Nu e așa că și voi vă încurcați un pic când vine vorba de cumpărat un televizor?
Sunt atât de multe modele de televizoare pe piață cu atât de multe caracteristici că pur și simplu nu mai știi ce să îți iei.
Contează dimesiunea? Rezoluția? Calitatea imaginii? Dacă e HDR? Calitatea audio? Sistemul de operare? Conectivitatea? Prețul? Răspunsul ar fi DA. Toate contează dacă vrei să ai o experiență cinematografică cât mai plăcută acasă. Dar un televizor care să le bifeze pe toate ajunge să coste enorm, și având în vedere multitudinea de modele disponibile este din ce în ce mai greu să găsești televizorul perfect pentru tine. Așa că astăzi vom vorbi deste un televizor de la Philips ce oferă un raport calitate – preț extraordinar, dar și o sumedenie de caracteristici foarte atrăgătoare. Philips 43PUS8545/12 The One costă 2.300lei.
Design și conectivitate
Să începem cu designul televizorului Philips 43PUS8545/12 supranumit și The One. Modelul testat The One de mine are panou LCD de 43 inci și iluminare LED Ambilight și este încadrat de o ramă argintie un pic cam groasă comparativ cu alte modele disponibile.
Are un suport de fixare central, cromat, iar pe spate găsim multe beculețe LED ce formează sistemul de iluminare ambientală Ambilight și porturile de conectivitate, porturi ce se găsesc din belșug la acest televizor. Da, la acest capitol, The one stă foarte bine, pe partea laterală din stânga avem un port HDMI, un port USB 3.0, un jack pentru căști și slotul pentru carduri CI+ și un port dedicat pentru service. Suficient nu? Nu. Pe partea din spate se află alte trei porturi HDMI, încă un port USB, un port Ethernet, conectorii pentru cablu și antenă prin satelit și un port pentru sunet digital S/PDIF. De menționat este că Philips The One oferă toate capabilitățile pe toate mufele HDMI, de exemplu conectivitatea ARC, prin care poți conectata un soundbar pe oricare din cele patru porturi HDMI.
Philips The One este un televizor din gama medie și nu beneficiează de un soundbar încorporat sau conectica într-o cutie separată. El vine în cutie cu strictul necesar pentru a funcționa, componentele standului central, cablul de alimentare, șuruburi, și telecomanda. Televizorul este foarte ușor de montat, ai nevoie doar de o șurubelniță.
Nu e nici greu de manevrat, acesta cântărind doar 9,4 kg. Philips The One 43PUS8545/12 este cel mai mic televizor din seria performance de la Philips, dar este disponibil în cinci dimensiuni, respectiv 43, 50, 58, 65 și 70 de inch.
Îmi place standul cromat și lucios, dar este un magnet pentru praf și amprente așa că va trebui să îl curățați destul de des.
Dacă montarea este destul de ușoară, setup-ul propriu zis este un pic mai cronofag. Fiind vorba de sistemul de operare AndroidTV, ce mie una nu mi se pare foarte bine optimizat, încă, prima pornire a lui The One durează ceva mai mult, mie mi-a luat aproximativ jumătate de oră de la pornire până când vedeam un serial pe Netflix.
După ce treci de conectarea la internet, sistemul își face un update la aplicații ce, din păcate, nu este opțional. Dar după ce ajungi în meniu, navigarea este destul de ușoară datorită telecomenzi incluse în pachet.
Telecomanda este una standard, cu multe butoane, dar mie una îmi place. În partea de sus sunt butoanele de power și Ambilight, butoanele de Rakuten TV (serviciu ce nu e foarte popular pe la noi), Netflix și un buton pentru aplicația „Colecția Philips”. Foarte interesant este că telecomanda are și un microfon pentru comenzile vocale ce se pot accesa folosind butonul dedicat Google Assistant. Îmi plac mult butoanele de navigare, au o textură placută la atingere și nu sunt aproape deloc ieșite în relief. Urmează un rând de butoane uzuale, back și home, butoanele pentru volum și cele pentru canale.
Caracteristici
Meniul de setări mi se pare un pic stufos, și nu îmi place că îți ocupă tot ecranul. Din fericire, nu prea ai nevoie să ajungi la el. M-a surprins faptul că atunci când am conectat Playstation-ul, Philips The One a recunoscut imediat consola și capacitățile HDR si a trecut automat pe modul joc, cu o latență mai mică și un contrast mai bun.
Televizorul este pus în funcțiune de Philips P5 engine, ce oferă o imagine foarte bună, strălucitoare și un contrast excelent. Detaliile au o adâncime mult mai mare, iar culorile sunt foarte vii, în timp ce tonurile pielii arată foarte natural. Nu stiu exact ce tehnologie este în spatele acestui lucru însă m-a impresionat faptul că chiar dacă culorile sunt saturate, pielea arată natural. Experiența de vizionare este una fantastică datorită tehnologiilor Dolby Vision și Dolby Atmos, și chiar dacă sunetul nu este la fel de bun ca la un televizor cu soundbar integrat, este suficient de bun pentru a te putea bucura de conținut. Dobly Vision face conținutul HDR să arate foarte real, cu o luminozitate și contrast foarte bun. Televizorul este compatibil cu majoritatea formatelor HDR, inclusiv HDR10+ și Dolby Vision.
Toată experiența este desăvârșită de modul Ambilight. LED-urile inteligente de pe spatele televizorului se sincronizează cu acțiunea de pe ecran și crează un efect imersiv și captivant. Cumva totul arată mai bine și ajută foarte mult la trecerea de la lumina panoului la perete. Clar experiența de vizionare este mult mai interesantă cu lumina ambientală decât fără.
Dar trebuie să ținem cont că este un televizor de gamă medie și nu beneficiează de local dimming și alte opțiuni ce se găsesc la televizoarele high-end mult, mult mai scumpe. Fiind un panou LCD cu iluminare LED nu va reda niciodată conținutul la fel de bine ca un televizor OLED de exemplu, însă pe mine m-a impresionat, ținând cont de categoria de preț din care face parte.
Am menționat deja și Google Assistant ce îți permite controlarea televizorului cu ajutorul vocii. Televizorul a recunoscut sistemul Google Home și s-a conectat la rețea, și mi se pare distractiv să folosești telecomanda pe post de microfon pentru a da ordine celorlalte device-uri smart din casa ta. Partea și mai bună e că nici nu ai nevoie de telecomandă. Cum mie mi se întâmplă destul de des să nu găsesc telecomanda, funcția voice control este perfectă. Mă pot uita la ce vreau eu fără să trebuiască sa ma ridic de pe canapea să caut telecomanda.
O altă caracteristică faină este tehnologia DTS Play-Fi ce îți permite să conectezi mai multe boxe smart compatibile. E folositor dacă ai o boxă compatibilă în bucătărie de exemplu și vrei să îți aduci ceva de ronțăit fără să pui filmul pe pauză.
Concluzie
Philips The One 43″ este un televizor smart fantastic pentru gama din care face parte, cu un raport calitate preț foarte bun, v-am zis că el costă doar 2.300lei, și oferă câte puțin din toate, de la imaginea foarte bună, la o conectică excelentă, capacități HDR, sunet decent, rezoluție 4K UHD și favoritul meu, sistemul Ambilight, ce nu e disponibil pe majoritatea televizoarelor din categoria aceasta de preț.