantă și o poveste captivantă și în opinia mea reușește să fie tot ce și-a propus. Este un joc destul de mare și plin de detalii, dar nu este un joc perfect. Sunt o mulțime de lucruri de făcut prin lumea jocului și cu siguranță unele lucruri vor părea repetitive, dar la finalul zilei Days gone este un joc bun care, în opinia mea, merită jucat.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.