fbpx

Sfaturi de fotografie de la Vali Bărbulescu

Sfaturi de fotografie de la Vali Bărbulescu

29 mai 2016 Altele

A fost o plăcere să ascult sfaturi de fotografiere oferite chiar de Vali Bărbulescu, întâlnirea cu el fiind una extrem de plăcută, ca între prieteni. Vali Bărbulescu ne-a prezentat sfaturile lui despre fotografie, în special cea realizată cu smartphone-ul, folosind ca device de test un Samsung Galaxy S7 Edge.

Mai jos puteți descoperii care sunt cele mai importante sfaturi și cum puteți surprinde și voi imagini incredibile.

IMG_8684

Top 5 sfaturi de fotografie cu Samsung Galaxy S7 și S7 edge, de la Vali Bărbulescu

  1. Low Light – declanșarea camerei între respirații

Pentru ca imaginea să fie cât mai clară, fotograful Vali Bărbulescu recomandă ca apăsarea butonului declanșator să se realizeze între respirații, astfel încât fotografia să nu fie mișcată. Orice timp de expunere mai lung de 1/60s va genera un „motion blur”, iar uneori această „mișcare” a imaginii poate fi folosită în mod creativ, atunci când vreți să obțineți o compoziție mai specială.

Samsung Galaxy S7 și Galaxy S7 edge vin cu cea mai performantă camera foto disponibilă pe un smartphone, având pentru prima data tehnologia Dual Pixel, împrumutată de la camerele foto profesionale. Astfel, camera foto a noilor smartphone-uri focusează de patru ori mai rapid decât cea disponibilă pe modelul anterior, tocmai pentru că fiecare pixel are două fotodiode ce captează lumina separat, pentru fotografii mai clare și mai precise.

  1. Compoziția după regula treimii

Încadrarea corectă a imaginii ne asigură de cele mai multe ori fotografii impresionante, fie că vorbim despre peisaje, natură sau portrete. „Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, înainte de asta trebuie, însă, să le cunoaștem. Regula treimii, cea în care ecranul este împărțit în trei părți egale atât orizontal, cât și vertical, ne ghidează să avem subiecții la intersecția axelor. Aceasta poate fi un punct excelent de plecare pentru o compoziție reușită”, spune Vali Bărbulescu.

Pentru un control mai bun asupra cadrului, selectați zona de focus direct din ecranul smartphone-ului și alegeți setările manuale pentru a controla viteza de expunere și valoarea ISO. Totuși, țineți cont că un timp de expunere mai mare poate genera o fotografie mișcată. Tocmai de aceea, puteți folosi un trepied sau puteți folosi o suprafață plană pentru a vă sprijini.

Samsung Galaxy S7 black

  1. Rezoluția imaginii

Totodată, Vali Bărbulescu recomandă ca toate fotografiile realizate cu telefonul să fie făcute la rezoluția maximă, respectiv 12 MP pentru Galaxy S7 și Galaxy S7 edge, mai ales că spațiul de stocare poate ajunge până la 200 GB, cu ajutorul unui card de memorie. Acest lucru ajută nu doar la editările ulterioare, dar și la păstrarea tuturor detaliilor în fotografie. Samsung Galaxy S7 și Galaxy S7 edge permit fotografierea RAW, un format care nu este comprimat sau procesat, astfel că oferă o libertate mai mare de editare, de la identificarea celui mai bun balans de alb, la refacerea unor zone umbrite.

  1. Selfie natural

Studiile arată că tinerii din generația Millennials își fac 9 selfie-uri pe săptămână, ceea ce înseamnă că pentru ei este foarte important ca telefonul pe care îl folosesc să ofere cea mai bună calitate a imaginii. Pentru un selfie reușit, Vali Bărbulescu recomandă, ca regulă de compoziție, să adoptăm o postură naturală, care să transmită o stare de spirit. O lumină bună va ajuta la calitatea fotografiei, iar Samsung Galaxy S7 și S7 edge dispun de funcția Flash Selfie, ce transformă ecranul în sursă de lumină, pentru ca fotografia să arate senzațional.

  1. Portret cu poveste

Atunci când încercăm să fotografiem un portret, Vali Bărbulescu ne propune să transmitem povestea din spatele feței fotografiate: veselia, tristețea, mirarea, indignarea pot fi aliați buni în realizarea unui portret memorabil.

Alte sfaturi importante:

– folosirea unui trepied ori de câte ori este posibil

– renunțarea la retușarea excesivă sau la adăugarea de filtre mult prea puternice

– utilizarea aplicațiilor mobile ce pot înfrumuseța o poză, dar fără utilizare excesivă

– filmarea/fotografierea să se facă pe orizontală (landscape)

Sper că vă sunt de ajutor sfaturile.

Comentarii

  1. Extrem de folositoare sfaturile…multumim ca le impartasesti cu noi! Mi se pare de multe ori ca in fotografia de tip selfie ies aiurea :))) acum o sa aplic toate aceste sfaturi sa am selfie-uri cat mai reusite 😉

  2. Sfaturi foarte utile. Îmi place că am aflet 4 sfaturi noi pentru fotografi foarte bune ( regula treimi o stiam deja). O să încerc să le aplic de acum încolo. 🙂 🙂 🙂 😉 😉

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.