fbpx

#StandWithUkraine – lista companiilor din România care ajută activ refugiații ucrainieni

#StandWithUkraine – lista companiilor din România care ajută activ refugiații ucrainieni

2 mart. 2022 Altele

#StandWithUkraine – un hashtag extrem de folosit în ultimele zile, ceea ce mă bucură enorm.

Diferite companii din diferite domenii de activitate s-au mobilizat și au organizat zone sau paginii de donații, își oferă servicii gratuit sau susțin refugiații ucrainieni cu asistență specială. Asta pe lângă miile de voluntari ce fac o muncă fantastică și sutele de mii de oameni ce s-au implicat și donează sau ajută cu ce pot.

Am centralizat mai jos inițiativele de acest tip pe care le-am descoperit eu, ale companiilor cunoscute, – dar sigur sunt mult mai multe.

Sper să fie de folos!

BCR

 • Poți dona prin 💳 George către ONG-urile implicate în sprijinul refugiaților din Ucraina.
 • Cetățenii din Ucraina care ajung pe teritoriul României au posibilitatea de a schimba grivne ucrainiene în lei românești în unitățile BCR
 • 0lei costuri la tranzacțiile efectuate la POS și ATM cu cardurile emise în Ucraina
 • 0lei comision de deschidere și administrare cont curent
 • 0lei comision pentru plăți inter și intra bancare
 • hotline special dedicat cetățenilor din Ucraina 24/7 pentru asistență bancară – +40373.514.244
 • 11 unități BCR la graniță pregătite cu cash suplimentar
 • urmează și alte măsuri

OLX 

Ajutor Ucraina este noua categorie din platforma OLX care va colecta anunțurile celor care pot da o mână de ajutor, de la persoane fizice la companii și ONG-uri din România, în încercarea de a se conecta cu persoanele care au nevoie imediată de asistență (materială, medicală, juridică etc.).

Fiecare dintre aceste anunțuri va putea fi asociat cu o anumită arie de interes, printre care:

·       Voluntariat (pentru cei care doresc să participe la variate activități de voluntariat sau cei care sunt în căutare de voluntari)

·       Transport (din partea persoanelor fizice și juridice)

·       Cazare (din partea persoanelor fizice și juridice)

·       Mâncare și provizii (restaurante,ONG-uri, rețele de bănci locale de alimente etc)

·       Donații electronice

·       Îngrijire copii (haine, încălțăminte, produse de igienă etc)

·       Asistență medicală (sub-categorie dedicată autorităților competente și instituțiilor cu atribuții în domeniu)

·       Asistență legală (sub-categorie dedicată autorităților competente și instituțiilor cu atribuții în domeniu)

·       Traduceri (din partea persoanelor fizice și juridice)

·       Îngrijire animale (adăpostire, mâncare, asistență veterinară)

Listarea anunțurilor pentru toate aceste domenii se va face în mod gratuit pe platforma OLX.”

Carrefour

Carrefour România și Fundația Carrefour susțin eforturile Crucii Roșii Române și ale Fundației FARA de a oferi sprijin refugiaților ucraineni în patru puncte de frontieră din județele Satu Mare, Maramureș, Suceava și Tulcea.

Donațiile vor fi folosite de cele două ONG-uri pentru a le furniza civililor care intră în țară peste 270 tone de alimente și produse de igienă.

Totodată, cu sprijinul Carrefour România, Fundația FARA va amenaja două centre de primire a refugiaților, cu o capacitate totală de 24 de locuri, în orașul Suceava, respectiv în Cacica, județul Suceava, unde se află, în prezent, cel mai aglomerat dintre punctele de intrare în țară.”

Medicover

„Medicover România vine în sprijinul mamelor ucrainene refugiate cu consultații gratuite de pediatrie și monitorizare sarcină.


Suntem alături de femeile ucrainene însărcinate care s-au refugiat în România și le punem la dispoziție gratuit servicii de monitorizare a sarcinii în toată rețeaua națională de clinici și spitale Medicover precum și în Spitalul Pelican, centrele medicale Phoenix, Iowemed, Dr Luca, Mediplus. Serviciile puse la dispoziție gratuit constau în consultații și ecografii necesare în urmărirea sarcinii.

În clinicile și spitalele Medicover din București, Oradea, Iași, Constanța, Timișoara, medicii noștri pediatri îi vor consulta gratuit pe copiii din familiile ucrainene nevoite să se refugieze în România.
În majoritatea locațiilor Medicover din orașele mari, personalul medical este vorbitor de limbă engleză, iar în unele locații din București și de limbă ucraineană.

Aceste servicii pot fi accesate în mod gratuit în baza pașaportului sau a buletinului ucrainean. Pentru informații, contactați-ne la numărul de telefon 021 9896.”

Orange

„Pentru comunicarea cu persoane din Ucraina: apeluri și SMS-uri internaționale gratuite către Ucraina.

Pentru persoanele aflate in roaming in Ucraina: apeluri, SMS-uri și internet gratuit în roaming.

Pentru persoanele care vin din Ucraina pe teritoriul României: cartele PrePay gratuite distribuite în anumite puncte de frontieră de reprezentanții Orange. Aceștia vor fi prezenți zilnic în intervalul orar 10-16 și pot fi recunoscuți dupa sigla Orange vizibilă pe haine.

Vezi mai jos lista punctelor de frontieră.

Beneficiile incluse pe cartela primită gratuit la punctul de trecere:

 • apeluri internaționale gratuite către Ucraina
 • nelimitat minute și SMS în rețeaua Orange Romania
 • 2000 de minute naționale și internaționale către fix sau SMS naționale, din care 300 minute sau SMS sunt și internaționale pe mobil UE
 • 6 GB internet național + 60 GB bonus internet național

Pentru mai multe detalii: https://lnkd.in/dW4thgDD

eMAG și Tazz

„Alături de Crucea Roșie Română, oferim celor afectați asistență umanitară și punem la dispoziția clienților noștri posibilitatea de a ajuta prin donații în bani. Din fondurile rezultate, Crucea Roșie Română va achiziționa necesarul de hrană și produse sanitare pentru populația civilă ucraineană.

eMAG și Tazz se alătură campaniei umanitare UMANITATEA NU ARE GRANIȚE. Astfel, 5 din cele 6 camioane din cadrul convoiului umanitar sunt susținute prin contribuția eMAG, ce constă în alimente, materiale sanitare și de primă necesitate în valoare de 550.000 de lei. În plus, eMAG și Tazz au pus la dispoziție secțiuni speciale pentru donații, direct în cele două platforme. Din fondurile rezultate, vom achiziționa necesarul de hrană și produse sanitare pentru populația civilă ucraineană.”

5 to go

5 to go este un business făcut de oameni, pentru oameni.Încercăm să ajutăm comunitatea din Ucraina cât și cum putem.

Așadar, pe lângă acțiunile pe care le vom desfășura alături de HORA în zonele de graniță, invităm toți cetățenii din Ucraina la orice 5 to go de pe teritoriul României, la cafea. În baza actului de indentitate, oferim orice cafea la filtru gratuit.”

Socar România

„În aceste momente dificile, suntem mândri să știm că Azerbaijan va furniza prin colegii noștri, SOCAR Ucraina, combustibil gratuit pentru ambulanțele ucrainene.”

Casa Rusu

„Compania Casa Rusu în parteneriat cu primăria Dumbrăviţa și Becicherecu Mic pune la dispoziţia refugiaţilor ucrainieni cu titlu gratuit, peste 50 de locuri de cazare cu posibilitate de extindere de până la 100, într-un spaţiu propriu în comuna Carani de lângă orașul Timișoara.

Locul de cazare este funcţional și dotat, de la toalete, bucătărie, loc de joacă pentru copii și spaţii de depozitare. „ administrator CASA RUSU – Cristian Rusu.

CASA RUSU totodată oferă cu titlu gratuit medicamente, truse medicale și orice este nevoie pentru a ajuta refugiaţii ucrainieni care ajung pe teritoriul României. Compania pune la dispoziţia autorităţilor autobuze pentru a transporta refugiaţii de la graniţă până la locul de cazare temporară din localitatea Carani jud. Timiș.

„De asemenea fabrica de mobilă RUS SAVITAR S.A. oferă cu titlu gratuit până la 200 de paturi din pal, neculisante, care pot fi amplasate în spaţii interioare oriunde în ţară. „ CEO RUS SAVITAR S.A. Piotr Wodecki.

Pentru orice detalii și pentru cei care sunt interesaţi de ajutorul pe care îl oferă companiile CASA RUSU și RUS SAVITAR, sunt rugaţi să sune la numărul de telefon: 0758.249.320, persoană de contact Ana-Maria Dana-reprezentant Casa Rusu si Rus Savitar S.A.”

Vodafone


În perioada 25.02 – 05.03.2022, toți abonații Vodafone au apeluri și SMS-uri internaționale gratuite către Ucraina, iar cei aflați în roaming pe teritoriul Ucrainei beneficiază de internet și apeluri gratuite către orice destinație.

FlixBus

„Curse gratuite cu FlixBus din București – CERERE ONLINE!

Acceptăm cereri online prin intermediul site-ului nostru sau via e-mail pentru transport gratuit pentru persoanele din Ucraina care au ajuns în România și vor să călătorească spre familie sau rudele din străinătate! Biletele gratuite pot fi folosite pentru călătoriile cu autocarele FlixBus din București spre Europa.

Cum obțineți un bilet gratuit pentru o călătorie cu FlixBus?

➡️ Accesați help.flixbus.com/s/?language=en_IE

➡️ Dați clic pe caseta de chat din colțul din dreapta jos

➡️ Introduceți numele, prenumele, adresa de e-mail, selectați categoria „Voucher” și orice subcategorie

➡️ Veți putea începe o conversație pe chat cu un consultant care vă va ajuta să rezervați un bilet gratuit

Recomandăm chat-ul deoarece este cea mai rapidă formă de contact, dar puteți trimite cererea dvs. și prin intermediul adresei de e-mail service@flixbus.com.ua pentru a primi un bilet gratuit.

Detalii – https://www.facebook.com/FlixBusROU/posts/1055649038351136.”

WizzAir

WizzAir oferă 100.000 de locuri gratis în avion pentru refugiații ajunși în România, Polonia, Ungaria și Slovacia, pentru a merge spre alte țări.

„100,000 free seats on short-haul flights departing from Ukraine’s neighbouring countries (Poland, Slovakia, Hungary, and Romania) in March. We also recognise that many refugees have already started moving and may be stranded in other locations, so we’re offering a 29.99 EUR and 69.99 EUR rescue fare on all other flights. Book your travel by providing a valid Ukrainian passport number at https://wizzair.com/#/rescue

PwC Romania

Informații super utile în limba engleză – https://www.pwc.ro/en/romania-crisis-centre/crisis-response/rules-applicable-for-ukrainian-nationals-on-the-territory-of-rom.html

Romfour – transport persoane

„De acum avem un număr de telefon pentru plecări dedicat refugiaților. Persoana de contact care va răspunde vorbește limba ucraineană. 𝗡𝘂𝗺𝗮̆𝗿 𝗱𝗶𝘀𝗽𝗲𝗰𝗲𝗿𝗮𝘁 𝗹𝗶𝗺𝗯𝗮 𝘂𝗰𝗿𝗮𝗶𝗻𝗲𝗮𝗻𝗮̆: (+4)𝟬𝟳𝟱𝟲 𝟰𝟮𝟳 𝟯𝟴𝟰

Nu uitați ca oferim refugiaților 10 bilete gratuite către Italia în fiecare vineri, 5 bilete gratuite in fiecare zi pentru Germania și reduceri la toate celelalte destinații ale noastre.

ENG – We now have a phone number for departure bookings dedicated to refugees. The contact person will speak Ukrainian.𝗨𝗸𝗿𝗮𝗶𝗻𝗶𝗮𝗻 𝗱𝗶𝘀𝗽𝗮𝘁𝗰𝗵 𝗻𝘂𝗺𝗯𝗲𝗿: (+4)𝟬𝟳𝟱𝟲 𝟰𝟮𝟳 𝟯𝟴𝟰. We have special offers for refugees that include 10 tickets to Italy every Friday, 5 tickets to Germany daily and discounts on all of our destinations.”

Tabita Tour

„Pentru cetăţenii ucrainieni care vor să călătorească spre destinaţiile operate de Tabita Tour: Spania, Italia, Franţa oferim bilete gratuite pentru toți copiii şi reduceri pentru adulți.
Dacă cunoașteți persoane care au nevoie de ajutor în contextul actual vă rugăm să distribuiţi această informare. Este important să ajungă informația acolo unde este cu adevărat nevoie!

Suntem disponibili şi telefonic: +40.756.333.898″

Spartan – Food

„Continuăm sprijinul pentru refugiații ucraineni și le oferim o masă caldă gratuită și în restaurantele Spartan din Centrul Comercial Tom și Dedeman Constanța, cât și în Vaslui, Huși, Galați, Baia Mare, Suceava Autogară.

Astăzi ni se alătură și restaurantul Crocant din Centrul Comercial Tom Constanța cu o masă caldă și proaspătă gratuită.Uniți, mergem mai departe!

🇺🇦 Продовжуємо підтримувати біженців з України, надаємо безкоштовне харчування в ресторанах Spartan в комерційних центрах Tom і Dedeman в Констанці, також в містах Васлуй, Хушь, Галаць, Бая Марє, Сучава автовокзал. Сьогодні до нас приєднається також ресторан Crocant з комерційного центру Tom в Констанці також з безкоштовним теплим обідом.Разом ідемо вперед! „

Libra Internet Bank

„Pentru că în această perioadă amară orice acțiune contează, Libra Internet Bank sprijină refugiații din Ucraina prin cazare la un hotel din București, pentru următoarele 30 de zile.

Dacă ești refugiat sau cunoști o persoană care are nevoie de ajutor în acest sens, nu ezita să ne contactezi în privat – https://www.linkedin.com/posts/libra-bank_alaezturideucraina-refugiati-suport-activity-6904070230898024448-jmT_ „

One-IT

„Comunicarea cu cei dragi este foarte importantă, mai ales în aceste momente dificile. 💙💛 De aceea, venim în sprijinul refugiaților din Ucraina cu 150 de baterii externe pentru a-și alimenta telefoanele la nevoie. 📱

Mega Image

„Evenimentele din ultimele zile ne-au făcut pe toți să ne regândim prioritățile și să devenim conștienți de nevoia de implicare în situații de criză. Suntem martorii unei perioade care ne-a mobilizat pe fiecare dintre noi, o perioadă care cere solidaritate și, mai cu seamă, acțiune pentru cei mai vulnerabili dintre noi.

Facem bine acolo unde contează și donăm către Ministerul Apărării Naționale alimente și produse de igienă în valoare 100.000 lei, urmând să fie distribuite către cei care au cea mai mare nevoie de ele acum.”

Și multe altele! Voi updata lista imediat ce primesc alte detalii oficiale de la aceste minunate companii care vor să ajute. <3

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.