Smartphone-urile Android înainte și după Google Pixel 9

Smartphone-urile Android înainte și după Google Pixel 9

5 sept. 2024 Smartphone-uri

Smartphone-urile Android nu or să mai fie niciodată văzute la fel după lansarea Google Pixel 9.

Toți pasionații de tehnologie au așteptat cu mare interes lansarea noii game Pixel de la Google, ce cuprinde 4 noi modele de smartphone-uri din seria Google Pixel (Pixel 9, Pixel 9 Pro și Pixel 9 Pro XL, Pixel 9 Pro Fold – nu este disponibil în România), căștile wireless in-ear Buds 2 Pro și smartwatch-ul Watch 3.

Device-urile au fost foarte bine primite, mai ales pentru că design-ul este superb, Ai-ul Gemini pare cel mai evoluat asistent personal AI din acest moment, specificațiile sunt bune și camerele foto de pe Pixel sunt exact ce trebuie. Iar românii au un motiv în plus de bucurie pentru că noua gamă a fost disponibilă la precomandă, imediat ce s-a lansat, la eMAG și la Vodafone, cu super oferte de precomandă.

Încă îți mai poți lua Pixel 9 la abonament, la Vodafone, de la doar 21 euro/lună sau fără abonament la 918 euro.

Eu am primit la testat modelul Pixel 9 pe roz (peony – bujor), dar mai există și pe negru, verde sau bej. Modelele Pixel 9 Pro și Pro XL sunt ceva mai scumpe, dar vin cu cameră foto mai performantă – cu obiectiv extra telefoto, cu 16 GB RAM – nu 12 GB RAM, ecran și baterie mai mare.

Dar noi o să discutăm azi de modelul de bază – Pixel 9, care este și modelul cel mai ieftin cu prețuri începând de la 4.500lei.

Design Pixel 9

Am tot pus poze și video-uri cu telefonul, chiar am făcut și live-uri în care l-am prezentat și mereu reacția a fost aceeași – WOW! Ce bine arată! Și nu doar pentru că este roz.

Are ceva din design-ul Apple, finisajul este asemănător, la fel și marginile. Destul de minimalist, ador că pe spate este doar G-ul de la Google, cu linii simple.

Dar cu un sistem de camere foto ce seamănă cu un buton de glisare tip slider.

Sticlă protectoare de pe spate este Corning® Gorilla® Glass Victus® 2, super rezistentă la zgârieturi.

Are spate realizat dintr-un material secret (nu am găsit ce e), protejat cu Corning® Gorilla® Glass Victus® 2, lustruit de zici că e sticlă – dar fără să prindă amprente, ramă metalică cu finisaj satinat și elemente din aluminiu 100% reciclat.

Ce nu îmi place la design este așezarea butoanelor, invers față de majoritatea telefoanelor – mai întâi on/off și apoi volum, ceea ce duce la apăsarea greșită pe volum când vrei să închizi/deschizi telefon. Butonul de on/off este prea sus.

Google Pixel 9 este rezistent la praf și apă – protejat cu IP68, adică se poate scufunda în apă curată (nu sărată), timp de 30 de minute la o adâncime de până la 1,5m. Dar nu uita, dacă scapi dispozitivul, se poate pierde rezistența la apă / praf.

În cutia super mică, 100% reciclabilă, ai doar telefonul, garanția, cheița de SIM și cablul de încărcare și transfer de date USB-C la USB-C. Atât!

Display Super Actua

Cu un ecran de 6,3 inci, OLED, cu refresh rate de 120HZ, HDR10+, luminozitate de până la 2700niți și 422ppi – denumit Super Actua, Google Pixel 9 te cucerește imediat ce îl deschizi. Nu doar culorile realiste, superbe, luminozitatea puternică, contrastul bun sunt de menționat, ci mie mi-a plăcut mai mult sticla de pe ecran, protejată tot cu Gorilla Glass Victus 2, ce pare că nu există.

Nu tu reflexi, glare, mătuire, nu rămân amprente, telefonul se comportă perfect și o să vezi totul super clar în orice condiții.

Interfață/sistem de operare

Google Pixel 9 vine cu Android 14, asta e tot.

Este Android pur! Fără nimic extra peste care să facă telefonul să se miște mai greu, să ocupe spațiu de stocare sau să vină cu aplicații preinstalate. Și din acest motiv, Google Pixel 9 se mișcă instant, este cel mai rapid smartphone cu Android și este și cel mai simplu de utilizat, perfect optimizat pentru acest telefon – un fel de iPhone pentru iOS.

Google promite 7 ani de actualizări ale sistemului de operare, ale securității și ale funcțiilor AI. 7 ani! Nu doar 2-3, poate 5, ca la alte telefoane cu Android. 7 ani acest smartphone o să se miște bine.

Securitate este complet asigurată de Google, mailul tău nu a fost niciodată mai în siguranță.

Performanță și AI

Modelul testat de mine, Pixel 8 simplu, are 128 GB spațiu de stocare și 12 GB RAM, dar există și în varianta de 256 GB. Pixel Pro și Pro XL au până la 1T și 16 GB RAM. Dar având un an gratis de Google One AI – stocare în cloud de 2T, cred că nu or să fie probleme, dar apoi costă 110lei/lună – dar vine și cu feature-uri extra de AI. Și nu, nu are card de memorie.

Procesorul folosit de Google este unul unicat – Tensor G4 – cel mai eficient procesor Google, special creat pentru Google DeepMind și Gemini AI.

Dar ce a promovat Google intens cu această nouă generație de telefoane, este asistentul AI Gemini Live – varianta premium ce costă 110lei/lună, dar ai prima lună gratis.

Gemini Live vă permite să aveți o conversație liberă cu Gemini – direct de pe telefon sau Pixel Buds. Exact ca la ChatGPT, doar că înțelege și poze din telefon, mailuri, citește mesaje, caută poze și știe tot ce e în telefonul tău. Are toate datele tale și îți știe toate preferințele. Ar trebui să fie cel mai performant asistent, dar recunosc că nu m-a impresionat… Stă bine pe căutarea prin mailuri, pe Google, poate face recomandări personalizate, crează hărți cu locații de interes, dar 110lei/lună… nu știu ce să zic.

Dacă nu vrei să plătești, după prima lună rămâi cu feature-urile de AI ce sunt și pe alte telefoane cu AI: Circle to search, dar și feature-uri exclusive în special în zona foto. Pixel Studio, un fel de Midjourney pe telefon, nu este disponibil în România, momentan.

Dar telefonul este 5G, vine cu NFC, senzor de amprentă sub ecran și deblocare facială și este dual-SIM cu eSIM. Și are o garanție de 2 ani.

Camera foto

Camera foto este genială! Nu doar că are specificații bune, dar AI-ul vine cu fopțiuni foto noi ce or să te uimească, precum: Add me sau Action Pan.

Sistemul de cameră foto de pe spate are 2 obiective: wide de 50 MP și obiectiv ultrawide de 48 MP cu Macro Focus. Fără obiectiv telefoto ca Pixel 9 Pro sau pro XL, așa că zoom-ul este de până la 8x, dar la calitate optică doar până la 2x. Dar nici nu cred că ai nevoie de mai mult.

Filmează 4K la 24/30/60fps, nu grozav, dar destul de bine, cu o stabilizare bună optică și electronică doar pe obiectivul Wide.

Cameră pentru selfie-uri de 10,5 MP, cu focalizare automată și ultrawide la 95grade face poze superbe și filmează 4K la 30/60fps.

Dar mai bine vă las cu câteva exemple de poze făcute cu camera principală și cu cea de selfie:

Funcția Add me ce adaugă pe toată lumea în poză, chiar dacă poza e făcută separat e un feature interesant, cu care poți crea imagini surprinzătoare, dar mai impresionată am fost de funcția Action Pan ce prinde obiecte sau persoane în mișcare de parcă s-ar deplasa cu 200km/h, deși merg cu 5km/h. Totul e făcut din software și ce bine e editat… incredibil.

Uite câteva exemple:

Baterie

Google Pixel 9 are o baterie de 4.700mAh ce nu e WOW, dar te ține o zi de utilizare normală. Are încărcare rapidă de 45W – 27W reali pe Pixel 9, dar trebuie să cumperi tu încărcătorul de priză separat.

Are încărcare wireless rapidă de 15W la Pixel 9, dar ajunge la 23W la Pixel 9 Pro XL.

Bateria mi s-a părut cam slabă, deși are un procesor eficient și un sistem de operare super bine optimizat, ecranul consumă ceva, iar bateria o să se consume repede.

Concluzii Google Pixel 9:

Merită să cumperi Google Pixel 9? Da! Merită să cumperi Google Pixel 9 Pro? Și mai da! Merită să cumperi Google Pixel 9 Pro XL? Da, dacă vrei neapărat un ecran foarte mare.

Sunt funcțiile Ai așa WOW? Oarecum… dar nu aș da 110lei/lună pe ele.

Se mișcă bine și arată bine? OOO, DA!

Face poze mișto! De 3x da!

Pe scurt! Da, merită cei 4.500lei, sau mult mai puțin la abonamentul Vodafone.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.