Totul despre cardurile de memorie: SD, Mini SD, micro-SD, CF, nano-SD.

Totul despre cardurile de memorie: SD, Mini SD, micro-SD, CF, nano-SD.

19 mai 2020 Altele

Ador cardurile de memorie, le-am numărat, am 23 de carduri de diferite dimensiuni și cu diferite caracteristici. În ultima perioadă am folosit două carduri de memorie de la Kingston și m-am gândit să vă povestesc despre ele. Este vorba despre pachetul Kingston CANVAS React Plus (cu cititor de carduri) și Kingston Canvas Go! Plus.

Deși sunt niște produse micuțe, pregătiți-vă de un review lung. Cardurile de memorie sunt ceva mai complicate decât pare la prima vedere, au destul de multe specificații și opțiuni. Dar eu o să vă ofer toate detaliile pentru a alege cardul de memorie perfect pentru voi.

Ca orice alt device, trebuie să te gândești bine la ce o să-l folosești, la un smartphone pentru a îi extinde memoria, la o cameră foto profesională, doar pentru transfer de fișiere între PC și laptop sau poate pentru a salva ca într-un album pozele tale din vacanța. Pentru fiecare întrebuințare pot să vă recomand un alt tip de card de memorie, dar mai întâi să vedem câte categorii de carduri de memorie există:

După dimensiune fizică:

  • carduri micro-SD – cu dimensiuni foarte mici, de regulă folosite la telefoanele mobile
  • carduri SD (Secure Digital) – ceva mai mari, folosite mai mule la camerele foto/video. Ele au fost intens promovate de Sony și Olympus.
  • carduri mini SD – între SD și micro-SD ca dimensiuni, sunt folosite rar
  • carduri CF (compact flash) – cele mai mari, folosite doar în anumite camere de filmat profesionale, sunt și cele mai rapide.
  • carduri nano-SD – concepute de Huawei și folosite momentan doar la câteva device-uri Huawei. Sunt cele mai mici, dar încă nu sunt un standard.

După capacitate. Ele sunt împărțite în SDHC (HC de la high capacity), SDXC (XC de la extended capacity), diferența fiind sistemul de stocare ce oferă mai mult spațiu la cardurile SDXC. Majoritatea cardurilor de la 1GB la 32GB sunt SDHC, iar cele de la 64GB la 2T sunt SDXC.

Capacitatea este importantă dacă aveți nevoie de multă memorie la telefon sau dacă folosiți un card în aparatul de filmat și vreți să filmați 1h în 4K. Dar, de regulă, capacitățile mari de stocare exact la asta sunt folosite, la stocare. Dacă aveți nevoie de un card pentru camera foto, pentru materiale foto-video pe care mai apoi o să le mutați într-un PC/laptop, nu aveți nevoie de un card extrem de mare din punct de vedere al capacității de stocare.

După viteză:

  • Viteza de scriere. Rar o să vedeți pe carduri sau chiar pe ambalajul lor viteza de scriere, de obicei e trecută viteza de citire, deși zic eu că viteza de scriere e mai importantă. Dar mulți nu știu asta, iar producătorii preferă să treacă viteza de citire care mai mereu e mult mai mare decât cea de scriere.

La un card bun, decent, viteza de scriere trebuie să fie de peste . Viteza de scriere reprezintă viteza în care o informație, imagine, document, video, este trecută pe card și este extrem de importantă mai ales când faci poze, viteza de scriere pe card influențează perioada de timp dintre două poze, nu poți apăsa rapid pe declanșator și face o poza imediat după o alta dacă viteza de scriere de pe card e foarte mică. Viteza de scriere e importantă și când muți informații de pe PC/laptop pe un card, mereu o să stai mai mult să pui informații pe un card decât să copiezi informațiile de pe card pe PC/laptop pentru că mereu viteza de scriere e mai mică decât viteza de citire, asta și pentru că device-urile fac o muncă mai complexă la scriere.

  • Viteza de citire. Sigur o să fie la vedere pe card. Cardul Kingston CANVAS React Plus are o viteză de citire de 300MB/s, ceea ce e o valoare super, super bună.
  • Viteza video. Viteza în timpul filmărilor, importantă pentru a nu avea dropframe – cadre lipsă, este împărțită și ea în mai multe clase: V30, V60 și V90 – viteza minimă de scriere în timpul filmării de 30MB/s, 60MB/s sau 90MB/s. Această viteză este importantă mai ales dacă filmezi 4K ca mine, dar ai grijă ca device-ul tău cu care filmezi să poată suporta aceste viteze.

De exemplu: Kingston Canvas Go! Plus are viteze de transfer superioare de până la 170 MB / s. Cu performanțele de viteză U3 și V30, poți filma videoclipuri uimitoare 4K Ultra-HD, fără să îți faci griji pentru viteze lente și cadre ratate. Cardul e foarte bun și dacă vrei și poți să filmezi 8K cu telefonul tău – cu S20 Ultra.

După viteză și pini:

  • Carduri UHS I – cu un singur rând de pini ce au viteze medii.
  • Carduri UHS II – cu două rânduri de pini ce le oferă posibilitatea de a atinge viteze super mari. Dar aici trebuie să aveți grijă dacă device-ul vostru este compatibil cu UHS I. Dacă aparatul vostru nu are acel al doilea rând de pini, cardul devine automat unul UHS I și viteza nu o să mai atingă potențialul maxim.

După clasă:

Sper că știți deja că trebuie să alegeți mereu clasa 10 la cardurile de memorie, adică carduri ce au o viteză minimă de scriere de 10MB/s – teoretic cardul nu ar trebui să scrie informații cu mai puțin de 10MB/s – vreodată . Dacă căutați online un card, nu uitați să treceți la opțiunile de filtrare Clasa 10 sau să vă uitați atenți pe ambalaj să vedeți 10 într-un cerc pentru a vă asigura că o să cumpărați un card bun. În ultima perioadă nici nu am văzut pe piață carduri cu altă clasă, dar nu uitați să verificați asta ca să nu fiți păcăliți.

Clasa unui card de memorie mai poate să fie reprezentată și de un U cu o cifră, de exemplu U3 ce arată că acest card are o viteză medie de scriere de 30MB/s. Dar aici nimic nu e clar, sunt doar niște trepte, U1 sau U3, dar nu afli exact ce viteză medie de scriere are acest card.

În funcție de utilizare, vă recomand:

  • Pentru a mări capacitatea de stocare a telefonului: Carduri micro-SD (sau nano-SD dacă aveți un model nou de la Huawei) de la 64 la 512 GB. Viteza de peste 100MB/s.
  • Pentru poze și video-uri filmate cu camera foto: Carduri SD de peste 200MB/s, clasa 10.
  • Pentru fotografi profesioniști, videografi/vloggeri sau cei care trăiesc de pe urma conținutului multimedia realizat: Carduri SD cu viteze de 300MB/s, clasa 10, U3, USH II.

Am și o recomandare de card pe care eu l-am tot folosit de o lună și ceva – Kingston CANVAS React Plus Kit de 128GB – Capacitatea perfectă pentru a filma un review de 1h – 1h și 30 minute de video 4K brut și 15-20 poze, îmi rămâne spațiu pentru încă 5 review-uri, dar eu nu păstrez materialele pe card, ceea ce vă recomand și vouă.

Specificații Kingston CANVAS React Plus Kit de 128GB:

Capacitate reală de stocare de 119.49 GB; – mereu nu e cea de pe ambalaj.
Viteze maxime la citire de până la 300 MB/s;
Viteze maxime la scriere de până la 260 MB/s;
Formatare de tip exFAT;
Temperaturi de operare între -25 și 85 grade Celsius;
Temperaturi de stocare între -40 și 85 grade Celsius;
Tensiune de lucru 3.3V;
Dimensiuni card SD: 32 x 24 x 2.1 mm;
Card reader cu interfață USB Type-A 3.2 Gen1;
Dimensiuni card reader: 51.8 x 33.5 x 9 mm;
Greutate card reader: 11 grame.
Garanție pe viață!

Ca să transferați mai ușor imaginile, mai ales pe un PC ce nu dispune de cititor de carduri integrat, vă recomand cardul Kingston CANVAS React Plus Kit pentru că vine cu un cititor de carduri inclus în pachet, un cititor de carduri robust, rezistent și destul de simplu, dar care își face treaba bine. Am observat că nu e ușor să găsești un cititor de carduri bun, iar majoritatea costă peste 50 lei. Dar pachetul Kingston CANVAS React Plus Kit cu cititor de carduri costă aproximativ 550lei, ceea ce e un preț bun pentru un astfel de pachet. Cardul fiind unul super bun, dar asta ați văzut și singuri din specificațiile descrise mai sus.

Puteți folosi cititorul și la alte carduri, chiar și la carduri micro-SD, dacă folosiți un adaptor de la micro-SD la SD.

Nu vă recomand să vă păstrați amintirile sau documentele importante pe cardurile de memorie, știu că mulți fac asta pentru că le consideră noile CD-uri, dar cum și CD-urile se zgâriau, așa și cardurile de memorie se pot strica chiar destul de ușor, nu doar prin șocuri fizice, dar e suficient să folosești cardul într-un device cu probleme iar apoi nimic nu o să-l mai citească. Există programe sau firme care pot recupera datele de pe cardurile de memorie, dar această procedură costă foarte mult. Cel mai bine e să mutați rapid fișierele de pe card, dacă e un card pe care îl manipulați des (dacă e un card care o să rămână ani în telefon fără să fie scos, nu o să aveți probleme).

Iar dacă sunteți fotografi/videografi/vloggeri etc. și aveți o cameră foto tip DSRL sau mirrorless ce suportă 2 carduri de memorie, umblați în setările camerei și alegeți opțiunea de a înregistra pe ambele carduri simultan. În acest fel, dacă un card se strică, aveți toate imaginile și pe al doilea card. Dar aveți grijă, această procedură o să scadă din viteza de scriere/fotografiere.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.