Cea mai importantă problemă a smartphone-urilor lansate în ultimii ani este autonomia bateriei. Deși sistemul de operare și aplicațiile mobile sunt mereu optimizate pentru a consuma cât mai puțină baterie, ecranele din ce în ce mai mari și utilizarea telefonului mai mult pe post de cameră foto/video duce la o descărcare rapidă a smartphone-ului.
Majoritatea producătorilor recurg la soluții speciale pentru a prelungi autonomia smartphone-ului, soluții precum modurile speciale de economisire a bateriei ce îți transformă telefonul într-un device cu ecran monocrom (alb-negru) și te lasă să accesezi doar anumite aplicații. O altă soluție oferită de producători este posibilitatea de a încărca rapid bateria cu Fast-Charge sau Quick-Charge, iar unele companii produc și baterii externe sau huse speciale cu baterii externe integrate pentru a rezolva această problemă.
Eu zic că ar fi mai simplu dacă s-ar produce smartphone-uri ce dispun de baterii cu o capacitate mult mai mare, nu până în 3000mAh – așa cum se întâmplă foarte des în ultima perioadă. Dar există câțiva producători care au în portofoliul lor și modele de smartphone-uri cu baterii mari. Un astfel de exemplu este compania Vonino (companie ce a luat ființă în Statele Unite în 2009) cu modelul Vonino Volt X ce are o baterie detașabilă de 4.000mAh, baterie care oferă o autonomie de până la 490 ore în stand-by și până la 3 zile de autonomie la o utilizare normală.
Review video Vonino Volt X:
Rețineți că modul filmare consumă extrem de rapid bateria unui smartphone și îl suprasolicită, dar Vonino Volt X a rezistat foarte bine, deși s-a încălzit un pic, materialele din care este realizat l-au făcut să nu se supraîncingă și să fie ok de ținut în mână și după ore de filmat (smartphone-urile cu corp din metal se încing mult mai tare).
Cu toate că Vonino Volt X încorporează o baterie de 4000mAh, dimensiunile lui sunt unele reduse. Vonino Volt X măsoară 145 x 71 x 10mm și cântărește numai 157g. Mi-a plăcut foarte mult spatele device-ului, nu doar că arată foarte bine așa mat, dar e și rezistent și nu atrage amprentele. Spatele îi oferă telefonului un design interesant, special, ce îl scoate în evidență.
Modelul Volt X este unul dual-SIM mid-range, prețul smartphone-ului fiind de doar 350lei – un preț foarte, foarte bun pentru specificațiile oferite. Câte smartphone-uri decente mai cunoașteți la prețul acesta?
Vonino Volt X are un ecran IPS de 5 inchi, cu rezoluție de 854×480 pixeli, ce se vede foarte bine chiar și în lumină naturală puternică. Deși smartphone-ul costă doar 350 lei, ecranul IPS de care dispune este unul super bun pentru acest preț.
Camera foto principală este de 8MP și dispune de bliț, auto focus și stabilizare optică a imaginii. Pozele ies decent, dar viteza de declanșare și procesare lasă un pic de dorit. Majoritatea pozelor ies desaturate, fără culoare, nu știu de ce. Mai jos puteți vedea câteva exemple:
Camera principală permite filmare HD (720p), HDR (High Dynamic Range – folosind această funcție a camerei foto se vor realiza 3 imagini ale aceluiași cadru, cu 3 valori de expunere diferite) și funcția de Panorama ( până la 9 cadre, fie orizontal, fie vertical). Un pic mai complicat e să te prinzi cum poți schimba pe modul selfie dacă ai deja un alt mod activat. E un pic contra-intuitiv pentru că mai întâi trebuie să dezactivezi modul setat, să revii șa normal, și abia apoi poți alege modul selfie. Până și mie mi-a luat 5 minute să mă prind de ce nu văd butonul de schimbat camera.
Camera foto secundară, pentru selfie-uri, este de 2MP și este bunicică pentru apeluri video, dar dacă vrei selfie-uri reușite pentru instagram… Volt X nu este smartphone-ul potrivit pentru tine.
Volt X încorporează un procesor de tip Quad Core MTK6737 cu viteze de procesare de până la 1.3GHz, sistem de operare Android 6.0 Marsmallow, 1GB memorie RAM DDR3 și 8GB memorie de stocare încorporată. Puteți extinde memoria de stocare printr-un card microSD de până la 64GB. Modelul Volt X vine cu suport FDD 4G-LTE pentru ambele SIM-uri, mod Wi-Fi, GPS și Bluetooth 4.0.
Vonino Volt X este disponibil în două variante de culoare: Negru și Albastru-Marin. Dar nu vine în cutie cu căști audio sau folie de protecție.
Deși nu este un smartphone de top, Volt X oferă tot ce ai nevoie de la un smartphone: posibilitate de a utiliza aproape orice aplicație din Google Play Store, o cameră foto decentă, o baterie ce îi oferă o autonomie de cel puțin două zile la o utilizare intensă și o carcasă solidă. Volt X merită toți cei 350lei.
8gb e prea putin si cardul nu rezolva aceasta problema (grea si rea) peste care acest review trece prea usor
De ce cardul nu rezolva problema? Crezi ca 8GB pentru sistemul de operare si aplicatii e prea putin? Tinand cont ca este un telefon mai slab ca performante, nu stiu cine ar instala foarte multe aplicatii ce-l suprasolicita. Iar cei 1GB de RAM chiar te impiedica sa instalezi orice aplicatie
1. Sistemul de operare ocupa cca jumatate din cei 8gb; deci de fapt telefonul are cca 4gb de fapt memorie de stocare
2 Nu toate aplicatiile pot fi mutate pe card si tocmai cele care raman sunt o problema. Bine, nici cele mutate pe card nu merg cum trebuie… Care e problema cea mai rea? Fisierele temporare.
3. Dupa cateva saptamani sau luni de utilizare va aparea invariabil mesajul ca memoria este insuficienta chiar daca sunt putine aplicatii instalate si/sau jocuri. In acest caz nu se mai poate face update la ele, nu se mai poate face mare lucru
4. Sa nu uitam: dupa o vreme aplicatii banale (si putine) ocupa sute de mega; chiar daca raman 400/500 mega liberi actualizarile sunt greu de facut
5. Nu trebuie nici multe aplicatii nici multe poze. Utilizatorul va avea surpriza neplacuta ca n-a pus nimic pe telefon iar memoria e „dusa”.
6.Trebuie minim 16gb la un smart cu Android pt a iesi din necazul asta