Vector Watch este unul din cele mai căutate și apreciate smartwatch-uri ale momentului. Compania cu origini româneşti Vector Watch a fost fondată de antreprenorul Andrei Pitiş şi care l-a atras în acţionariat în 2014 şi pe Radu Georgescu – proprietarul fondului de investiţii Gecad. Așadar, putem spune că Vector Watch este un produs creat de români.
Review video:
Cutia arată foarte bine, are un sistem de prindere interesant și un design atrăgător, se vede că se vrea un produs premium. Cum deschizi cutie vezi ceasul pe un suport special din burete. Dacă cureaua este prea mare pentru încheietura ta, poți să scoți mai multe zale… să le zic așa, ele se pot înlătura foarte simplu, chiar sunt mici instrucțiuni și pe spatele lor.
În cutie mai este și cablul de încărcare într-un ambalaj pe care sunt trecute înstrucțiunile, ce aplicație trebuie să downloadezi și cum să-l pornești. Cablul de încărcare este de tip USB la un capăt, iar la celălalt este special pentru smartwatch-ul Vector și este pe bază de magnet pentru prindere.
Design
Ceasul pare destul de masiv la prima vedere, eu am varianta Luna cu cadran rotund și brățară metalică argintie. Ecranul pare supradimensionat dar materialele se vede că sunt de calitate, chiar și greutatea ceasului confirma că sunt materiale de calitate folosite la acest smartwatch. Sticla ecranului este minerală, carcasa este din oțel inoxidabil, iar cureaua este tot din oțel inoxidabil ca aceasta, piele sau silicon.
Varianta Luna are un cadran rotund de 43,5mm, varianta Meridian este dreptunghiulară cu o dimensiune de 40,5mm.
Sistemul de prindere este foarte ușor de folosit, doar apeși în părți. Îmi place tare mult cum se prinde pentru că îl face foarte ușor de ajustat pe mână și îl poți pune repede singur la mână.
Ecran
Ceasul are ecran monocrom și nu are touchscreen, din păcate, fiind controlat cu cele trei butoane laterale. Mie mi se pare cam mare ecranul, nu înțeleg de ce nu au apropiat display-ul mai mult de margine, fiind un spațiu negru, gol, destul de mare. Probabil au avut nevoie de spațiu pentru partea hardware.
Pe ecran rămân destul de multe amprente.
Utilizare/Funcții
Poți controla ceasul cu ajutorul celor trei butoane din dreapta. Cele de sus-jos sunt pentru a schimba selecția, un fel de scroll, cel din mijloc e pentru selectare, confirmare și stergere, în funcție de locația în meniu. Dacă apeși simultan pe butonul de sus și cel din mijloc timp de 5 secunde, vei intra într-un meniu unde poți reseta ceasul. Nu poți da scroll în buclă pentru a schimba cadrane, din păcate.
Pentru că totuși este un smartwatch deși la prima vedere nu pare, ceasul se poate conecta la device-ul tău cu sistem de operare Android, iOS și chiar Windows Phone datorită sistemului propriu de operare pe care îl are. Conectarea la smartwatch se face cu ajutorul Bluetooth-ului, păcat că legătura cu telefonul se poate pierde dacă ceasul e mai departe de 15-20m.
Ceasul se poate controla de pe telefon cu ajutorul unei aplicații speciale de unde îi poți schimba fața sau poți selecta aplicații pentru care să primești notificări pe Vector Watch. Meniul aplicației pare destul de complicat, dar chiar nu este.
Pe ecran vezi diferite aplicații integrate în funcție de cadranul pe care te afli, cadran pe care îl selectezi din cele două butoane de sus-jos. Pe unele cadrane poți adăuga una sau două aplicații, iar pe unele nu poți adăuga, așa că dacă vrei mai multe aplicații pe care să le verifici, de exemplu: numărul de pași, calorii consumate, distanța parcursă, calendarul, evenimentele următoare etc. trebuie să tot schimbi cadranele. E destul de enervant la început, mai ales că unele cadrane chiar nu arată bine…
În dreptul literei R este dispus un senzor de lumină care se activează atunci când ceasul este într-un loc cu lumină redusă. Pe acest smartwatch a fost introdus și un accelerometru care va porni automat display-ul atunci când vei ridica mâna să te uiți la ceas.
Notificări
Dacă la partea de aplicații disponibile Vector Watch nu stă așa bine, măcar notificările pe care le poți vedea pe ceas sunt destul de variate, dar și aici e o problemă, notificările prea lungi nu vor fi afișate complet pe display. De exemple, dacă primești un mesaj mai lung nu îl poți citit în întregime pe ceas, trebuie să scoți telefonul ca să vezi tot mesajul, și nici măcar nu poți deschide anumite notificări direct de pe ceas pe telefon.
Când primești notificare Vector Watch vibrează discret, poți vedea repede notificare și o poți șterge la fel de repede, chiar dacă nu vrei. Trebuie să apeși repede de două ori pe butonul din mijloc pentru a te întoarce la cadran fără a șterge notificare, dacă apeși doar o dată o vei șterge.
Această mică liniuță din dreapta te anunță că pe cadranul pe care te afli se poate accesa și un meniu. Iar cercul mare arată că ai o notificare.
Poți seta și alarme pe ceas pentru ați aminti de anumite evenimente sau chiar să te trezească dimineața, dacă poți dormi cu el pe mână.
Baterie
Vă întrebați cum au reușit să obțină o autonomie de 30 de zile? Secretul este hadware-ul de pe acest ceas.
Bateria este LiPo de 280 mAh, procesorul este unul de tip ARM pe 32 biți care consumă foarte puțină energie, iar ecranul este de tip LCD monocrom, fără touchscreen, navigarea efectuându-se prin cele trei butoane dispuse pe lateralul ceasului. Iar încarcarea se face de la 0 la 100% în mai puțin de 1 oră jumătate.
Concluzie
Vector Watch este un ceas interesant destinat mai mult oamenilor de afaceri. Bateria care ține 30 de zile este un mare plus, la fel și design-ul, dar pentru că nu are ecran tactil, pentru că nu poți vedea notificările în întregime, pentru că nu are prea multe funcții și pentru că mai mereu trebuie să schimbi cadranul fapt ce pe mine una mă deranjează, nu cred că e un smartwatch pe care eu una mi l-aș cumpăra, prefer un gadget în adevăratul sens al cuvântului la banii ăștia.
Cele două modele Meridian si Luna ale smartwatch-ului Vector Watch sunt disponibile din data de 15 octombrie doar în rețeaua magazinelor Orange și pe site-ul Orange.ro. Prețul este între 300 de euro și 500 de euro în funcție de model. Smartwatch-ul a fost lansat inițial în UK, ceasul adresându-se oamenilor business care își doresc un ceas elegant cu doar câteva notificări și care trebuie încărcat cât mai rar.
Un super ceas inteligent! Imi place si numele! Vector seamana cu Victoria 🙂 Specificatii foarte bune , frumos la aspect ce mai vrei de laa un ceas?!!
e chiar maricel…e masculin asa…am si eu un fossil mare dar ma cam incomodeaza…mai ales daca e cald…soare…desi imi plac ceasurile mari…sunt cam incomode!