Am fost surprinsă în trecut de un Viking, un sistem făcut de PC Garage și pe care eu l-am folosit aproape o lună de zile.
De data asta, PC Garage s-a gândit să-mi trimită în teste un sistem gaming pentru cei cu buget foarte redus: Ranger V6.
Ranger V6 costă doar 2.500 lei. Acesta a fost ulterior înlocuit cu Ranger V7, dar este în esență același sistem, cu aceleași componente interioare, singura diferență fiind o carcasă schimbată și trecerea la o placă de bază care are în plus un slot M2, pentru conectarea SSD-urilor ultra rapide. Per total, Ranger v7 este un pachet puțin mai bun, la aceiași bani ca Ranger V6.
Mie îmi plac și numele lor – să zic că voi lua cu mine un Viking sau un Pădurar (Ranger).
Designul este unul simplu, aspectul exterior este dat de carcasa Segotep Legend C2. Aceasta are un panou lateral cu o fereastră transparentă pentru a putea admira interiorul foarte bine aranjat de cei de la PC Garage. Ca la Viking, avem parte de asamblare Gold, care include și un cable management bine făcut, pentru a spori airflow-ul interior, rezultând în o viață mult mai ușoară pentru componentele interne, deoarece temperaturile sunt menținute în parametri cu mai puțin efort din partea ventilatoarelor. În partea frontală avem 3 conectori USB, dintre care unul este 3.0, jack de microfon și căști, pe lângă butoanele de Restart și Shut Down.
Lumina din interiorul carcasei este roșie, combinată cu lumina ventilatoarelor, tot roșie, pentru a crea un efect foarte interesant, agresiv. Totuși, pentru cei care nu vor iluminat în interiorul carcasei, acesta nu se poate opri. E bine de știut.
Air-flow-ul este asigurat de amplasamentul ventilatoarelor carcasei: unul în față pus să tragă aerul în carcasă și unul în spatele carcasei care evacuează aerul cald, ambii de 12cm diametru.
Sursa și HDD-ul sunt plasate în partea de jos și ascunse cu ajutorul unui shroud pentru a păstra un aspect cât mai curat. Accesul la interior se face foarte ușor pe partea cealaltă a carcasei, iar curățarea lui este ușoară, datorită modului în care au fost adunate firele. Numărul maxim de unități de stocare ce pot fi instalate este 4: 2 SSD 2.5″ + 2 HDD 3.5″.
Remarc, iarăși, faptul că se poate adăuga foarte ușor extra RAM, datorită interiorului spațios, dar, mai ales un nou SSD, care este necesar. Cum SSD-urile sunt din ce în ce mai ieftine, cu aproximativ 200 lei poți găsi ușor un model pe placul tău, pentru a fi pus ulterior în carcasă. Dacă nu te pricepi, sau nu vrei să strici wire management-ul, sunt sigură că băieții de la PC Garage te vor ajuta să instalezi componenta nouă.
Specificații principale:
Procesor: AMD Ryzen 3 2200G
RAM: 1 x 8GB DDR4 3000Mhz
Placa Video: Gainward GeForce GTX 1050 2GB
HDD: 1TB Seagate Baracuda 7200rpm
Procesorul AMD Ryzen 3 2200G rulează 4 nuclee la 3.5 GHz, iar performanța acestuia este foarte bună pentru ce preț are. Acesta va ține pasul cu majoritatea task-urilor, atât în Windows cât și în jocuri, fără să creeze un bottleneck de performanță pentru restul componentelor. Dacă vrei să folosești Ranger-ul și la task-uri complexe, cum ar fi randare video, soft-uri tehnice bazate pe ecosistemul CAD atunci un procesor superior este recomandat. Nu zic că nu vor rula, doar că va dura ceva mai mult.
Placa video Gainward GeForce GTX 1050 2GB este una entry-level pentru gaming, destul de capabilă cât să ruleze aproape orice joc lansat, dar pe setări medii sau inferioare. În banii aștia nu vei găsi un model mai capabil.
Hard Disk-ul este un Seagate este de 7200rpm, deci va avea rate de transfer decente, nu va împiedica rularea jocurilor, dar el nu lucrează cel mai bine singur, ci în tandem.
Înainte să apăs butonul de Power, pentru a porni Ranger-ul, știu care va fi primul lucru pe care îl voi sugera ca upgrade – achiziționarea ulterioară a unui SSD pentru a muta Windows-ul pe el. În funcție de mărimea SSD-ului achiziționat, puteți adăuga și cele mai folosite programe/jocuri pentru a spori performanța Ranger-ului. Acesta nu este implementat în configurația standard pentru a menține prețul redus al pachetului, Ranger fiind un sistem entry-level pentru gameri la început de drum sau pentru părinți care vor să își inițieze odraslele în acest domeniu fascinant.
O a doua îmbunătățire, mai puțin necesară ca un SSD, ar fi adăugarea a încă 8GB de RAM pentru future-proofing. Fiți totuși foarte atenți să achiziționați un modul compatibil cu cel deja existent în carcasă, altfel nu vei activa funcția de Dual Channel și vei pierde ceva performanță.
Bun, acum că am trecut peste impresiile inițiale, hai să scoatem la luptă Rangerul celor de la PCGarage, să vedem ce poate face.
Fiind echipat cu GeForce GTX 1050 de 2GB, acesta poate rula aproape orice joc, chiar dacă scădem din setările grafice. Seria 10 de la Nvidia a fost una extrem de reușită, îmbunătățirile față de seria 9 fiind considerabile.
Am ales să rulez pe el, pe lângă diverse teste sintetice (PCMark, 3DMark) și următoarele jocuri: DOOM, Overwatch, StarCraft II, PUBG, Fortnite, CS:GO, monitorizând atât cadrele pe secundă, dar și temperaturile obținute.
Scoruri obținute în teste sintetice:
- 3DMark Skydiver: 15635
- 3DMark Fire Strike: 5604
- PC Mark Home Accelerated 3.0: 3655
- PC Mark Storage 2.0: 2398
- Cinebench OpenGL: 78,29 Fps
- Cinebench CPU: 524 cb
Per total, rezultatele sunt unele bune, datorită combinației unui procesor și a plăcii video, ambele extrem de bine plasate în raportul preț/performanță. Vikingul a scos rezultate mai bune, în principal, datorită plăcii video. Temperatura maximă a fost atinsă în timpul lui 3DMark Fire Strike – 65-66 Grade pentru procesor
Cel mai mic scor este cel obținut în PC Mark Storage 2.0, cu o rată de transfer medie de aproape 10 MB. Acest scor se datorează dependenței sistemului de Hard Disk, arătând practic punctul cel mai bun de investit într-un upgrade (SSD) care va fi extrem de util.
Performanță obținută în jocuri (date înregistrate cu Fraps):
Am rulat cele mai populare jocuri ale momentului, unele fiind chiar Free-To-Play, pentru că știu că bugetul este redus atunci când te apuci prima dată de gaming. Cu cât ești mai mic, cu atât poți justifica mai greu părinților de ce ai nevoie de 250 lei pentru un joc. (Pe vremea mea nu existau astfel de jocuri Free-To-Play.. sau daca erau, erau slabe, așa că le luam crack-uite)
Astfel, fiind un gamer tânăr, la începutul drumului și cu buget redus, tocmai ce am primit acest PC de la părinți și mi-e rușine să cer bani pentru jocuri, așa că voi instala…. Fortnite.
Deși nu este deloc genul meu de joc, am instalat și am încercat Fortnite pe Ranger V6 pentru că are milioane de jucători și este, fără îndoială, jocul momentului și trebuie să vedem cum se comportă pe Ranger V6. Nu am reușit să câștig nici un joc, nici măcar să mă apropii de win, dar scopul era să înregistrez cadre, nu headshot-uri.
Am obținut: Medie: 64.062 FPS- Min: 50 FPS – Max: 84 FPS cu setări High. Aș putea spune că poți chiar să stream-uiești pe Twitch liniștit Fortnite, în timp ce te joci, iar Ranger va ține pasul. Poate umblii puțin la setări dacă vrei să nu scazi prea des sub 50 FPS, dar per total, experiența va fi una plăcută.
Al doilea joc Free-To-Play ca popularitate este League of Legends, care merge și pe un cartof la care legi mouse și tastatură, așa că nu m-am obosit. Ranger va ține League of Legends și va trebui să mă credeți pe cuvânt.
Counter Strike: Global Offensive, shooterul dedicat stoarcerii FPS-urilor din calculatoare, poate jocul unde este cel mai important să ai o experiență cât mai fluidă și un delay cât mai mic a avut următoarele cifre, cu setări pe High și Very High (Deși profesioniștii joacă pe Low, dar am vrut să testez): Medie: 117.037 FPS– Min: 64 FPS- Max: 281 FPS
StarCraft II – Jocul cel mai popular de strategie, rulează liniștit la Medie: 66.115 FPS– Min: 30 FPS – Max: 117 FPS
Ba mai mult de atât, am jucat și DOOM, care este puțin mai exigent la capitolul cerințe grafice. Acesta mi-a mers OK pe Ultra (Medie: 40.489 FPS – Min: 21 FPS – Max: 81 FPS), dar avea momente când scădea sub 30, ceea ce e inaceptabil pentru un shooter, așa că am scăzut din setări cam pe la High, ca să pot omorî demoni cât mai ne-sacadat posibil (Medie: 53.369 FPS – Min: 31 FPS – Max: 92 FPS). Dacă mai umblii puțin prin setări poți obține rezultate aproape de media de 60 cadre pe secundă pe High, ceea ce e foarte ok, iar jocul arată superb.
Și dacă vă întrebați dacă am scos Ranger-ul la plimbare prin pădurile din Sanhok (PUBG), răspunsul este: Bineînțeles. Se va încălzi la vreo 63 de grade Celsius, dar nu va comenta. Totuși, pe setări de Low poți obține pe o medie de 2 ore cifre ca: Medie: 51.851 FPS – Min: 0 – Max: 143 FPS. Dacă încerci să stream-uiești pe Twitch vor scădea cadrele medii cu cel puțin 10, așa că dacă vrei și FPS constant peste 30 și stream PUBG pe Twitch, probabil un sistem bazat cel puțin pe o placă video GeForce GTX 1060 e mai indicat pentru tine.
În toate jocurile am reușit să încing procesorul în jurul a 60-65 grade. Evident că avem parte de un cooler stock, iar recomandarea mea este ca întotdeauna acesta să fie înlocuit cât mai devreme cu unul mai bun. Sunt cazuri în care acesta a ținut ok, dar un cooler aftermarket cu o pastă bună pot face diferențe mari în sănătatea și longevitatea calculatorului. La fel ca și curățarea lui de praf periodică. Toate aceste cifre au fost obținute în condiții bune, iar temperaturile obținute după un an, doi ani de folosință pot fi drastic diferite dacă sistemul nu este întreținut cum trebuie. Am trecut de mult peste acele abțibilduri care blocau accesul în interiorul unității (ca să nu pierzi garanția), așa că oricine poate deschide carcasa lui Ranger, oricare ar fi varianta cumpărată (v6 sau v7) și face o curățare cu aer comprimat sau cu aspiratorul.
Concluzie:
După câteva săptămâni în aventură cu Ranger V6 pot spune că este un sistem bun pentru cei care abia încep să se joace. Sau pentru cei care nu vor performanță maximă și vor să se încadreze într-un buget redus. Chiar și pentru cei care se pricep la configurare, e de avut în vedere faptul că aici găsești pachetul complet, la un preț competitiv. Poate pentru a aduna componentele mai ieftin trebuie să aștepți cu săptămânile reduceri sau curieri din 10 magazine diferite. Aici ai totul la îndemână, rapid și convenabil. Și timpul pierdut se traduce în bani.
Sistemul este asamblat cu grijă, traseele pentru cabluri sunt bine gândite, iar ventilația în interior nu este îngreunată de obstacole sau cabluri lăsate aiurea. Ca și la Viking, recomandarea principală este adăugarea unui SSD cât mai curând. Acestea s-au mai ieftinit între timp, investiția fiind chiar mică, iar boostul de performanță, cel puțin în operațiuni din Windows, fiind considerabil. Pe viitor, 8GB RAM și un cooler mai bun vă asigură un partener de gaming pentru cel puțin câțiva ani de acum în colo, sursa de 500W de la nJoy, cu eficiență 80% ar trebui să țină toate aceste îmbunătățiri.
Iar dacă vă prinde domeniul, PC Garage are și sisteme mai puternice în listă, asamblate cu aceeași grijă.
Pro:
- Ieftin
- Raport preț/performanță foarte bun.
- Asamblare Gold
- Ușor de îmbunătățit
- Foarte bun pentru începători în domeniul Gaming-ului
Contra:
- Lipsa SSD-ului
- 8 GB de ram devin puțini după ceva timp.
Prețul lui PC Garage Ranger V7 este de aproximativ 2500 LEI (Menționez Ranger v7, deoarece v6 a fost scos din stoc și înlocuit cu acesta, care este puțin mai bun, în aceiași bani)
Specificații detaliate Ranger V6 testat:
Denumire: | Sistem Gaming Ranger v6, AMD Ryzen 3 2200G 3.5GHz, 4 nuclee, 8GB DDR4, 1TB HDD, GTX 1050 |
Cod producator: | Gaming Ranger v6 |
Garantie comerciala: | 24 luni |
Garantie de conformitate: | 24 luni |
Model | |
Platforma | PC Garage Gaming Green |
Recomandat pentru | Light Gaming |
Procesor | |
Producator | AMD |
Socket | AM4 |
Nucleu | Raven Ridge |
Familia | Ryzen 3 |
Model | 2200G |
Numar nuclee | 4 |
Numar thread-uri | 4 |
Frecventa | 3.5 GHz |
Frecventa turbo max. | 3.7 GHz |
Level 2 cache | 2 MB |
Level 3 cache | 4 MB |
Tehnologie de fabricatie | 14 nm |
Max TDP | 65 W |
Placa Video | |
Placa video | Dedicata |
Producator | Gainward |
Familie | GeForce |
Model | GTX 1050 |
Tip memorie | DDR5 |
Dimensiune memorie | 2 GB |
BUS memorie | 128-bit |
CUDA Cores | 640 |
Altele | nVidia 3D Vision nVidia CUDA nVidia PhysX nVidia Adaptive VSync nVidia Surround nVidia G-Sync nVidia Ansel nVidia Simultaneous Multi-Projection nVidia GameStream |
Placa De Baza | |
Producator | MSI |
Model | A320M |
Producator chipset | AMD |
Chipset | A320M PRO-VD/S |
Slot PCI Express x16 | 1 (x16) |
Slot PCI Express x1 | 2 |
Numar SATA-III | 4 |
Memorie | |
Producator | ADATA |
Model | XPG Z1 Red |
Tip RAM | DDR4 |
Capacitate RAM | 8 GB |
Frecventa | 3000 MHz |
Slot 1 | 8 GB |
Suport Memorie RAM | |
Sloturi memorie | x2 |
Sloturi memorie libere | x1 |
Memorie maxima | 32 GB |
Compatibilitate RAM | non-ECC |
Compatibilitate DIMM | UDIMM |
Stocare | |
Capacitate stocare totala | 1000 GB |
Producator HDD | Seagate |
Serie HDD | BarraCuda |
Capacitate HDD | 1000 GB |
Rotatie HDD | 7200 rpm |
Buffer HDD | 64 MB |
Interfata HDD | SATA-III |
Audio | |
Sunet | Integrat |
Suport audio | 5.1 |
Model | Realtek ALC887 |
Carcasa | |
Producator | Segotep |
Model | LEGEND C2 |
Tip | MiddleTower |
Suport unitati de stocare HDD | 2 |
Suport unitati de stocare SSD | 2 |
Ventilatoare incluse | 2 |
Sursa | |
Sursa | Dedicata |
Producator | nJoy |
Model | Ayrus 500 |
Putere sursa | 500 Watt |
PFC | Activ |
Eficienta | 80% |
Conectori | 1x 20+4 Pin ATX 1x 4+4 Pin ATX 12V 1x 6+2 PCI-E 4x SATA 2x Molex |
Front Panel | |
USB 2.0 | 2 |
USB 3.0 | 1 |
Jack casti | 1 |
Jack microfon | 1 |
Back Panel | |
PS/2 Mouse | 1 |
PS/2 Tastatura | 1 |
DVI | 1 |
HDMI | 1 |
Display Port | 1 |
RJ-45 LAN | 1 |
USB 2.0 | 2 |
USB 3.0 | 4 |
Conectivitate | |
LAN | 10/100/1000 Mbps |
Unitate Optica | |
Altele | Sistemul nu suporta unitate optica interna. |
Software | |
Sistem de operare | Fara sistem de operare |
Asamblare | |
Asamblare | Gold |