fbpx

Am testat monitorul Curbat UltraWide AOC G3583FQ

Am testat monitorul Curbat UltraWide AOC G3583FQ

30 sept. 2016 Gaming

AOC G3583FQ este primul monitor Curbat UltraWide pe care îl testez. La început am fost uimită de dimensiunile sale, apoi de efectul de transpunere în joc datorat ecranului curbat UltraWide, ca mai apoi să mă impresioneze că ajunge la 160Hz – dacă este conectat la PC printr-un DisplayPort.

IMG_1072

Specificații:

– Mărime: 35 Inci

– Dimensiuni ecran: 819.84 x 345.87

– Format: 21:9

– Luminozitate: 300 cd/m2

– Contrast Ratio: 2000:1

– Dynamic Contrast Ratio: 50M:1

– Response time: 4 ms

– Refresh Rate: 144Hz, până la 160Hz cu Display Port

– Rezoluție: 2560×1080@160Hz

– Culori: 16.7 Milioane

– Compatibil HDCP

– Input Analogue Input: D-Sub, Digital Input: DVI / HDMI / Display Port Input

– Consum: On: 60W, Standby: 0.5W, Off: 0.5W

– Preț: 2.700lei

Review video AOC G3583FQ:

Design

Design-ul este unul destul de simplu, la un ecran curbat atât de mare nici nu prea ai avea ce să aduci în plus pe partea de design. Spatele mi-a atras atenția pentru că este foarte lucios, aproape ca o oglindă.

Nu mi-au plăcut la design așezarea porturilor (HDMI, DisplayPort, DVI) fix în spatele standului pentru că ocupă prea mult spațiu, porturile nu sunt în corpul monitorului, ca la majoritatea monitoarelor. Trebuie să ai un birou destul de lat ca să nu te incomodeze acest detaliu.

Standul are butoane touch sensitive care sunt greu de identificat de la distanță, nefiind nici un fel de diferențiere fizică între ele, în afară de simbolurile diferite ce nu se văd prea bine. Din acest motiv, crește posibilitatea de apăsa pe ce nu vrei.

Standul arată bine, dar pentru setup-ul meu îngust a fost tare incomod. A trebuit să apelez la un mousepad mai subțire care să intre sub stand.

Un feature căruia i-am simțit lipsa este adjustarea pe verticală. Standul nu se poate ridica sau coborî.

IMG_1086

Setup

Monitorul a fost legat de un “Rig” destul de puternic ca să testăm capacitățile sale în 160Hz

PC conectat:

Procesor : Intel Core i7 2600k

RAM: 16 GB DDR3 1600MHz

Placă Video: Asus STRIX nVidia GTX 1070 8GB

SSD + HDD + Mouse și tastatură de gaming

Performanțe

Faptul că are un panou WVA (Wide Viewing Angle) este un avantaj clar. La prețul acestui monitor cu greu puteai beneficia de panou IPS (care oricum ar fi fost mult mai lent în ceea ce privește Refresh Rate-ul), iar panoul TN este depășit dacă mărimea monitorului este de peste 24 inci, panou WVA fiind cea mai bună alegere. Din aproape orice unghi poți vedea culorile perfect, iar imaginea nu este distorsionată deloc.

Monitorul AOC G3583FQ se comportă excelent la capitolul browsing, având preset-uri pentru luminozitate, dar și culori specifice. Nu te deranjeaze prea rău culoarea predominantă în această activitate (albul). În plus, el prezintă toate avantajele unui monitor ultra wide: poți să pui 3 pagini de Word în paralel sau poți să urmărești un serial în timp ce compui ultimul articol despre monitorul Ultra Wide :D, fără a avea nevoie de un alt monitor.

IMG_1090

Așadar să trecem la partea cea mai interesantă la acest monitor: Viteza în jocuri.

În cutia modelului primit la testare nu am avut cablu DisplayPort, singurul cablu capabil să ofere posibilitatea de a transmite 160Hz către acest monitor. Am încercat cu al meu DVI-Dual care reușește să trimită 1080p la 144Hz cu succes pe monitorul personal, dar aici nu a putut face față. După cumpărarea unui DisplayPort (costă aproape 50 de lei) am deblocat potențialul acestui monitor superb.

Bineînțeles că jocurile cele mai indicate pentru a testa viteza de 160Hz sunt shooterele. Așadar, am deschis Overwatch, DOOM și clasicul CS:GO. În toate cele trei jocuri, monitorul a rezistat cu brio, ba chiar m-a surprins în DOOM și în Overwatch, jocuri cu o cromatică foarte diferită. Pe lângă performanțele ridicate la capitolul viteză, ambele jocuri arătau pur și simplu incredibil. A fost o adevărată plăcere să joc DOOM cu setările la MAXIM prin Vulkan API în cel puțin 100 FPS.

O să las imaginile să vorbească de la sine, cu tot cu contorul de FPS, cu mențiunea că nu am avut parte de nici un fel de Screen Tear sau Lag din partea monitorului, acțiunea fiind extrem de fluidă.

În CS:GO, din păcate, Valve nu are dezvoltată prea bine secțiunea de UltraWide, iar jocul nu știe cum să scaleze HUD-ul (Heads-Up Display), așa că am fost forțată să “micșorez” rezoluția la doar 1080p Wide.

În joc, după ce am modificat puțin din setări și am pus Triple Buffered la Wait for Vsync, s-a putut vedea jocul la o calitate incredibilă, iar viteza lui a fost exact cum trebuie. Aici se poate justifica cel mai bine achiziția acestui monitor, mi se pare că oferă un avantaj asupra oponenților dacă aceștia joacă pe modele care au atât refresh rate-ul în jur de 60, dar și Response time mai mare.

Am menționat setarea jocului Triple Buffered la Wait for Vsync deoarece jocul în sine avea probleme de stuttering și frame drops care m-au indus în eroare.

Overwatch s-a comportat exemplar, dar nu a atins 160FPS prea des deoarece jucam cu setările la maxim. Jocul a mers fluent, acțiunea și culorile fiind reproduse fără reproș.

În World of Warcraft: Legion s-a comportat foarte bine, jocul arătând exemplar pe UltraWide. Iată și screenshoturile:

La capitolul Filme este greu de dat un verdict, nu prea găsești filme în format UltraWide care nu vin cu barele negre integrate, lucru ce este extrem de enervant. Iar la cele care sunt fără acele bare, ai un aspect mult mai plăcut al imaginii. În plus, cu ajutorul preset-ului de luminozitate special pentru filme se poate calibra monitorul pentru a avea o vizionare cât mai plăcută. Culorile redate au fost ok, departe de nivelul unui Panou IPS, dar destul bune.

Sunetul este decent, boxele nu concurează cu un sistem dedicat, dar nici nu se aud prea rău. Nu pot să zic să am cunoștințe multe în domeniul boxelor pentru monitoare, așa că nu voi da detalia prea mult aici.

IMG_1088

Pro:

– 160 HZ Glorioși + Adaptive Sync

– Design plăcut

– Toate mufele posibile, inclusiv 2 DisplayPort

– Boxe rezonabile

Preț bun pentru performanța oferită

– Un meniu cu preseturi bune pentru luminozitate și culori.

IMG_1096

Contra:

– Așezarea mufelor pe stand te încurcă rău dacă nu ai un birou foarte lat

– Butoanele touchscreen sunt ciudate și greu de folosit corect

– Nu are adjustare pe verticală.

IMG_1112

Concluzie:

AOC G3583FQ este un super monitor de gaming, perfect mai ales pentru fanii shooterelor. Dacă ai loc suficient pe birou, poate să fie un prieten de nădejde în nopțile lungi de gaming.

P.S. Să-l comandați prin curier! Cutia este imensă.

 


Articol realizat împreună cu Alexandru Constantinescu, gamerul acestui blog.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.