Panasonic Lumix DC-GX9M este o cameră mirrorless destul de mică și ușoară, foarte bună de cărat prin vacanțe unde nu vrei să umblii cu DSLR-ul, dar nici poze cu telefonul nu vrei să faci. E un fel de middle-ground destul de ok între cele 2, suficient cât să scoată poze drăguțe, fără să dai faliment când o cumperi.
Dimensiunea senzorului de 20.3 MP. este de 17.3 x 13.0 mm, iar obiectivul cu care vine în kit este un Lumix G Vario 12-60mm cu stabilizare Power OIS.
Greutatea camerei, cu tot cu obiectivul montat, este de aproximativ 600 grame.
Ce mi-a plăcut la Panasonic Lumix DC-GX9M:
În momentele în care vrei să prinzi un subiect în mișcare și nu ai prea mult timp de pregătire, modul 4K burst este foarte bun. Poți face 30 cadre pe secundă, din care poți extrage după diferite poze sau transforma în filmare/gif, după bunul plac.
Pentru cei care sunt începători sau pentru a-ți face viața mai ușoară fiindcă ai prins acel cadru one-in-a-million, pe lângă Focalizarea manuală și automată, Panasonic Lumix GX9M are și un al treilea mod de Focalizare, denumit Post Focus. Acesta este similar cu Live Focus implementat pe diferite telefoane Samsung, unde faci o poză, iar ulterior, cu ajutorul ecranului cu touchscreen poți să alegi unde să fie focalizarea sau să schimbi focalizarea, exact unde dorești tu. Acest tool este extrem de util în foarte multe circumstanțe, chiar dacă fotografii profesioniști nu se vor folosi de el.
Vizorul are ecran LCD și se poate roti în plan vertical cu până la 90 grade. Camera mută imaginea pe vizor îndată ce senzorul de proximitate îi spune că te-ai apropiat de el. Această funcție poate fi oprită, desigur, din meniu, sau cu ajutorul butoanelor, mai ales că, fiind în lateral vizorul ai șanse mari să acoperi cu degetul senzorul când încerci să apeși ceva pe ecran sau în diferite moduri de ținere a camerei.
Un mare avantaj al camerei Panasonic Lumix GX9M este faptul că se poate încărca prin portul micro-USB. Acest lucru permite folosirea unui cablu normal, de telefon sau orice alt device compatibil. Mult mai convenabil pentru vacanțe, deoarece te cari cu mai puține cabluri după tine, dar ai și șanse să găsești mai ușor un cablu/device/baterie pentru încărcat la nevoie. Capacul care acoperă portul HDMI și portul de încărcare micro-USB este puțin ciudat de acționat și durează ceva timp până te obișnuiești cu mișcarea necesară deschiderii lui. (trebuie să tragi puțin lateral și să apeși ca acesta să alunece în interior în locașul său, manevră care necesită ceva dexteritate).
Pentru cei care vor să îl ia pentru vlogging, Lumix GX9M are un mare dezavantaj, anume ecranul. Acesta nu se poate rabata în lateral, în sus sau în jos. Astfel, nu te poți vedea în timp ce filmezi. Ecranul tactil de 3″ se rabatează doar vertical, cu până la 90 grade și atât. Sistemul se acționează destul de dificil și nu am avut prea multe situații în care a fost util întradevăr.
Dar ai bine vă las cu câteva poze făcute cu Panasonic Lumix GX9M în Budapesta:
31