Review Tenda AC2100 AC23

Review Tenda AC2100 AC23

6 oct. 2020 Routere

În ultimii ani am văzut cum tehnologia wireless a avansat enorm, ceea ce a creat o creștere exponențială a numărului de routere wireless de pe piață. Routerele wifi au devenit un device indispensabil în majoritatea caselor, clădirilor de birouri, restaurantelor, și în general oriunde oamenii stau mai mult de 5 minute. E ciudat să mergi undeva și să nu existe Wifi, nu?

Tenda este un brand cunoscut pentru echipamentele și dispozitivele de rețea, iar astăzi vom vorbi despre un router Dual Band Gigabit Wifi, mai exact despre Tenda AC2100.

Specificații

Tenda Ac2100 este echipat cu tehnologia 4×4 MU-MIMO, Beamforming+ și suportă simultan rețele dual band de 2.4 GHz (300 Mbps), dar și 5GHz (1733 Mbps). Astfel oferă WiFi 802.11ac wave2 cu o viteză combinată de până la 2033 Mbps.

Și nu doar viteza este un punct forte al acestui router, ci și acoperirea. Tenda AC2100 dispune de 7 antene externe de 6dBi, dar și un amplificator de rețea încorporat ce alături de tehnologiile MU-MIMO și Beamforming+ promite o acoperire îmbunătățită. De asemenea, este capabil de prioritizarea inteligentă a traficului, ce direcționează canalul WiFi și lățimea de bandă către dispozitivele conectate, și nu în ultimul rând, Tenda AC2100 este conform cu protocolul IPv6, care asigură o latență scăzută. Iar totul este susținut de un procesor de 28 nm de 1Ghz cuplat cu un co-procesor de 500 Mhz.

Design

Așa cu ne-am obișnuit, în cutie găsim Routerul AC1200, un cablu de rețea, acumulatorul și manualul de utilizare. Nimic special, dar este tot ce ai nevoie pentru a pune routerul în funcțiune.

Routerul arată elegant, negru mat, iar forma seamănă, aș spune eu, cu o scoică cu antene. O scoică foarte classy :).

În partea din spate sunt 2 porturi LAN (toate Gigabit), un port WAN, un port IPTV, mufa de încărcare, și butonul WPS/reset. Butonul are și o funcție interesantă, atunci când îl apeși scurt poți conecta un device la rețea prin WPS, fără parolă. Apăsarea lungă reseteaza routerul la setările din fabrică.

Răcirea se face cu ajutorul bazei perforate, dar și a marginilor ce permit o circulație îmbunătățită a aerului.
Pe lângă designul elegant, Tenda AC2100 dispune și de propria aplicație mobilă ce îți permite setarea parametrilor de funcționare, monitorizarea și controlarea routerului folosind telefonul mobil.

Caracteristici

Înainte să discutăm despre cât de ușor este de instalat, trebuie să intrăm un pic în detaliu despre tehnologiile din spatele acestui router.

AC2100 folosește ultimul protocol wireless, 802.11 ac, prin care cea mai înaltă rată de transmisie wireless este de 300Mbps în banda 2.4 Ghz, și 1733 Mbps pentru banda de 5Ghz. Routerele convenționale de 1200Mbps folosesc un transmițător 2T2R pentru banda 5G, cele de 1900 Mbps folosesc un transmițător 3T3R, iar Tenda AC2100 folosește un transmițător multichannel 4T4R, ce îi permite să rămână în topul vitezelor de transmisie.

Dacă ar fi să comparăm routerele cu o autostradă, Tenda AC2100 ar fi una cu două sensuri și 4 benzi pe sens. Ceea ce însemnă că este mult mai lată decât routerele de 1200Mbps și 1900Mbps, și permite mai mult trafic, ceea ce înseamnă că capacitatea de transmisie a lui AC2100 este mult mai puternică.

Routerul are un raport calitate/preț foarte bun, cu o arhitectură 3-core, un procesor principal de 1Ghz alături de un co-procesor de 500Mhz și un procesor Ethernet. De altfel, arhitectura cu un singur chip 3-core folosește materiale solide, iar procesarea datelor este mult mai rapidă și mai stabilă. Ambele procesoare sunt echipate cu amplificatoare de semnal wireless, ce ajută la penetrarea pereților de către semnal și extinderea ariei de acoperire. Alături de cele 7 antene omnidirecționale 6dBi, aria de acoperire este cu aproximativ 20% mai mare comparativ cu antenele tradiționale 5dBi.
Routerul se folosește de tehnologia 4×4 MU-MIMO pentru a comunica cu mai multe device-uri în aceelasși timp, ceea ce însemnă că telefoanele, tabletele, laptopurile, device-urile IoT și orice dispozitiv smart, se pot conecta la internet în aceelași timp, iar rețeaua nu se va bloca.

Instalarea

Instalarea routerului este foarte simplă, durează 1 minut, sau chiar mai puțin și se poate efectua atât cu ajutorul aplicației mobile cât și prin intermediul website-ului. După conectarea routerului la curent și a cablului de internet, tot ce trebuie să faci este să conectezi routerul folosind cablul de rețea din cutie la un PC sau laptop și să accesezi routerul la adresa 192.168.0.1 în bara de adrese a browserului.

AC2100 va detecta automat metoda de conectare la internet și tot ce rămâne de făcut este să setezi un nume și o parolă pentru rețeaua wifi.

A doua variantă este să conectezi telefonul la rețeaua implicită a routerului și să foloseși aplicația Tenda. După ce ai pornit aplicația, procesul este similar ca și setarea via PC. Aplicația îți permite o multitudine de acțiuni și monitorizare. Poți vedea toate device-urile conectate la router și poți bloca accesul acelor dispozitive suspicioase sau deconectarea acestora, poți accesa o sumedenie de funcții practice cum ar fi accelerarea WiFi, ajustarea semnalului, activarea remote, setarea timpilor dee funcționare, detectarea securității și multe altele.

Concluzii

Tenda AC23 este un router excelent, atât la capitolul design cât și hardware. Acoperirea este foarte bună datorită procesoarelor încorporate alături de cele 7 antene omnidirecționale, semnalul fiind destul de puternic pentru a penetra pereții, iar tehnologiile MU-MIMO și Beamforming+, fac din AC1200 unul din cele mai bune și accesibile routere pentru acasă.

Raportul calitate preț este excelent, iar cu ajutorul aplicației mobile poți să îți iei la revedere de la configurarea și monitorizarea anevoioasă de pe PC a routerului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.