Cred că deja știți că acasă nu am cel mai fericit setup din punct de vedere al conexiunii la Internet. Așa că am plasat routerul la altcineva care a putut să-l testeze la adevărata lui putere, unde a beneficiat de o conexiune RDS Fiberlink 1000.
Routerul Wireless Tenda AC15 ( sau AC1900) vine cu un design interesant, dar parcă îmi amintește de altă linie de routere de la o altă companie. La o primă vedere îți rămâne privirea la cele 3 antene direcționale și mini standul său folosit pentru a putea sta în picioare. Aspectul unul este glossy – parcă deja văd straturi de praf și zgârieturi pe el…
Routerul dispune de 1 port WAN 1Gbps, 3 porturi LAN 1 Gbps, conexiune prin USB 3.0, butoane de power, WPS, reset și un buton pentru dezactivarea rețelei Wi-Fi. Prețul lui este acum 400lei la reducere.
Cum funcționează un router Dual Band?
Un router Dual Band este un router wireless care funcționează simultan atât pe standardul deja „vechi” N (IEEE 802.11 b/g/n), pe banda de 2.4 GHz, dar și pe banda de 5 GHz pentru standardul AC (IEEE 902.11 ac/a/n). Viteza maximă de 1900MHz nu este atinsă pe un singur band, ci se adună, 600 de pe 2.4 GHz (N) și 1300 pe standardul AC – 5 GHz. Astfel, devin importante device-urile conectate la această rețea, pentru că nu vei atinge niciodată vitezele promise dacă nu ai device-uri compatibile.
De exemplu: un laptop de acum 3 ani nu are placă wireless capabilă să se conecteze la banda de 5 GHz și va fi limitat la banda de 2.4 unde atingi, în condiții ideale/maxime 600Mbps. Vestea bună este că mai toate device-urile lansate în ultimii 3 ani, inclusiv telefoanele mobile, au adoptat acest standard.
Tenda AC1900 are puține porturi de LAN Gigabit – 3, ceea ce poate să fie o problemă pentru unii utilizatori.
Specificații Tenda AC15:
Setup-ul a fost extrem de simplu: am legat routerul la Internet, am legat un cablu la laptop și am pornit device-ul. După ce am intrat pe pagina principală pentru setări (tendawifi.com), în maxim 1 minut a fost gata totul și Tenda AC15 era pregătit de treabă. Wizardul inițial este extrem de simplu, iar meniul routerului este foarte user-friendly.
Mai departe am încercat să simulez diferite scenarii de care s-ar putea lovi un astfel de router în viața de zi cu zi:
Am legat 2 televizoare la rețeaua nou creată, ambele cu Netflix pornit și streaming wireless, unul un serial 4K, celalalt Full Hd + 4 telefoane browsing on and off, 2 laptopuri browsing sau streaming Youtube, o imprimantă prin Wifi (pe care aș fi legat-o pe cablu dar acum nu mai am unde) și 2 Pc-uri – ambele cu jocuri online pornite.
După care am plecat cu unul din laptopuri prin casă și am testat viteza susținută în mai multe camere în linie, începând cu sufrageria (unde este el plasat), camera adiacentă stânga și dreapta, și cea mai depărtată cameră. În fiecare cameră am reușit să obțin viteze bune, ba chiar la distanța cea mai mare, unde routerul folosit în prezent (TP-Link Archer C5) are ceva probleme, Tenda AC15 a reușit să atingă 100Mbps pe WiFi 5G, ceea ce este un rezultat surprinzător și arată că antenele puse în poziția recomandată de producător, distribuie semnal la o distanță impresionantă.
Routerul nu s-a încins chiar și în urma acestui test destul de dur, doar s-a încălzit în limite normale.
Mai jos aveți detaliate câteva din teste și condițiile în care au fost făcute (2TV Streaming Netflix, 4 Telefoane, 2 Laptopuri Browsing/Youtube, 2 PC Gaming, Imprimantă):
Test 1: Camera în care era și routerul, proximitate de cca 2m de el
Test 2: Camera adiacentă în partea stângă, lipit de peretele cu router-ul, Proximitate 3m cu perete solid între.
Test 3: Camera adiacentă în partea dreaptă, proximitate 7-8m cu perete solid între + hol
Test 4: 2 Camere în dreapta, proximitate 10-11m, cu 2 pereți solizi între + hol
Test 5: Capătul holului în baie, proximitate 11-13m
Test 6: PC prin LAN Gigabit
Ca o concluzie a testelor, pot spune că Tenda AC1900 acoperă distanțe foarte mari (pentru un apartament de 4 camere), distanțe la care celălalt router se chinuia să ajungă.
O altă funcționalitate testată a fost cea a sharingului de fișiere în rețea prin intermediul portului USB 3.0 al routerului. Am legat un WD Elements de pe care am copiat un fișier de 8GB pe calculator pe un SSD Samsung Evo în aproximativ 3 minute, cu o viteză medie de 45MBps. Același transfer pe laptop, prin Wireless 5G, a durat aproximativ 5 minute, viteza fiind de aproape 30MBps.
Software-ul routerului permite limitarea vitezei în funcție de dispozitiv, parental lock, Beamforming+, redare de fişiere multimedia prin intermediul oricărui device capabil să acceseze un server DLNA, cum ar fi TV-urile smart, telefoanele mobile, laptopuri etc.
Prin DLNA am putut să fac televizorul 4K să vadă și să streamuiască filme la rezoluția 4K de pe Hardul Extern legat anterior prin USB, ceea ce mi s-a părut chiar mișto. A avut mici întreruperi doar în primele secunde ale fiecărui clip/video.
De asemenea, în nopțile de gaming intens, prin LAN, routerul nu a afișat nici un semn de oboseală sau random disconnect.
Concluzie
Pot spune că experiența cu routerul Wireless Tenda AC15 a fost una user friendly, routerul are un meniu foarte ușor de folosit, device-ul se poate configura inclusiv printr-un app personalizat disponibil pe Android Store, după ce îți creezi un cont online la ei pe site. AC1900 se comporta chiar foarte bine în condiții de testare intensă, iar cele 3 antene dau un semnal foarte puternic și acoperă o distanță chiar mare. Singurul lui minus este numărul cam mic de porturi.
Comentarii