Știți deja că ador SSD-urile, am tot vorbit de ele în ultima perioadă și o să tot vorbesc până când toată lumea o să folosească cel puțin un SSD. Eu am ajuns la 5 în PC 😀 și vreau să fac un upgrade și la SSD-ul din laptop.
KC2500 este cel mai rapid SSD PCIe 3.0 cu suport NVMe disponibil în acest moment în portofoliul Kingston.
Review-urile pentru SSD-uri pot deveni extrem de complexe și de tehnice, iar dacă doriți detalii foarte tehnice, puteți găsi multe review-uri pentru Kingston 2500 ce testează foarte bine viteza de citire/scriere în diferite condiții sau alte detalii interesante. Dar cum Pretty Tech este un canal pentru cei aflați la început de drum în descoperirea celor mai noi tehnologii, pentru cei ce vor să facă achiziții smart fără să aibă cunoștințe foarte tehnice, canal de tehnologie ce își propune să educe vizitatorii și să le deschidă apetitul către tehnologie, prefer să ofer doar cele mai importante detalii tehnice, să vă spun de ce recomand un SSD M.2, și de ce acest SSD de la Kingston NVMe este o achiziție foarte bună.
M.2 la SSD-uri nu reprezintă interfața, ci mărimea SSD-ului, interfața e PCIe x4 NGFF pentru Kingston 2500.
SSD-urile M.2 sunt extrem de mici și nu au o carcasă protectoare. Se adaugă la placa de bază și necesită prinderea cu un șurub.
Mai toate PC-urile mai noi de 3 ani au astfel de porturi, majoritatea au chiar două porturi pe placa de bază, special dedicate SSD-urilor M.2. Laptopurile folosesc de ceva timp această montură, iar pentru PC-urile vechi există adaptoare ce se pot adăuga, deși le scade un pic din viteză.
Eu am făcut asta chiar cu două SSD-uri M.2 și procesul a fost super rapid și nu am pierdut informațiile. Am folosit un adaptor de la PCIe X4 V3 la M.2 NGFF 2280, 2260 și 2242 cu key M sau key B+M (dar nu vă bateți capul cu asta, mai bine întrebați pe cineva de la un magazin precum Conectica).
Partea cea mai dificilă în a monta un SSD M.2 este să găsești un șurub super mic pentru el, dacă nu ai deja la PC/laptop. Eu nu am avut și am fost nevoită să „fur” un șurub de la o lavalieră. În cutia SSD-ului nu veți primi șurubul.
Dar! Trebuie să țineți cont de mărimea SSD-ului M.2 dacă vreți să-l folosiți și într-un laptop, acolo s-ar putea să aveți probleme pentru că unii producători de laptopuri folosesc SSD-uri cu dimensiuni ceva mai… greu de găsit, deși standardul e de 80x22mm.
În plus, producatorii plăcilor de baza au rămas în urmă. Nu toate SSD-urile NVMe sunt bootabile la plăcile de bază care au slot M.2, trebuie să verificați că placa de bază are standardul NVMe dacă vreți să instalați Windows-ul pe acest SSD. În rest, SSD-ul o să funcționeze fără probleme, doar la instalarea Windows-ului trebuie să fiți atenți.
Iată câteva scenarii în care SSD-ul testat de mine – Kingston 2500 este perfect de utilizat.
- Un SSD M.2 precum Kingston KC2500 este o achiziție foarte bună, indiferent dacă folosiți un laptop, un PC vechi sau unul cumpărat recent. Mai ales dacă ai un PC mai vechi care are mare nevoie de spațiu, dar pe care oricum te gândești să-l schimbi în cateva luni. Poți cumpăra acum SSD-ul + un adaptor și-l poți folosi la PC vechi și apoi îl muți în PC-ul nou, cu toate informațiile/datele pe el.
- SSD-urile NVMe PCIe (PCI Express) M.2 se pot monta foarte rapid atât pe un PC cât și pe un laptop. Sunt atât de ușor de montat încât eu am ajuns să le folosesc pe post de SSD-uri externe pe care le tot muți de la un PC la altul. Iar ăsta poate să fie un alt avantaj, mai ales dacă cumperi un SSD de cel puțin 500GB.
- Viteza este principalul atu al unui SSD, iar Kingston KC2500 poate atinge viteze de 3500 MB/s la citire și 2500 MB/s la scriere, asta în condiții de laborator 😀 Dar ce e de reținut e că totul o să se miște mai rapid pe un SSD, mai ales pe un SSD atât de rapid ca cel de la Kingston.
Test viteză:
Dar rețineți că am avut SSD-ul aproape plin când am făcut acest test. Da, cum prind un SSD…. cum îl umplu de fișiere 😀
- Programele de editare foto/video, jocurile și chiar sistemul de operare o să se miște mai repede, nu doar transferul de fișiere. Iar recomandat e să aveți 2-3 partiții pe SSD, sau chiar 2-3 SSD-uri, și să le folosiți cu destinații diferite. Ex: Pe un SSD ai programul de editare video, iar pe un alt SSD randezi și salvezi fișierul final.
- Ai garanție 5ani la Kingstone KC2500. Garanția acoperă reparația, înlocuirea, rambursarea sau plata pentru produsele Kingston defecte, timp de 5 ani sau grad de utilizare. Mai multe detalii pe site-ul Kingston.
- Folosește standardul de criptare a datelor XTS-AES 256 bit, ceea ce înseamnă că KC2500 de la Kingston este o unitate de autocriptare (SED) care dispune de hardware XTS-AES pe 256 de biți ce este compatibil cu TCG Opal 2.0 și îndeplinește specificațiile IEEE-1667 (și eDrive de la Microsoft) + Bitlocker. XTS este important de reținut, deoarece utilizarea modului de cifrare XTS oferă o protecție mai puternică a datelor față de alte moduri. Pe scurt, nimeni nu-ți fură datele 😀 Dar trebuie să folosești Kingston Manager pentru criptare.
Kingston KC2500 costă aproximativ 550lei pentru versiunea 500GB – cea testată de mine, dar există și o versiune de 256GB la 330lei și una de 1T la 1000lei. Pețurile SSD-urilor au scăzut în ultima perioadă, așa că e un moment bun să vă cumpărați unul.
Kingston KC2500 este un SSD M.2 foooarte rapid, la un preț decent și este o alegere foarte bună și datorită garanției de 5 ani. Nu pot decât să vă recomand să vă faceți un upgrade 😀
Specificații:
- Ideal pentru PC-uri desktop, stații de lucru și sisteme HPC;
- Controller: SMI 2262EN;
- Format: M.2 2280;
- Interfață: NVMe PCIe Gen 3.0 x4;
- Capacitate2 de stocare: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB;
- Criptare: AES-XTS 256bit
- Citire/scriere secvențială a datelor:
- Cantitate totală scrisă (Total Bytes Written – TBW): 500GB – 300 TB
- Dimensiuni: 80mm x 22mm x 3.5mm
- Greutate: 8 grame.