fbpx

Review Samsung QLED Smart 65Q80RA

Review Samsung QLED Smart 65Q80RA

1 iul. 2019 SmartHome, Televizoare

În urmă cu trei săptămâni au primit la testat un super SmartTV din gama Samsung Q80R – modelul QE65Q80RATXXH – O alternativă tentantă la televizoarele flagship Samsung. Tentantă, dar tot foarte scumpă – acest model costă 13.300lei!

Oferind o performanță superioară a imaginii 4K UHD, cu nivele excelente de negru și culori foarte bogate, televizorul Q80R este o alternativă la televizoarele high-end, mult mai scumpe oferite de Samsung, nu că acest model nu e scump…



Samsung QE65Q80RAT este foarte bine echipat, cu direct full array backlight, o platformă SmartTV cu foarte multe funcționalități și dispune de o nouă tehnologie antireflecție și contrast.

La fel ca restul modelelor de la Samsung din 2019, cu excepția Q60R, Q80R folosește tehnologia FALD (Full Array Local Dimming) backlight pentru o precizie mult mai bună a culorii, dar și un contrast mult mai puternic. Partea mai puțin atractivă acestei tehnologii este că televizorul este mult mai gros (5,7 cm) și mai greu față de alternativele OLED, dar această problemă este specifică QLED-urilor în general, fiind mult mai groase decât televizoarele ultra-thin ce se bazează pe tehnologia OLED.

Q-ul din QLED înseamnă că Samsung folosește tehnologia quantum dot pentru a îmbunătați culorile produse, însă Samsung a îmbunatațit această tehnologie atât de mult, încât cele mai recente modele au performanțe cu mult peste quantum dot. Una din aceste îmbunătațiri este bineînțeles full array backlight. Dacă modelele OLED nu au nevoie de retroiluminare (backlight), fiecare pixel poate emite singur lumina, panourile QLED au nevoie de retroiluminare ceea ce le face mai grele și mai voluminoase.

Un feature nou este Ultra Viewing Angle, ce folosește un strat care reduce reflecțiile și îmbunătațește fidelitatea culorilor. Sincer, îmi pare cea mai mare îmbunătațire adusă tehnologiei QLED în acest an, permițând-i să concureze fără probleme cu ecranele OLED în materie de unghiuri de vizionare.

Meniul este foarte responsive și ești întâmpinat de o multitudine de aplicații și servicii de streaming. Mi-a plăcut foarte mult când scrolezi prin serviciile de streaming și ai și un mic preview al unor titluri, sau dacă ești logat, recomandări și posibilitatea de a relua rapid serialele începute.

Interfața smart îți recomandă următoarea literă în funcție de căutarile tale precedente, intuind foarte rapid ce voiam să caut. Și chiar și un meniu special cu tutoriale de utilizare a televizorului. E și un manual de cum să utilizezi manualul 😀

Q80R este un televizor elegant de 65”, marginea metalică este destul de subtire și nu iese în evidență, iar colțurile sunt rotunjite. Standul central este foarte rezistent în ciuda aspectului minimalistic și mult prea subțire.

În ce privește conectivitatea, Q80R are patru porturi HDMI v2.0, două porturi USB, Ethernet LAN, digital optical audio out, cât și mufe pentru conexiunea prin cablu și Wi-Fi dual-band.

Telecomanda mi-a plăcut în mod deosebit, mai ales pentru că are foarte puține butoane și un design minimalistic. Samsung a decis să includă și trei butoane pentru cele mai populare servicii de streaming, Netflix, Amazon Prime Video și Hulu. Mi-ar fi plăcut și mai mult dacă adăugau și un buton de setări, singurele variante pentru a ajunge la setări fiind ori să scrolezi prin tot meniul, sau să folosești funcția Bixby voice control.

Samsung s-a gândit și la gameri, într-o oarecare măsură. Q80R beneficiază de tehnologia AMD FreeSync, însă funcționează doar prin HDMI, ceea ce înseamnă că Nvidia FreeSync prin DisplayPort nu are nici un beneficiu aici. Ai și mici jocuri simpliste pe care le poți juca direct pe televizor folosind telecomanda.

Samsung continuă să meargă pe propriile standarde HDR, promovând HDR10+ în ciuda mult superiorului Dolby Vision.

Îmi place foarte mult și modul ambient ce îți transformă televizorul într-un obiect de decor, înlocuind ecranul negru cu un fel de screen-saver inteligent. Poți seta o imagine interactivă ca fundal, Q80R vine cu o gramadă de astfel de imagini, poți afisa informații precum data și ora, sau îl poți personaliza folosind o imagine a peretelui real din spate pentru a încadra ecranul perfect în decorul camerei tale. Televizorul poate detecta paleta de culori din cameră, transformă culorile în filtre și le aplică imaginii de pe ecran sau, ce mi-a placut mie cel mai mult, grila de iluminare ce te lasă să selectezi dintr-o varietate de opțiuni, precum neon pentru ocazii speciale.

Q80R oferă o interfață ultra-responsive, o eficiență impresionantă alături de o mulțime de caracteristici, atât pentru gameri cât și pentru utilizatorii ce preferă device-urile Smart Home. Q80R oferă o calitate a imaginii impresionantă, datorită procesorului Quantum 4K și inteligenței artificiale ce sporește calitatea imaginii, adaptând conținutul la condițiile de vizionare în timp real. Culorile ramân stralucitoare și fidele indiferent de unghiul din care privești datorităa tehnologiei Ultra Viewing Angle ce distribuie lumina uniform pe suprafața ecranului, fiind reduse pierderile.

M-a impresionat la Q80R și Dynamic Black Equalizer, ce îți oferă o vizibilitate mai bună pentru imaginile întunecate și analizează în detaliu scenele pentru a optimiza calitatea imaginii, și modul inteligent, ce adaptează luminozitatea și volumul în funcție de ambianța camerei tale. Poate adapta chiar și sunetul pentru a se potrivi conținutului TV, precum amplificarea dialogului sau evidențierea vocii solistului în concert.

Pe scurt, cu Samsung QE65Q80RAT sigur o să ai parte de o imagine impecabilă. Este un televizor QLED de calitate, ce oferă imagini cu un negru impresionant, culori vibrante și detalii extraoridinare. Totul într-un design minimalist și elegant.

 

P.S. Sper că v-au plăcut gif-urile 🙂 Gândiți-vă că dacă așa se vede imaginea televizorului în gif-uri de o calitate slabă… imaginați-vă cum se vede imaginea în realitate 😀

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.