Marvel’s Spider-Man – Primul păianjen pe care îl plac

Marvel’s Spider-Man – Primul păianjen pe care îl plac

14 sept. 2018 Jocuri

Insomniac Games, producătorii Marvel’s Spider-Man, sunt cunoscuți pentru alte serii de jocuri, cum ar fi Ratchet & Clank sau Resistance, jocuri destul de apreciate, dar cu Spider-man s-au întrecut pe ei.

Jocul a fost lansat pe data de 7 Septembrie 2018, fiind disponibile diverse preview-uri chiar înainte de lansare, la câteva conferințe de gaming.

Jocul a avut Day1 Patch (versiunea 1.04), care a introdus multe lucruri noi și a rezolvat diferite probleme, eu am jucat versiunea 1.02 și 1.03. Așadar, acest review poate avea mici modificări față de momentul lansării jocului către public.

În primul rând, țin să mulțumesc Playstation România pentru copia de review.

Experiența mea în jocuri pe Playstation este relativ limitată, încă învăț. Așa că am jucat jocul împreună cu o persoană care se descurcă mult mai bine cu sistemul de luptă foarte rapid prezent în acest joc – Sphincs.ro. Dar îndată ce deprinzi mecanicile jocului, totul are sens, chiar m-am descurcat onorabil, pe dificultatea medie a jocului.

Povestea jocului

Povestea jocului are ca personaje principale cam aceleași personaje cu care suntem familiarizați, dar rolurile sunt puțin schimbate. Vei întâlni personaje îndrăgite, precum Mătușa May, în ipostaze diferite, ipostaze neîntâlnite în filmele lansate până în prezent, dar care respectă cumva universul Spider-Man. Acest lucru mi-a plăcut, deoarece a adăugat o doză de imprevizibilitate jocului. Dacă ar fi reconstituit povestea clasică, din benzi desenate, show-urile animate sau vreun film, poate ar fi fost puțin previzibil și devenea plictisitor, chiar dacă era executată bine. Așa ai rețeta familiară dar cu modificări mici, încât să păstreze totul interesant, chiar și pentru fanii lui Spider-Man.

Peter Parker este în continuare Spider-Man, evident, dar jocul ne prezintă un Spider-Man mai experimentat, trecut prin multe, care nu mai lucrează la Daily Bugle, ba chiar este învățăcelul lui Otto Octavius. Aunt May are o poziție de conducere într-un adăpost pentru oamenii străzii, Mary-Jane este o reporteriță la Daily Bugle, iar Norman Osborn este primarul orașului New York. Chiar dacă povestea este diferită de cea standard, personajele întâlnite vor avea o familiaritate ridicată și se încadrează cât de cât în așteptările tale, ca și cunoscător al universului Spider-Man. Dacă joci acest joc fără să fi văzut nimic legat de Spider-Man toată viața ta (improbabil), te vei bucura de o poveste plăcută, cu diverse întorsături de situație și unul sau mai mulți bad-guys care sunt dezvoltați acceptabil.

Acțiunea se întâmplă în New York, cum am mai spus. Un New York foarte similar realității, cu modificări suficiente pentru a putea fi propice mișcărilor lui Spider-Man, evident, și pentru a avea toate clădirile/zonele relevante poveștii. Orașul este free-roam, open world, adică poți să te plimbi pe oriunde, povestea fiind spusă prin intermediul unui fir principal de misiuni, de la care te poți abate oricând pentru a face multitudinea de task-uri sau misiuni secundare. Acestea sunt importante pentru multele tipuri de upgrade-uri pe care ți le poți pune, dar și pentru a descoperi tot ce are acest univers să îți ofere.

Upgrade-urile depind de diferite Tokens. Tokens ce se obțin prin New York, plimbându-te și oprind diferite crime (evenimente random care se întâmplă prin oraș), colectând ghiozdane ascunse de tine, făcând poze la obiective importante ale orașului, cucerind diferite baze ale diverselor grupări de crimă organizată, urmărind porumbei (Da… „zbori” printre clădiri după porumbei) sau participând la diferite misiuni pentru curățarea mediului orașului. Fiecare activitate dă un tip de token diferit, iar fiecare upgrade necesită unul sau o combinație de tokens pentru a putea fi deblocat.

Upgrade-urile pot fi:

  • Costume noi – Jocul are nu mai puțin de 27 de costume (înainte de lansare), cu numărul lor posibil să crească pe viitor. Fiecare costum are o putere asociată, dar acestea pot fi folosite în același timp cu alt costum, condiția fiind să deblochezi costumul care are puterea pe care dorești să o folosești. (de exemplu, puterea mea preferată: Poți să îți încarci electric pumnii pentru a electrocuta grupuri de inamici, în timp ce te lupți cu ei. După ce ai deblocat costumul care știe să facă asta, poți folosi puterea pe orice costum).
  • Mod-uri pentru costum – Poți folosi 3 mod-uri pentru costumul tău. Acestea sunt mici îmbunătățiri ale rezistenței tale sau a puterii în luptă, în funcție de ce alegi.
  • Gadgets – Spider-Man avea o groază de gadget-uri, iar în acest joc te poți folosi în lupte de câteva din ele. Acestea pot fi Mine care trag inamicii și îi blochează în pânză, Drone-Păianjen care zboară și trag în inamici (perfecte pentru a separa un grup mare de inamici în grupuri mai mici), diferite tipuri de Web-Shooters etc. Aceste Gadget-uri pot fi upgradate cu ajutorul token-urilor pe care le obții în oraș.

  • Skills – Există un arbore de abilități / mișcări ale lui Spider-Man cu 3 ramuri principale. Skill-urile le poți debloca pe măsură ce avansezi în nivel și primești skill-points. Acestea pot debloca mișcări noi în combat, unele extrem de utile, sau te pot face mai rezistent sau mobil. Skill-urile pot fi extrem de benefice în diferitele challenge-uri, pe care le poți relua oricând, pentru a obține un scor mai bun. Aici devin foarte utile skill-urile pentru mobilitate prin oraș. Experiența necesară trecerii prin niveluri poate fi dobândită prin terminarea misiunilor principale, secundare, a diferitelor task-uri prin oraș sau a oricărui eveniment sau item colecționat. De asemenea, ai așa numitele Benchmarks, un fel de Achievements pentru cum îl controlezi pe Spider-Man prin univers.

Producătorii trebuie lăudați pentru că Firul narativ principal poate fi dus cap-coadă fără a fi constrâns să treci și prin misiuni secundare, sau să petreci X timp prin oraș pentru a colecționa tokens. Fiecare își poate alege ritmul la care joacă acest joc și cât de mult vrea să exploreze din New-York.

Evident, dacă vrei un anumit costum sau anumite upgrade-uri pentru Spider-Dronele tale, cumva ești nevoit să obții câteva token-uri pentru a le putea debloca, dar nu vei pierde prea mult timp dacă te interesează doar povestea principală și atât. Totuși, țin să menționez că recomand parcurgerea jocului în totalitate, deoarece toate activitățile secundare au anumite informații despre univers, sunt amuzante și sunt foarte bine creionate. De exemplu, ghiozdanele pe care le cauți prin tot orașul sunt pline de mici obiecte care au de obicei un clip audio atașat care îți explică originea lor.

Un mic comentariu îl am la structura conținutului orașului este acela că se complică intutil lucrurile. Orașul este împărțit în zone, care pot fi vizualizate cu ajutorul hărții. Acestea sunt inițial lipsite de orice semn, până când te plimbi pe la fiecare zonă în parte și deblochezi turnurile radio principale. Aceasta pare un pas adăugat ulterior doar pentru a avea un mini-game super simplist, dar complică lucrurile. Nu m-ar fi deranjat dacă aceste turnuri nu existau, deoarece devin foarte repede irelevante.

Toate activitățile secundare prin care colecționezi multitudinea de Tokens prezentă în acest joc (momentan 6 tipuri diferite, dar numărul lor cred că va crește prin DLC-uri – în afara de Skill Points, care sunt separat) sunt activități care sunt similare cu cele întâlnite prin alte jocuri (din seria Assassin’s Creed sau Batman Arkham) dar au acel mic twist Spider-Man. Sunt legate puternic de universul Spider-Man, prin mecanici unice sau modul cum ajungi la ele, încât devin chiar fun și neplictisitoare, deși m-am enervat de câteva ori urmărind porumbei prin oraș.

Mecanica cea mai utilizată în călătoria prin oraș, deși există și Fast Travel, este web-swinging-ul printre clădiri sau alte obstacole. Acesta este foarte bine realizată, iar pe măsură ce avansezi în niveluri și deblochezi mișcări noi, devine din ce în ce mai fun să ajungi la obiectivul tău. Am folosit Fast-Travel dar recunosc că au fost momente când am preferat web-swinging-ul pentru că este foarte bine implementat, iar jocul nu a stagnat nici măcar o secundă. Prinzi niște viteze destul de mari dacă folosești corect mecanicile, iar jocul se mișcă foarte fluid pe PS4 Pro atât la rezoluția 1080p, cât și la 4K.

Grafica jocului nu este cea mai realistă, accentul punându-se pe fluiditate și similaritatea cu universul Marvel.

Aspectul general al jocului este foarte plăcut, iar personajele se comportă exact cum te aștepți din desenele vechi. Mișcările de luptă ale lui Spider-Man par cumva familiare, ca și cum le-ai mai văzut toată viața ta în diferite creații Marvel, fie ele animații sau comics. Toate pozele din acest articol sunt făcute cu opțiunea de Screen Share de la PlayStation 4 Pro, dar și câteva cu placa de captură Elgato HD60. Toate arată foarte bine. Jocul la lansare are și Photo Mode, dar acesta a fost indisponibil în varianta de Review.

Deși inițial am crezut că jocul are un ciclu de zi-noapte cursiv, am observat că acesta este foarte bine stabilit în funcție de misiunile pe care le faci, fie ele principale sau secundare. Am constatat acest lucru când am pornit o misiune secundară dimineața și jocul a decis că trebuie reîncărcat orașul și misiunea a început noaptea, după care am revenit la dimineață la completarea ei. După terminarea poveștii principale a jocului ,vei reveni la oraș pentru a putea termina și toate obiectivele secundare. Atunci poți selecta ce moment al zilei să fie, din meniu, zi sau noapte.

Sunetul este foarte bine făcut, cu efecte plăcute și destul de autentice din punct de vedere al universului Spider-Man. Coloana sonoră este bună, potrivită pe momente cheie ale jocului sau pe lupte mari. Recunosc că nu am stat tot jocul să urmăresc deoarece eram mult prea „in-the-zone” cu sistemul de luptă.

Luptele din joc sunt similare cu ce am mai întâlnit în alte jocuri din seria Batman Arkham, doar că sunt puțin mai rapide și MULT mai distractive.

Insomniac Games a implementat o mare parte din arsenalul lui Spider-Man în universul jocului, inclusiv în luptele sale. Așadar, ai multe mișcări specifice, ai mecanici care depinde de pânza ta (poți folosi pânza pentru a te apropia de inamici, pentru a-i lipi de pereți, pentru a arunca cu ei în toate părțile etc), diferite dodge-uri, interacțiuni cu mediul, gadget-uri, puteri, totul cu aroma specifică Spider-Man. Acestea contribuie la o experiență deosebită și chiar fun. Evident că mișcarea mea preferată este să imobilizezi într-un mod sau altul inamicii în pânză, fie ea pe perete, pe jos, în aer sau lipită de alți inamici sau mașini. Pentru asta ai câteva skill-uri pe care le poți folosi, dar și anumite gadget-uri care îți pot face experiența cât mai amuzantă. Preferata mea este Trip-Mine-ul, deoarece o plasezi și trage inamicul care trece pe lângă ea, blocându-l în pânză.

Marvel’s Spider-Man_20180908204743

Chiar și modul în care scanezi mediul înconjurător pentru dușmani sau obiective este similar cu Detective mode din Batman, poate nu la fel de detaliat, dar e similar.

Skill-urile pe care le deblochezi adaugă complexitate luptelor, dar și posibile noi moduri de abordare a diferitelor obiective. Este foarte mișto, de exemplu, să reiei lupta pentru o Bază inamică (bazele inamice sunt clădiri/zone pe care le cucerești pentru Base Tokens) complet diferit față de cum ai atacat-o prima dată, datorită mișcărilor noi învățate. Nu vă speriați, fiecare mișcare nouă apare în ecranul de Moves List, pentru a putea vedea combinația de butoane necesară ca să o faci.

Totuși, în luptele mari, boss fights, sau anumite lupte mai grandioase, am dat de QTE-uri (Quick Time Events) dar și de niște cinematic-uri cam lungi în mijlocul luptei. Asta cumva rupe din rapiditatea jocului și am avut impresia că strică ritmul. Filmulețele în sine sunt chiar bine realizate, dar sunt unele lupte unde abia ai prins mecanica prin care învingi boss-ul că trebuie să stai 2 minute să aștepți derularea Quick Time Event-ului ca să poți apăsa o dată pe 2 butoane și să revii la luptă. Parcă rupe din ritmul jocului și uneori mi-am dorit să am posibilitatea de skip, pentru că din neatenție am ratat de câteva ori momentul exact când trebuia să apăs ceva și am murit.

Marvel’s Spider-Man_20180908215222

Jocul te mai pune și în locul altor 2 protagoniști pentru câteva misiuni scurte, de obicei de stealth. Evident că acele misiuni sunt cumva o altă rupere de ritm, deoarece nu beneficiezi de puterile lui Peter Parker, dar producătorii au ales să spună astfel o parte din poveste, privită prin ochii altora, mai interesant decât ar fi fost o scenă de dialog prin care să afli tu ce s-a întâmplat. Mi s-a părut o alegere bună, diferită de clasica expozițiune prin dialog/cinematic deoarece cumva trăiești întâmplările, chiar dacă eroul principal nu a fost prezent.

Jocul, deși are o groază de Tokens și tipuri de „valută” diferite, fiecare cu modul specific de obținere, nu pare extrem de încărcat. În afară de problema mea cu Turnurile Radio, pe care le găsesc inutile, țin să mă mai leg de mini-game-urile din Laboratorul de Cercetare unde este angajat Peter Parker. Ai parte 2 tipuri de mini-games, cărora sincer nu le-am văzut o folosință anume, sau o finalitate. Doar sunt acolo, nu știu dacă trebuie neapărat să le faci, chiar dacă le-am făcut pe toate pentru a obține niște Research Tokens în plus. Sunt simple, limitate și dacă nu existau nu le duceam dorul pentru că rup din ritmul foarte rapid al jocului și nu într-un mod plăcut ca misiunile cu alți protagoniști.

Nu ar fi un univers Marvel dacă nu ar avea și umorul tipic. Jocul este împânzit de replici amuzante, Peter Parker este exact cum îl știm, diferite interacțiuni între personaje sunt și mai bune din cauza aceluiași umor. În plus, din când în când intervin diferite Podcast-uri ale lui JJJ, podcast-uri foarte amuzante, care fac tranzitul prin oraș și mai bun, Și avem Twitter Feed, cu comentarii de la cetățeni, care este foarte bun 🙂

Per Total Marvel’s Spider-Man este un joc foarte bun, pe care îl recomand cu căldură oricui.

Un sistem de combat rapid, divers și foarte plăcut, făcut exact cum trebuie pentru universul Spider-Man, plus grafica fidelă aceluiași univers, nu extrem de detaliată, dar care permite o experiență fluidă în cele mai rapide momente atât în combat, cât și când zbori printre blocuri, îți oferă o experiență incredibilă.

Povestea jocului, deși puțin diferită de toate poveștile spuse cu Spider-Man în trecut, este interesantă, cu diferite momente puternice și cu personaje care își păstrează valențele cu care suntem obișnuiți.

Călătoria prin oraș cu ajutorul Web-Swinging este exact cum trebuie făcută și m-a făcut de multe ori să ignor funcția de Fast Travel pentru a încerca diverse cascadorii. Are câteva mecanici în plus și unele joculețe care sunt cam semi-inutile, plus QTE-urile de care nu mai scăpam. Dar te vei distra copios cu acest joc, mai ales în luptele cu bad-guys.

P.S. Apare și Stan Lee în acest joc, atât ca personaj, dar și cu voce. Este neașteptat și amuzant.

P.P.S. Deja a fost anunțat primul DLC, care va introduce și mai multe TOKENS  :))

Câteva imagini Full Size la sfârșitul articolului:

Marvel’s Spider-Man_20180908113944

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.